Bitcoin madenciliğinde temiz enerji arayışı!
Çevresel etkileriyle tartışmaların merkezinde bulunan kripto para madencileri karbon salınımını azaltmak için çözüm ararken, enerji kaynaklarını çeşitlendirmek isteyen madenciler için yenilenebilir kaynaklara ek olarak nükleer enerji ön planda.
Kripto para birimlerine ilişkin talep gün geçtikçe yükselirken, dünyadaki milyonlarca madenci Bitcoin üretimi için birbirleriyle yarış halinde. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; madencilik faaliyetleri için yüksek kapasiteye sahip bilgisayarlar ve enerji gücü gerekirken, taleple orantılı şekilde madencilerin enerji ihtiyacı da artıyor.
Bitcoin, elektrik tüketimiyle Finlandiya ve Belçika gibi ülkeleri geride bırakıyor
Cambridge Bitcoin Elektrik Tüketim Endeksi tarafından açıklanan verilere göre, Bitcoin madenciliği için senelik 87,2 teravatsaat elektrik harcanıyor.
Bitcoin üretimi için harcanan senelik elektrik miktarı; Finlandiya (84,2 teravatsaat), Belçika (82,1 teravatsaat), Şili (74,9 teravatsaat), Bangladeş (70,6 teravatsaat) ve Kolombiya (70,2 teravatsaat) gibi ülkelerin senelik elektrik tüketimlerini geçiyor.
Digiconomist'in verileri ise Bitcoin'in senelik karbon ayak izinin 71,04 metrik ton seviyesinde olduğuna dikkat çekiyor. Bunu seviyenin; Yunanistan'ın karbon ayak iziyle eş değer olduğu öngörülüyor.
Tek bir Bitcoin'in üretiminin karbon ayak izinin 227 ton olduğu belirlenirken, bir Bitcoin değerindeki altın madenciliğinin karbon ayak izinin 18 ton olduğuna vurgu yapılıyor.
Tükettikleri enerji miktarı ve çevresel etkileriyle eleştirilerin merkezinde bulunan kripto para madencileri, enerji kaynaklarına çeşit kazandırmanın ve karbon salınımını azaltmanın çözümlerini aramakta.
Madencilik şirketleri enerji firmalarıyla iş birliği kuruyor
Temiz enerjiyi arayan madenciler, yenilenebilir kaynaklara ek olarak nükleer enerjiye yönelirken, madencilik şirketleri ile enerji firmaları arasında yapılan iş birliği anlaşmaları da gün geçtikçe artış gösteriyor.
Son olarak, Kaliforniya merkezli mikro nükleer reaktör şirketi Oklo ile kripto para madenciliği alanında hizmet sağlayan Compass Mining'in Temmuz 2021'de 20 senelik bir iş birliğini imzaladığı biliniyor. Anlaşma çerçevesinde Oklo, madencilik faaliyetleri için ilk aşamada en az 150 megavat temiz enerji sunmayı hedefliyor.
Diğer taraftan Ohio merkezli enerji şirketi Energy Harbour da 5 senelik bir ortaklık kapsamında Aralık 2021 itibarıyla Standard Power'ın Ohio'daki madencilik merkezi için nükleer enerji sunmayı planlıyor.
Teksas merkezli Talen Energy şirketi de 2022 yılının ikinci yarısında faaliyete başlaması öngörülen Pensilvanya'daki nükleer santralinin yakınında bir kripto para madencilik tesisi ve veri merkezi hayata geçirmeyi hedefliyor.
"Nükleer enerji, kripto para birimi için en uygun elektrik tedarikçisi"
Nükleer Enerji Enstitüsü Politika Geliştirme ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı John Kotek, AA muhabirine, endüstrilerin daha sürdürülebilir ve karbonsuz iş uygulamalarına yöneldiğine vurgu yaptı.
Bu durumun kripto para sektöründe daha belirli olduğuna dikkat çeken Kotek, "Finans sektörü ile rüzgar, nükleer ve güneş gibi karbonsuz teknolojiler arasında güçlü bir bağ kurmak, mevcut sistemlerin geliştirilmesinde ve iklim değişikliğinin ele alınmasında önemli bir adımdır." diye konuştu..
Kotek, finansal çevrelerin iş ve yatırım kararları verirken sürdürülebilirliği giderek daha fazla önemser hale geldiğini belirtti ve şunları kaydetti:
"Kripto para endüstrisi bu eğilimin farkına varıyor ve kripto para madencileri, operasyonları için hızla uygun fiyatlı, güvenilir, karbonsuz enerji kaynaklarına yöneliyor. Nükleer enerji, kripto para birimi için en uygun elektrik tedarikçisidir. Anlık ve bol tedarik sağlar. 7/24 karbonsuz enerjidir. Nükleer santraller daha esnek faaliyet göstermesine yardımcı olurken, madencilerin operasyonlarını diğer üretim kaynaklarının yapamayacağı şekilde ölçeklendirmesine izin verir."
"Kripto para birimlerinin enerji ihtiyaçları enerji sağlayıcılarının dikkatini çekecek noktada"
Düşünce kuruluşu Nükleer İnovasyon İttifakı Proje Yöneticisi Alex Gilbert de kripto para birimlerinin veri işleme ihtiyaçlarını gidermek için önemli miktarda enerji ihtiyacı duyduklarını bu sebeple kripto para madencilerinin sürekli olarak en düşük maliyetli enerji kaynağı arayışında olduğunu ifade etti.
Daha önce kripto para biriminin nispeten küçük ölçekte olması nedeniyle enerji ve kripto para sektörleri arasında sınırlı bir işbirliği olduğuna dikkat çeken Gilbert, kripto para piyasasındaki büyümeyle madencilerin enerji ihtiyacının ve sektörler arası iş birliğinin yükseldiğini dile getirdi.
Gilbert, "Kripto para birimlerinin enerji ihtiyaçları artık enerji sağlayıcılarının dikkatini çekecek kadar büyük bir noktaya ulaştı ve ileride daha fazla anlaşma görmemiz muhtemel" diye konuştu.
"Bitcoin madenciliği için temiz enerji kullanımına daha fazla odaklanılıyor"
Nükleer enerjinin Bitcoin madencilerinin temiz enerji gereksinimleri için iyi bir seçenek olup olamayacağıyla ilgili de konuşan Gilbert, şu açıklamalarda bulundu:
"Nükleer enerji, yeni nesil gelişmiş reaktörler de dahil olmak üzere, Bitcoin madencileri için ideal bir temiz enerji kaynağı olabilir. Nükleer enerji, veri merkezlerinin enerji ihtiyaçlarını karşılamaya çok uygun, güvenilir, temel yük enerji kaynağıdır. Daha önce bu tür bir enerji tüketimi için en iyi kaynak, insan sağlığını tehdit eden ve iklim değişikliğine katkıda bulunan 'kirli enerji' olan kömürdü. Yeni mikroreaktörler, Bitcoin madenciliği faaliyetlerinin yapıldığı yerlere yerleştirilebilir ve bu da onları ideal enerji ortakları haline getirir."
Bitcoin madenciliğinin karbondan arındırılmasının ve teknoloji inovasyonuna destek olmasının mümkün olduğuna dikkat çeken Gilbert, "Bitcoin madencilerinin enerji kaynakları konusunda daha bilinçli olduklarını görüyoruz ve bu nedenle Bitcoin madenciliği için temiz enerji kullanımına daha fazla odaklanılıyor" dedi.
Büyük soygun! Japon kripto borsasından 94 milyon dolar çalındı!