24 / 01 / 2025

Bir yılda 9 yalı el değiştirdi!

Bir yılda 9 yalı el değiştirdi!

600 yalıya ev sahipliği yapan İstanbul Boğazı'nda hareketli bir dönem yaşanıyor

 



320'si tarihi eser olmak üzere toplam 600 yalıya ev sahipliği yapan İstanbul Boğazı'nda hareketli bir dönem yaşanıyor. Son bir yılda çok sayıda yalı  el değiştirdi. Yalısını satanlar, alanlar ve ödenen bedeller çok konuşuluyor...

Boğaz'da yalı sahibi olmak güç ve statü sembolü olarak kabul edilir. Bir iş adamının malvarlığı arasında Boğaz'da bir yalının da bulunmasının, pek çok kapının kendisine kolaylıkla açılması anlamına geldiği bile söylenir...
Bu nedenle, bir yalının satışı hep merak edilir. Daha önceden kim oturuyormuş, yeni sahibi kimmiş, kaça almış gibi sorular birbirini izler.

Son bir yılda, krizin de etkisiyle, yalılarda el değiştirmeler sık yaşanır oldu. Kimi mali güçlükler, kimi de aile büyüklerinin vefatı nedeniyle satıldı. Aralarında Afif Ahmet Paşa Yalısı gibi çok değerli olanlar da vardı.

2010 yılının ilk satışını  ise Rumelihisarı'nda bulunan valisini Ali Kibar'a devreden, Dünya Göz Hastaneleri'nin sahibi Eray Kapıcıoğlu yaptı. Boğaz'in emlakçısı olarak tanınan, otuz yıldır da bu alanda faalivet gösteren Ayıkcan Emlak'in sahibi Yüksel Ayıkcan, Boğaz'da satılmayı bekleyen başka yalıların da olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Yalılar emlak sektöründeki dalgalanmalardan etkilenmiyor. Ekonomik krizler yalı fiyatlarını aşağı çekmiyor. Bu da, fiyatların her gün biraz daha artması anlamına geliyor."

Yalı alanlar arasında Türkiye'nin en zengin ailelerinin mensupları da var, yeni zenginler de. İşte milyon dolarları gözden çıkararak malvarlığına yalı ekleyenler...

 

TEVFİK ERCAN YALISI-OSMAN ÖR


Boğaz'ın yeni sahipleri arasına katılan bir başka tekstilci ise Osman Ör. Bir zamanlar sanayi devi Ercan Holding'in patronu Tevfik Ercan'ın sahibi olduğu yalı, artık tekstilci Ör'ün. Biri istanbul diğeri Sinop'ta olmak üzere iki fabrikası olan Ör, erkek-kadın pantolonu, etek ve ceket üretiyor. Üretimin yüzde 90'ını Avrupa'ya, geri kalan yüzde 10'unu ise Amerika'ya ihraç ediyor. 1979'da küçük bir atölyeyle işe başlayan Orsan Tekstil, bugün dünya devlerine üretim yapıyor. Almanya'da Brax, W. Olsen, isveç'te H&M, ingiltere'de Burberry, italya'da Zegna Sport  Ör'ün çalıştığı markalar arasında. Osman Ör, sadece tekstil sektöründe faaliyet göstermiyor. 1991 yılında Üsküdar Salacak'taki Angel Blue adlı restoranı satın alarak yiyecek-içecek sektörüne adım attı. Bu adımını Tuzla ve Baltalimanı'nda açtığ restoranlarla devam ettirdi. Ör'ün dördüncü Angel Blue için bulduğu adres ise Bebek'teki Tevfik Ercan Yalısı oldu.

Bir zamanların sanayi devi Tevfik Ercan'ın 25 yılını geçirdiği yalı artık onun adıyla anılıyor. Tevfik Ercan 1966 yılında Alman MAN'la ortaklaşa MAN Kamyon ve Otobüs şirketini kurdu, istanbul ve Ankara'daki iki fabrikada üretime geçti. Sadece otomotivden yılda 400 milyon dolar ciro yapıyordu. Faaliyet gösterdiği diğer alanlar tekstil, boya ve turizmdi. Açıldığında istanbul'un üçüncü büyük oteli olan Çınar Otel'i inşa ederek adından söz ettirmişti. 80Terde girdiği ekonomik darboğazdan büyük yara aldı. 39 şirketi, 13 bin çalışanı olan Ercan Holding'ir iflası istendi. Tevfik Ercan'ın 2004 yılında vefat etmesinden beş yıl sonra satılığa çıkarılan yalı şimdi baştan aşağı restore ediliyor. Ör'ün 17.5 milyon dolara aldığı, 1 milyon dolardan fazla harcama yaparak yenilediği yalıda çalışmaların sonuna gelin


ASLANLI KÖŞK-REMZİ GÜR
 


istinye'nin en şaşaalı yapılarından Aslanlı Köşk, satılana kadar gündemden hiç düşmedi. Önünden yol geçmesi Boğaz'ın en kıymetlileri arasında olmasına engel değil. 150 metre cephesi, dört kapısı, içinde iki asansörü olan köşk, eski sahibi Halis Toprak'ın gözbebeğiydi: "Boğaz, Türkiye'nin incisidir. Ama Boğaz'ın incisi de Aslanlı Köşk'tür. Böyle bir yer dünyada yok." Halis Toprak, onca itiraza ve gösterdiği büyük çabaya rağmen köşkünün satılmas engel olamadı, ilaçtan, seramiğe k bir çok alanda 23 sanayi tesisi kur. bir zamanlar Türkiye'nin en zengir arasında olan Halis Toprak, Aslanl Köşk'ü de kaybetti. Köşk birkaç kez satışa çıktı. Hatta bir ara talipleri arasında dünyanır en zenginlerinden Rus milyarder Abramoviç de vardı. Ancak köşk, geçen yıl TMSF'nin yaptığı satışt milyon lirayla en yüksek teklifi v Gürmen Grup'un patronu Remzi satıldı.

Remzi Gür, erkek giyim markası Ramse sahibi, işe sıfırdan başlayarak büyüyen ş adamlarına iyi bir örnek. 1968 yılınd; öğretmen okulunu bitirdikten sonra Lo babasının yanında terzilik yaparak işi öğrendi. Aile 1985 yılında Türkiye'ye d Merter'de tekstil üzerine bir tesis kurd sonra memleketi Kastamonu'da bir fa açtı. Toplam bin kişinin istihdam edild ve Safranbolu fabrikalarında kendi mı olan Ramsey, Emilio ve KİP'e üretim} Aslanlı Köşk'ün yeni sahibi Gür'ün kö: hâlâ Halis Toprak ikamet ediyor.
 
 

YEDİ SEKİZ HASAN PAŞA YALISI -NEZİH BARUT


Nezih Barut, Abdi ibrahim ilaç'ın üçüncü kuşak patronu. Dedesinin 1912'de küçük bir eczanede temelini attığı şirketin başında... Şirketin başına geçtikten sonra Abdi ibrahim'in yurt içindeki faaliyetlerini yurt dışına da taşıyarak, büyümeye hız verdi. Halen uluslararası faaliyetler, merkezi Londra'da bulunan ayrı bir genel müdürlük çatısı altında sürdürülüyor. Dünyanın en büyük 100 ilaç şirketi arasında yer alan Abdi ibrahim, 2008 yılı İSO 500 listesine de 94'üncü sıradan girdi.
iş adamlığı bir yana, Barut aynı zamanda Türkiye'nin en büyük resim koleksiyonerlerinden biri. 600'ün üzerinde esere sahip. Hatta eserleri korumak ve saklamak için özel bir depo bile yaptırmış. Müzayedelerin sıkı takipçisi, geçen yıl ise yalı satışlarını yakın markaja almıştı. Önce Uzanlar'ın Ahmet Afif Paşa Yalısı'nı satın almak için TMSF'nin açtığı ihaleye katıldı. Bu ihalede Suzan Sabancı Dinçer'le çekişti, başarılı olamayarak yalıyı Sabancı'ya kaptırdı. Ama bu girişimde başarısız olması onu yolundan çevirmedi. Bu kez rotayı Kanlıca'ya çevirdi. Hisse senedi yatırımlarıyla tanınan Haluk Erben'in sahibi olduğu, 120 yıllık Yedi Sekiz Hasan Paşa Yalısı imdadına yetişti. Piyasada 40 milyon lira değer biçilen yalıya 20 milyon dolardan daha az bir para ödediği söyleniyor. 4-5 yıl önce yenilenen yalının denize 40 metre cephesi var. Cephesinin geniş olması yalınır değerini artıran unsurlardan biri. Ayrıca yalının hemen yanında erkeklerin nargile içip dinlendiği mehtabiye adı verilen bir yapı da mevcut. Barut henüz yalıda ikamet etmeye başlamadı.
 
 


 ALEMDAR YALISI -YAŞAR DALKIRAN


1967 yılında Bitlis'ten imkansızlıklar nedeniyle göç eden Dalkıran Ailesi tekstil makinesi ticaretiyle uğraşan Dalkıran Grup'u oluşturdu. Çocukluklarında gazete satan hatta ayakkabı boyacılığı yapan Dalkıran Kardeşler trikoculuktan başlayarak zirveye tırmandı. Kardeşler şimdi sektörün en güçlüleri arasında. Edindikleri mülklerle gayrimenkul zenginleri arasına da girdiler. Kurucular arasında yer alan Yaşar Dalkıran 2009'da istanbul kira geliri vergi rekortmenleri listesinde dokuzuncu sırada yer aldı. Gayrimenkul alımlarına devam eden Dalkıran geçen yıl portföyüne bir de yalı kattı. Beykoz'daki Alemdar Yalısı'nı (Yüzüklü Yalı) 13 milyon dolara Birsen Alemdar ve varislerinden alan Dalkıran, şimdi restorasyon çalışmaları yapıyor. Denize yaklaşık 40 metre cephesi olan yalının bahçesinde havuzu var. Dalkıran bahçeye yedi adet palmiye ağacı da diktirdi.


HAZIM ATIF KUYUCAK YALISI -AHMET ERCİYAS


1990 yılında kurulan Erciyas Çelik Boru'nun patronu Ahmet Erciyas, şirketini son 10 yılda hızla büyüttü. 1999 yılı başlarında ürün yelpazesine petrol ve doğalgaz borularını kattı. Çok geçmeden de Türkiye'nin önde gelen spiral kaynaklı çelik boru üreticileri arasındaki yerini aldı. 2008 yılı İSO 500 sıralamasında 167'nci sırada yer alarak devler arasına girdi. Daha da önemlisi kârını büyütme oranında, Türkiye ikincisi olarak göz doldurdu.


Ahmet Erciyas şirketinde kazandığı başarılardan sonra Boğaz'da bir yalı alarak kendini ödüllendirdi. Kanlıca'nın en güzel yalılarından birini, Hazıı Atıf Kuyucak Yalısı'nı geçen yıl 17 milyon dolara satın aldı. Daha önce Salur Ailesi'nin   sahibi olduğu ve "dünyanın deniz kenarındaki en iyi 10 lokantası" arasında yer ala Körfez Restoran'ın mekanı olan yalıda şimdi tadilat çalışmaları yapılıyor. Erciyas üç kattan oluş. yalıyı konut olarak kullanacak.

 

FERHAN BARAS YALISI -ALİ KİBAR

 
Boğazın en çok yalıya sahip ailesi Sabancı. onları koç ailesi izliyor. ama onlar gibi yalı sayısı giderek artan başka aileler de var. mesela kibar ailesi. Ali Kibar'ın geçen ay eray kapıcıoğlu'ndan yaptığı alımla ailenin yalı sayısı üçe çıktı. ailenin yalılarından biri kuzguncuktuki madam agavnimurutyan yalısı. bu yalıda şu anda galatasaray spor yöneticilerinden yiğit şardan kiracı olarak ikamet ediyor.ikinci yalı ise bebek'teki nuri çapa yalısı. burayı ise baba asım kibar kullanıyor. ali kibar'ın yeni aldığı yalı ise rumelihisarı'nda. 2007 yılında 4 milyon dolara eray kapapıcıoğlu'nun aldığı ferhan baras yalısı'na Ali Kibar'ın 9 milyon euro ödediği konuşuluyor.   Dünya GözHastaneleri'nin patronu Kapıcıoğlu, eski milli basketbolcu Ferhan Baras'ın mali sıkıntıya girmesi üzerine yalıyı satın almıştı. 20'nci yüzyılın başlarında inşa edildiği tahmin edilen yalıya üç kez gemi çarpmış ve ağır hasara neden olmuş.

Kapıcıoğlu yalıyı satın aldıktan sonra 2.5-3 milyon dolar harcayarak tadilat yaptırmıştı. Otomobil, metal, gıda başta olmak üzere birçok sektörde faaliyet gösteren Kibar Holding'in patronu Ali Kibar'ın tadilat işleriyle uğraşması gerekmeyecek.


 
YENİKÖY YOL YALISI -LEYLA TARLA SUYABATMAZ

Taahhüt ve enerji devi Enka Grubu'nun veliahtı da Boğaz'da yalı sahibi olanlardan. Enka'nın kurucusu halen de onursal başkanı olan Şarık Tara'nın iki çocuğundan biri olan Leyla Tara Suyabatmaz, Yeniköy'de Ethem Sancak'a komşu oldu. Şarık Tara'nın kızı için 12 milyon dolar vererek satın aldığı yalının eski sahibi ise Yusuf Behar. Şu sıralar çalışmaların yürütüldüğü yalının önünden yol geçiyor. Yalı iki dönüm bahçe içinde ve iki bölümden oluşuyor. Ana bina yola yakın kısımda, ikinci bölüm ise daha üst kısımda yer alıyor. 350 metrekarelik bu ikinci bölüm de yine konut olarak kullanılabiliyor. Şarık Tara kızına 2007 yılında da Bodrum'da 4 milyon dolara ada satın almıştı. 1966 doğumlu Suyabatmaz, 1984 yılında Robert Kolej'den mezun oldu. 1989'da Rhode Island School of Design Mimarlık Fakültesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi'ni bitirdi. 1997'de Ela Tasarım Mağazası'nı açtı. 2004 yılında istanbul Bilgi Üniversitesi Mimari Tasarım Bölümü Yüksek Lisans Programı Kurucu Üyeleri arasında yer aldı. 1993'ten bu yana Enka Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi olan Suyabatmaz, Enka'da görev almıyor. Eşiyle birlikte sahibi olduğu Suyabatmaz Mimarlık'ta kendi işini yapıyor.
Business


Geri Dön