29 / 04 / 2024

Norveç Ticaret ve Sanayi Bakanı'nda Türkiye'ye temiz enerji teklifi!

Norveç Ticaret ve Sanayi Bakanı'nda Türkiye'ye temiz enerji teklifi!

Norveç Ticaret ve Sanayi Bakanı Monica Maeland, "Türkiye’nin geniş bir hidroelektrik potansiyeli var ancak hala daha fazla enerjiye ihtiyaç duyuyor. Biz çevreye zarar vermeyen, temiz enerji teklif ediyoruz. Bunun Türkiye için yararlı olacağını düşünüyoruz



Norveç Ticaret ve Sanayi Bakanı Monica Maeland Norveç ile Türkiye arasında enerji alanında işbirliği konularına ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.


Bakan Maeland, Türkiye’nin geniş bir hidroelektrik potansiyeli olduğunu ancak hala daha fazla enerjiye ihtiyaç duyduğunu kaydetti. Maeland, "Türkiye, enerjiye ihtiyaç duyuyor ve biz çevreye zarar vermeyen, temiz enerji teklif ediyoruz. Bunun Türkiye için yararlı olacağını düşünüyoruz. Ajandamızda Türkiye’ye yenilenebilir enerji konusunda önereceğimiz birçok proje bulunuyor" diye konuştu.


Norveçli enerji şirketi Statkraft'ın, Türkiye’de birçok yatırım yaptığını ifade eden Maeland, "Biz bunun yanında daha fazlasını yapabiliriz” dedi.


- "Yenilenebilir enerjide olağanüstü potansiyel"


Norveçli enerji şirketi Bredesen Consult'un sahibi ve enerji piyasası uzmanı Hans Arild Bredesen de Türkiye'nin yenilenebilir enerji konusunda olağanüstü potansiyeli bulunduğunu, önemli olanın bunlardan kısa vadede ne kadar faydalanılacağı olduğunu söyledi.


Yerli yatırımcıların, bu sektörü geliştirme konusunda muhtemelen yeterli olmayacağını ifade eden Bredesen, Türkiye'nin gelecek 10-15 yılda ortaya çıkacak yenilenebilir enerji talebini karşılayacak yabancı yatırımları cezbetmesi gerektiğini kaydetti.


Türkiye'ye yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı konusunda önerilerini dile getiren Bredesen, "Sadece devlet desteği yeterli değil, piyasa tabanlı çözüm olması gerekir" dedi.


Norveç enerji şirketi Innovation üst düzey yöneticisi Gunn Ovesen ise Türkiye’nin büyüyen ekonomisine paralel artan enerji ihtiyacının, sahip olduğu geniş yenilenebilir enerji kaynaklarıyla giderilebileceğini söyledi. 


AA


Geri Dön