03 / 05 / 2024

Bitmiş projeden ev almanın 4 faydası!

Bitmiş projeden ev almanın 4 faydası!

Ekonomideki durgunluk nedeniyle talep azalırken, markalı konut arzı ise yükseldi. Tüketiciler bitmiş ya da kısa bir süre sonra oturabilecekleri konutlara yöneldi. İşte bu durumun avantajları...



Türkiye'de yeni yapılan projelerde ev sahibi olmak genelde uzun bir bekleme süreci gerektirir. Satışlar genelde maket üzerinden yapılır ve peşinatı verip her ay taksitlerini ödeyen binlerce aile evlerine oturacakları günü iple çeker. 2000'li yılların ikinci yarısında gelir düzeyi yükselirken faiz oranlarının düşmesi konuta olan talebi artırınca, bu 'maketten satış' uygulaması iyice yoğunlaşmıştı. 


Ancak son birkaç yılda işler değişmeye başladı. Ekonomideki durgunluk yüzünden talep azalırken markalı konut projelerindeki artış nedeniyle konut arzı ise iyice yükseldi. Böylece tüketiciler bitmiş ya da bitmek üzere olan, hemen ya da kısa bir süre sonra oturabilecekleri konutları bulabilmeye başladı. 


Bitmiş projeden ev almanın 4 faydası


1- Bitmiş bir projeden ev almak projenin tamamlanmama ya da geç tamamlanma riskini ortadan kaldırıyor. 


2- Tamamlanmış konut alırken, evi gezmeniz, inşaat kalitesini incelemeniz, varsa projedeki diğer sosyal ve yardımcı tesisleri görmeniz mümkün. Bitmemiş bir projede bu veriler kağıt üstünde kaldığı için, projenin bitmiş hali her zaman beklentileri karşılayamayabiliyor. 


3- Bitmiş bir projede, içinde oturmak veya kiraya vermek şeklinde, konutun hemen kullanımı mümkün olurken, bitmemiş bir projede, eğer inşaat döneminde kiradaysanız konut taksiti ile birlikte kira da ödüyorsunuz. 

Yatırımı kiralamak için düşünüyorsanız ancak inşaat bittikten sonra kira geliri elde edebilirsiniz. 


4- Bitmiş bir konutta ekspertiz yaptırarak, yasal zorunluluklara uygun yapılıp yapılmadığını, konutun fiyatının rayiçlere uygun olup olmadığını da kontrol edebilirsiniz. Bitmemiş bir konut ise fiyat açısından daha avantajlı olabiliyor. 



Ekonomist




Geri Dön