Kripto Paralar

Bitcoin'e ABD enflasyonu dopingi: 43 bin doları geçti!

Bitcoin düşüş sinyalinin başladığını işaret eden ‘ölüm kesişimi’ne doğru giderken, ABD'de açıklanan enflasyon verileri ile yönünü değiştirdi. Bitcoin 43 bin 925 dolara kadar yükseldi.Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre; Bitcoin dakikalar içinde 43 bin 400 dolardan 43 bin 925 dolara kadar çıktı

Bitcoin, piyasalarda düşüş trendinin başlayacağının işareti şeklinde belirtilen ‘ölüm kavşağı'na doğru yol alırken; ABD'de yüzde 7 ile 1982'den bu yana en yüksek enflasyonun açıklanmasından sonra hareketini yükseliş yönüne doğru çevirdi. Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre; Bitcoin dakikalar içinde 43 bin 400 dolardan 43 bin 925 dolara kadar çıktı. ABD'de açıklanan son enflasyon verisi yatırımcıların beklentisinden iyi oldu. Aralık'ta senelik enflasyon yüzde 7 oldu ve 40 senelik rekor kırıldı. Fakat piyasalar enflasyonun daha yüksek gelmesini öngörüyordu.

Yatırımcıların günlük kazancı yüzde 5.6'ya yükseldi. Ethereum da yükselerek 3 bin 377 dolara ulaştı ve günlük kazançlarını yüzde 8'e yükseltti. Bitcoin pazartesi günü sert bir değer kaybıyla Eylül ayından bu yana ilk kez 40 bin doların altına gerilemiş, salı günü ise 42 bin doların üzerinde kalmak için çabalamıştı. 

ABD enflasyon verilerinin açıklanması sonrasında kripto para piyasası yüzde 3.3 değerlendi ve 2 trilyon 196 milyar dolara ulaştı. 

SERT DÜŞÜŞ BEKLENMİYOR

Kısa vadeli hareketli ortalamanın (50 günlük) uzun vadeli hareketli ortalamayı (200 günlük) yukarıdan aşağıya doğru keserek altına gerilediği grafik modeline ‘ölüm kesişimi' (death cross) ismi veriliyor.

Bu kesişmenin çoğunun yaşandığına dikkat çeken Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Tuğberk Çitilci, Bitcoin'de 60 bin dolar referans alındığında 20 bin dolarlık bir düşüş hareketinin büyük kısmının zaten devreye girdiğine, Bitcoin'de fiyatlamaların çok sert aşağı gelecek gibi algılanmaması gerektiğine vurgu yaptı.

Binance'ın kurucusunun serveti Bitcoin'in mucidini geçti

ABD merkezli yayın kuruluşu Bloomberg, Binance'ın 2021 gelirlerini spot ve türev piyasalarındaki işlem hacimleri ve aldığı komisyonlarla hesaplayarak kurucusu Changpeng Zhao'nun yaklaşık servetinin 95.8 milyar dolar olduğunu belirledi.

Böylece Binance'ın kurucusunun servetinin Bitcoin'in mucidi olarak görülen Satoshi Nakamoto'nun servetini ikiye katladığı belirlendi. Bloomberg tarafından gerçekleştirilen hesaplamaya göre Bitcoin'in kurucusu Satoshi Nakamoto'nun serveti 45.8 milyar dolara, bir kripto para borsası olan FTX'in kurucusu Samuel Bankman-Fried'in serveti ise 15.4 milyar dolara ulaşıyor.

Faiz artış hızı ve şiddeti ana tema olacak

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Mart'ta başlayarak faizleri 2022'de 3 defa yükselteceğini öngörüldüğünü dolayısıyla ana temanın, faiz artış hızı ve şiddetinin önem arz edeceğine dikkat çeken Dr. Tuğberk Çitilci, hem ons altın hem de ons altından rol çalan kripto varlıkların bu gelişmelerden etkileneceğinin altını çizdi.

Çitilci, “ABD'de enflasyon yüksek tek hanelerden çift haneye doğru giderse ve Fed faiz artırımlarında geç kalacak olursa Amerikan ekonomisinde başka bir senaryo konuşulmaya başlanır ve kripto varlıklarda negatif etki yapar” açıklamasında bulundu.

Bitcoin ne kadar?

Bitcoin ise aynı süre zarfında piyasaların altında da olsa yükselmeyi sürdürdü. BTC'nin fiyatı yüzde 2.2 yükselişle 43 bin 782 dolar olurken piyasa hakimiyeti ise yüzde 37.72'ye düştü.

Ethereum ne kadar?

Ethereum ise yüzde 3.3 değerlendi. ETH'nin fiyatı 3 bin 347 dolara yükseldi. 

Ripple ne kadar?

Ripple da artan para birimleri arasında yer aldı. XRP'nin fiyatı yüzde 3.5 arttı ve 79 centi geçti. 

Dogecoin ne kadar?

Dogecoin de yatırımcısının yüzünü güldürdü. Fiyatı yüzde 13.3 artaran DOGE, 17 centin üzerine çıktı. DOGE ayrıca piyasa değeri bakımından en büyük kriptolar sıralamasında da bir basamak daha çıkarak 11. sıraya yerleşti.

Kripto paralarda TL ile yapılan işlemler dolar ve Euro’yu geçti!

Kripto paralara vergi getirilmeli mi?

Dolar Mart’ta 9.5 TL’ye mi düşecek?

Araba alacaklara büyük fırsat! 35 bin liraya kadar indirim yapılacak!

Emlakta 2022 nasıl geçecek?