17 / 05 / 2024

Bitlis'teki salça fabrikasının inşaatı tamamlandı

Bitlis'teki salça fabrikasının inşaatı tamamlandı

İlçede yapımına devam edilen salça fabrikasının, binasının bittiğini söyleyen Çoban, bundan sonra fabrikanın makine ekipmanlarının tamamlanacağını bildirdi



Bitlis'in Ahlat ilçe Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, ilçede bu yıl faaliyete girecek olan "bims" ve "salça"
fabrikalarının işsizlik sorununu büyük ölçüde çözeceğini söyledi.

Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ahlat'taki mevcut madenlerin, yıllardan beri hammadde olarak dışarıya satıldığını, dolayısıyla ilçedeki vatandaşın bu madenlerden istifade edemediğini ifade etti. Çoban, şöyle
konuştu:

"Ahlat'ta çıkarılan ponza taşından ilçedeki vatandaş yararlanamıyordu. Ahlatlı da, bu işin ticaretini yapan da, bundan istifade edemiyordu. Ahlat'ta yapımına başlanan parke taşı ve bims fabrikası, yörede üretim faaliyetlerinin gelişmesi için önem taşıyor. Buradaki ham maddenin, mamule dönüştürülmesi, Ahlat'ın zenginliğinin daha sağlıklı ve daha kaliteli işlenmesini ve paraya dönüşmesini sağlayacaktır. Yani bu ham madde, ilçe ekonomisine katkı sağlayacak. Şu bims fabrikasında makine ekipmanları montaj ediliyor. Önümüzdeki ay, bu fabrika faaliyete geçecek."

İlçede yapımına devam edilen salça fabrikasının ise, binasının bittiğini söyleyen Çoban, bundan sonra fabrikanın makine ekipmanlarının tamamlanacağını bildirdi.

Yapılan bu yatırımlarla Ahlat'ın ekonomik anlamda tarihi bir süreç yaşadığını açıklayan Çoban, şunları kaydetti:

"Bu fabrikalarda 50 veya 100 kişi çalışacak. Aileleri de düşünürsek, bu fabrikalar yaklaşık bin kişinin yaşamını etkileyecek. Salça fabrikasıyla, ilçenin tarım alanlarında farklı üretimler olacak. Bugüne kadar sadece patates üretiminde vardık. Şimdi domates üretimi de yapılacak. Yani bir dönüm arsası olan domatesini üretecek ve hemen alıcısını bulmuş olacak. Bu zamana kadar sadece tüketen bir toplum olmaktan, üreten bir topluma geçeceğiz."

Ahlat'ın kültürel mirasının tanınması, bilinmesi için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ilçeyi himayesine aldığını anımsatan Çoban, tarihi yapısıyla Cumhurbaşkanlığı düzeyinde sahiplenme gören ilçenin, bundan sonra üretime geçme noktasında da gelişeceğini bildirdi.

Çoban, "Ahlatlı sağlıklı şehirleşme sürecini tamamlayacak. Endüstri ve sanayide yapılacak çalışmalar ve turizmin hayata geçmesiyle ilçe kısa sürede kalkınacak" dedi.

Ahlat Belediyesini 2 trilyon borçla teslim aldıklarını açıklayan Çoban, buna rağmen hiçbir bahanenin arkasına sığınmadan hizmetleri en sağlıklı şekilde yürütmeye devam ettiklerini de dile getirdi.

Çoban, "Elbette ki sıkıntılarımız var. Sıkıntılarımızın boyutu çok ciddi. Ancak bunların hiçbirini bahane olarak görmüyoruz. Bizim görevimiz bu millete hizmet etmektir" diye konuştu.
AA


Geri Dön