Kripto Paralar

Bitcoin ve kripto paralar dolar dolar eriyor! İşte nedeni...

2021'in ikinci yarısında yakaladığı artış trendi ile Kasım'da 69 bin dolar düzeyine ulaşarak rekor kıran Bitcoin, Aralık'ta tarihi zirvesinden yüzde 20'in üzerinde uzaklaşarak teknik olarak ayı piyasasına giriş yaptı. Peki Bitcoin ve kripto paralar neden değer kaybediyor?Sabah Gazetesi'nden Mete Dirice'nin haberine göre; son gerçekleşen düşüşle birlikte Bitcoin, 34 bin dolar bandına inerek yaklaşık yüzde 50'yi aşan değer kaybı yaşadı

2021'in ikinci yarısında yakaladığı artış trendi ile Kasım'da 69 bin dolar düzeyine ulaşarak rekor kıran Bitcoin, Aralık'ta tarihi zirvesinden yüzde 20'in üzerinde uzaklaşarak teknik olarak ayı piyasasına giriş yaptı. Sabah Gazetesi'nden Mete Dirice'nin haberine göre; son gerçekleşen düşüşle birlikte Bitcoin, 34 bin dolar bandına inerek yaklaşık yüzde 50'yi aşan değer kaybı yaşadı. Kripto para piyasasında kredili ve kaldıraçlı işlemlerden uzak durulması gerektiğine dikkat çekilirken, sosyal medyada bulunan sahte hesaplardan 'Tavsiye' adı altında dolandırıcılıklara dikkat edilmesi gerekildiği de yineleniyor.

BİTCOİN VE KRİPTO PARALAR İÇİN DÜŞÜŞ HIZ KESMİYOR

Dünya merkez bankalarının öncüsü ABD Merkez Bankası Fed tutanaklarının yayımlanmasınndan sonra 42 bin 500 dolar düzeyine kadar gerileyen Bitcoin, zaman zaman toparlanma emareleri gösterse de artışlar sınırlı oldu. Perşembe akşam saatlerinde 43 bin 500 dolar seviyesinde seyreden Bitcoin, özellikle Cuma gününe girilmesiyle sert düşüş kaydederek yüzde 12'nin üzerinde değer kaybı yaşadı ve 38 bin dolara kadar düştü. 

"BİTCOİN VE KRİPTO PARA PİYASASI SPEKÜLATİF HABER AKIŞINA AŞIRI DUYARLI"

Bitcoin'de Kasım'da 69 bin dolar ile tarihi zirve seviyesinin yenilenmesinden sonra, sosyal medya platformlarında '100 bin dolar olacak, 200 bin dolar olacak' gibi pek çok spekülatif haber ve paylaşımlar ön plana çıktı. Uzmanlar, bu tür paylaşımlara itibar edilmemesi gerektiğine ve büyük zararlar oluşabileceği yönünde açıklamalar yaparak, kredili ve kaldıraçlı işlemlerden uzak durulması gerektiğine dikakt çekmişti.  

BİTCOİN'DE KAYIP YÜZDE 50'Yİ AŞTI

Dünkü sert düşüş sonrasında, önceden girilmiş alım emirlerinin çalışmasıyla birlikte Bitcoin'de zaman zaman tepki alımları kaydedilse de düşüş, bu gece yarısı daha da sert oldu. Nitekim Bitcoin, 34 bin 4 dolar düzeyine kadar düşerek, yaklaşık yüzde 11 daha değer kaybetti. Bununla birlikte tarihi zirve seviyesi göz önünde bulunduurlduğunda Bitcoin'deki kayıp yüzde 50'yi geçti. 

BİTCOİN VE KRİPTO PARALAR ARALIK AYINDAN BERİ AYI PİYASASINDA

2021'in ikinci yarısında yakaladığı artış trendi ile 10 Kasım'da 69 bin dolar düzeyinde tarihi zirvesine ulaşan Bitcoin, bu seviyenin görülmesinden sonra düşüş trendine girdi. Önce 60 bin dolar bandında tutunma mücadelesi veren Bitcoin bu psikolojik bantta kalamadı. Daha sonra 55 bin doların da altına gerileyerek Aralık'ın başında teknik olarak ayı piyasasına girdi.

BİTCOİN VE KRİPTO PARALAR NEDEN DÜŞTÜ? 3 İDDİA 3 CEVAP

1. FED'İN ŞAHİN TUTUMU

Fed 14-15 Aralık 2021 tarhinde gerçekleştirilen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının tutanaklarını yayımladı. Tutanaklar, faiz yükselişinin piyasa beklentisinden daha erken olabileceğini ortaya koydu.

'Faiz artışı'nın beklenenden erken olabileceği durumu piyasalarda likiditenin azalacağı algısne neden olarak, zaten aşırı oynak olan kripto paralar ve Bitcoin'de düşüşü tetikleyen önemli etkenlerden oldu. 

Bitcoin, pandemi sürecinde merkez bankaları tarafından uygulanan ultra gevşek para politikalarından dönüşün daha sert olabileceği algısıyla gittikçe gevşeme gösterdi.

Bitcoin'deki değer kaybının Fed yönlü olduğunu doğrulayan bir diğer unsur da, kripto paralar ile doğru korelasyonu bilinen ABD teknoloji endeksi NASDAQ oldu. Sonuç olarak Bitcoin, ABD'de teknoloji hisselerinde kaydedilen düşüşü izleyerek 2 gündür sert düşüş yaşıyor.

2. RUSYA'DAN GELEN KRİPTO PARA YASAKLANSIN HABERİ

Değer kaybında daha önce kripto paralar konusunda katı bir tutum sergilemeyen Rusya Merkez Bankası'nın 'Kripto para madenciliği yasaklansın' önerisinin de etkili olduğuna piyasalarda dikkat çekiliyor. 

Rusya Merkez Bankası, Bitcoin'i ulusal finansal sistem için bir risk meydana getirebileceği yönünde uyarı yaparak özellikle Bitcoin'i bir çeşit dolandırıcılık sistemine benzetti ve hem madencilik hem de kripto para ticaretinin yasaklanması gerektiğine vurgu yaptı. 

Raporda kripto paraların yasa dışı operasyonlarda kullanıldığı ifade edilirken, kripto para madenciliğinin enerji tüketimi ve Rusya'nın çevre planları için risk yarattığına dikkat çekildi.

3. DİJİTAL PARA RAPORU

Gelecekte finansal sistemi kökünden değiştirebileceğine ilişkin beklentiler yaratan 'Dijital para' konusunda Fed, beklenen raporunu açıkladı. Raporda Fed, dijital doların daha hızlı ödeme seçenekleri sunabileceğine, fakat bunun aynı zamanda finansal istikrar riskler taşıdığına ve mahremiyet endişeleri oluşturabileceğine vurgu yapıldı. 

Kripto paralarda 1 trilyon dolarlık deprem! Bitcoin de çakıldı...

Kripto para şirketlerinden 3 talep!

Kripto paralar ağır yara aldı! Bitcoinde 20 bin dolar sesleri...