Bir tapunun kime ait olduğunu nasıl öğrenebilirim?
Tapu işlemleri ile uğraşacak kişiler, bu süreç hakkında detaylı bilgilere erişmek istiyor. Özellikle bir tapunun yani var olan bir tapunun aitlik durumu sıkça araştırılan konulara arasındadır. İşte detaylar!Bir arsaya yapılacak herhangi bir yapı tapu sorgulaması yapılabilir
“Bir tapunun kime ait olduğunu nasıl öğrenebilirim?” sorusunu genellikle müteahhitler sormaktadır. Bir arsaya yapılacak herhangi bir yapı tapu sorgulaması yapılabilir. İşte bir tapunun kime ait olduğunu öğrenmemin yolları…
BİR TAPUNUN KİME AİT OLDUĞUNU NASIL ÖĞRENİLİR?
Bir tapunun kime ait olup olmadığını öğrenmek yani bu bilgilere ulaşmak için tapunun fotokopi ile tapunun bağlı bulunduğu tapu dairesine gidilir ve orada gerekli sorgulama işlemi yapılır. Bu işlem https://www.turkiye.gov.tr/tapu-harc-sorgulama adresinden online bir şekilde de yapılabiliyor.
TAPU DEVRİ NEDİR?
Mülk sahibinin değiştiğini kayıtlara geçirmek için yapılan bir işleme tapu devri denir. Alıcı ve satıcı tapu devir işlemlerinde hazır bulunmalıdır bu şekilde de işlem tamamlanır ve ev satışı resmi olarak sona ermiş olur.
TAPUYA RANDEVU ALMADAN GİDİLİR Mİ?
Gayrimenkul alım ve satım işlemleri için tarafların yani alıcı ve satıcıların ya da onların vekillerinin, Tapu Müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor. Tapu dairesinde yapılacak işlemleri gerçekleştirmek için ilk önce Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüklerinden randevu almak gerektiği bilinmelidir. Aksi halde randevusuz işlemler gerçekleşmemektedir.
HİSSELİ TAPU BAŞKASINA SATILIR MI?
Alıcı ile satıcının anlaşamazsa böyle bir durum ortaya çıkarsa, müstakil tapu satışlarından daha zor bir süreç yaşanabilir. Satış işleminden önce hissedarların anlaşması, kendilerinin ön alım hakları öncelikle önemlidir. Ortaklar kendi hisselerini satma özgürlüğüne sahiptir. Ama diğer hissedarların bilgisi olmadan satış yaptıkları zaman da şufa davası açılabilir.
KARDEŞLER ARASINDA TAPU DEVRİ NASIL OLUR?
Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamakla beraber, bildirilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplama işlemi yapılıyor. Kardeşler arasında satış yolu ile devir yapılacak ise harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olarak devir bedeli üzerinden binde 20 oranında bir ödeme yapar.
Kardeşler arasında bağış işleminin yapılmasında da emlak beyan değerinden düşük olmamak ile bağış için beyan edilen değer üzerinden binde 68,31 oranında tapu harcı, bağışı kabul edenden istenmektedir.
Tapu devri noterden oluyor mu?
Kardeşler arasında tapu devri nasıl olur?