Kripto Paralar

Bitcoin neden düşüyor?

Kripto para piyasasının devi Bitcoin, aşağı yönlü seyrini sürdürüyor. Peki Bitcoin neden düşüyor? Bitcoin'deki düşüş devam edecek mi? İşte kripto para piyalasında son durum... Açıklanan resmi rakamlara göre, Bitcoin’in yanında diğer kripto para birimlerinde de düşüşler görüldü

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen Bitcoin, Aralık ayının başından beri en düşük seviyelerine geriledi. Açıklanan resmi rakamlara göre, Bitcoin’in yanında diğer kripto para birimlerinde de düşüşler görüldü. Bitcoin, dün Fed tutanaklarının yayınlanmasından sonra yüzde 7 değer kaybı ile 43 bin dolar seviyelerinin altına geriledi.  Peki Bitcoin neden düşüyor? Bitcoin'deki düşüşün nedeni ne? Kripto paralarda son durum ne oldu? İşte merak edilen soruların yanıtları...

Bitcoin'de yaşanan bu düşüş yatırımcıları tedirgin ederken, boğa sezonu endişesini de ortaya çıkardı. En büyük kripto para birimi olan Bitcoin, Aralık 2021'de yüzde 15'i aşkın değer kaybetti. Mayıs 2021'den sonraki en kötü seviyesine düşen Bitcoin, yüzde 7,2 altında işlem görüyor.

Peki kripto paralar neden düşüyor?

Mynet'in aktardığına göre; kripto para fiyatlarında son süreçlerde yaşanan dalgalanmalar, finansal piyasalardaki yükselen oynaklığın bir yansıması olarak görülüyor.

AHaber'in aktardığına göre; geçen Kasım'da ralli yapan Bitcoin'in yükselmesi için yüzde 42'nin aşılması gerekiyor. Bunun yanı sıra, ABD'li dev banka ABD'li dev banka olan Goldman Sachs, Bitcoin'in 2022'de 100 bin dolara ulaşacağına ilişkin bir rapor hazırladı. Goldman Sachs, 2021'deki performansta olması durumunda Bitcoin'in 100 bin dolara kadar çıkabileceğini belirtti. Aynı zamanda bu yükselişle Bitcoin'in, altının piyasa hakimiyetini de elinden alacağına dikkat çekildi.

 

Devletlerin kripto para engelleri düşüşü etkiliyor mu?

Birçok devlet kripto paralarla ilgili önlemler almaya başladı. Çin'in kripto paralarla ilgili olan sert tutumu, İran'ın kripto para madenciliğini enerji gereksinimi sebebiyle bir süreliğine yasak getirmesi ve AB ülkeleri tarafından yapılan regülasyon çalışmaları kripto para birimlerine olan güvenin zedelenmesine neden oldu.

Kripto paralardaki düşüşü, küresel enflasyon sebebiyle merkez bankalarının faizleri yükseltmesi de etkiledi.

Tüm bu olaylar sonucunda kripto paralara olan ilginin azaldığı ve değer kayıplarının yaşandığı belirtiliyor.

FED DEPREMİ

Sözcü'nün aktardığına göre; dün, ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 14-15 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilen son toplantısıyla ilgili tutanaklarını paylaştı.

Fed yetkilileri geçtiğimiz ay düzenlenen toplantıda oldukça sıkı olan istihdam piyasası ve yüksek enflasyon sebebiyle ekonomiyi yavaşlatmak amacıyla merkez bankasının faizleri öngörülenden daha erken artırmak durumunda kalabileceğine ve bilançosundaki varlıkları azaltabileceğine dikkat çekti.

Tutanaklardan sonra 10 senelik ABD Hazine tahvili faizi yüzde 1,71'e tırmanarak Nisan'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Tahvil faiz oranları 2022'ye girerken yüzde 1,5 civarında seyrediyordu. Ayrıca doların diğer para birimlerine karşı değerini ölçen dolar endeksi de arttı.

Faiz yükseltimi dolardaki yükselişi tetiklediği gibi piyasalardaki risk iştahınının da azalmasına neden oldu. Risk iştahının azalması sebebiyle borsalar düşüş sergilerken bu durumun en çok etkilediklerinden biri de piyasadaki en riskli yatırım araçları olan kripto para birimleri oldu.

Kripto para madenciliği araştırılacak

ABD Enerji ve Ticaret Komitesi’nin, kripto madenciliğinin çevresel etkisine ilişkin bir gözetim oturumu gerçekleştireceği belirtildi. The Block isimli kripto para haberlerini yayınlayan bir yayındaki bilgilere göre ABD Kongresi, kripto madenciliğinin, özellikle Bitcoin ağı üzerindeki çevresel etkisini analiz etmek için bir oturum hazırlığına başladı. Toplantının Ocak ayının bitiminde yapılması öngörülüyor.

Ekim'de de 70'ten fazla çevre koruma grubu, hem Temsilciler Meclisi’ne hem de Senato'ya kripto para madencilik operasyonlarının araştırılmasına ilişkin birçok mektup yolladı.

Bitcoin'de ayı sezonu mu, boğa sezonu mu geliyor?

Mynet'in aktardığına göre; başarılı analizler ile dikkat çeken Fairlead Strategies LLC Kurucu Ortağı Katie Stockton, tarafından yapılan analizde uzun vadeli trendler için izlenen göstergelerin hepsinin Bitcoin için artışa işaret ettiğine vurgu yaparak uzun süreçte yükseliş trendinin kendisini korumasının beklendiğini dile getirdi. Gerçekleşen artışın yukarı yönlü sert kırılmaların 90 bin dolara ulaşabilecek seviyelerdeki sıçramalara neden olabileceğini aktaran Stockton, kısa vadede bir düzeltme hareketinin de gerçekleşebileceğini vurguladı.

Kazakistan olayları Bitcoin'i etkiledi mi?

Sözcü'nün aktardığına göre, Kazakistan’da son dönemlerdeki sokak gösterilerinin de sık sık gündeme gelen kripto yatırımcılarını derinden etkilediği düşünülüyor. Yapılan bazı hesaplamalara göre Kazakistan, Bitcoin madenciliğinde yüzde 18,1 payla dünyada ABD'den sonra 2. sırada bulunuyor.

Yaşanan gelişmelere göre, Kazakistan’da geçtiğimiz hafta başlayan sokak gösterileri şiddetlenerek sürmüş ve yapılan gösteriler sonrasında hükümet istifa etmiş ve olağanüstü hal ilan edilmişti.

Ethereum ne oldu?

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen Ethereum fiyatları da 4 bin doların altında seyrediyor. Açıklanan resmi verilere göre, Ethereum güne 3816 dolardan başladı. Ahaber'in aktardığına göre, gün içinde en düşük 3767 dolar, en yüksek de 3831 dolar seviyelerine ulaştı. Saat 14:36 itibarıyla Ethereum 3794 dolar seviyesinde.

Şaka Coinlerde son durum ne?

Gündemden düşmeyen kripto para piyasasında şaka olarak piyasaya sürülen ve sonrasında finansal değere ulaşan Dogecoin ve Shiba Inu de stabil duruşlarını korumayı sürdürüyor. Açıklanan resmi verilere göre,  Dogecoin 14:36 itibarıyla 0.1689 dolar, Shiba Inu ise 0.00003263 dolar seviyelerinde.

En çok yükselen kripto paralar hangileri?

Ahaber'in aktardığına göre son zamanlarda sık sık güngeme delen kripto para piyasalarında en çok yükselenler arasında yine altcoinler yer alıyor. Açıklanan rakamlara göre, C98 yüzde 17 yükselişle 2.85 dolar, HNT yüzde 163 yükselişle 43.79 dolar, ICP yüzde 25 oranında yükselişle 35.63 dolar seviyelerinde şlem görüyor.

En çok düşen kripto paralar hangileri?

Yine Ahaberi'in aktardığına göre, en çok düşen coinler arasında  HIGH yüzde 7 oranında düşüşle 10.53 dolar, RNDR yüzde 7 oranında düşüşle 4.87 dolar, BNX yüzde 11 kayıpla 51.1 dolardan alıcı buluyor.

Bitcoin boğa piyasasına mı giriyor?

Ceren YÖRÜK-Pınar DEMİRCAN/Emlakkulisi.com