Bloomberg'den kritik analiz: Dolar kuvvetlenecek!
ABD'de Fed'in enflasyona karşı faiz oranlarını artırması, doların güçlenmesiyle bu yıl gelişmekte olan piyasaları zor durumda bırakabilir. Bloomberg Economi'ye göre Türkiye, Arjantin'den sonra Fed'in faiz artırımlarına karşı en kırılgan ikinci yükselen piyasa konumunda. Arjantin ve Türkiye'den sonra en fazla risk altındaki diğer ülkeler Güney Afrika, Kolombiya, Mısır ve Brezilya'dır
Bloomberg Ekonomi'nin yaptığı bir araştırmaya göre, Arjantin Fed'in faiz artırımlarından en çok etkilenen ülke olurken, Türkiye ikinci sırada yer alıyor. Arjantin ve Türkiye'den sonra en fazla risk altındaki diğer ülkeler Güney Afrika, Kolombiya, Mısır ve Brezilya'dır.
Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Rusya ve Suudi Arabistan gibi enerji ihracatının ekonomide önemli bir yere sahip olduğu ülkeler, en kırılgan gelişen piyasa ülkeleri arasında yer alıyor. Dolardaki artış aynı zamanda dolar üzerinden fiyatlanan emtia gelirlerini de artırıyor, yani bu ülkeler doların güçlenmesinden daha az etkilendiği anlamına geliyor.
''ENDİŞE VERİCİ BİR DURUMDA''
Brezilya'nın zaten bir ekonomik durgunluğa sürüklendiğini ve buna ek olarak finansal ve siyasi gerilimlerin arttığını belirten Bloomberg Economics, Türkiye'de reel sektörün döviz cinsinden borcunun yüksek seviyelerde olduğunu belirterek, ülkenin daha endişe verici bir durumda olduğunu vurguladı. durum Brezilya'dan daha fazla.
TL'DE YÜZDE 44 DEĞER KAYBI
Son yıllarda TCMB ve ekonomi yönetiminde sık sık yapılan değişiklikler, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın düşük faiz talebi ve üretim, ihracat ve cari dengede fazla öngören ekonomik planın yarattığı endişeler nedeniyle TL yüzde 44 değer kaybetti.
Hükümet artık ekonomide yeni hedefin kalıcı cari fazla olduğunu ve bunun enflasyon üzerinde kısa vadede olumsuz etkileri olabileceğini ve bunun bütçe ile karşılanacağını belirtiyor.
ENFLASYON BEKLENTİSİ
Nebati enflasyonun artabilaceğini ancak yüzde 50'ye ulaşmasını beklemediğini belirtirken yıl sonunda yüzde 30'un altının mümkün olduğunu belirtti. Nebati'ye göre enflasyon 2023 seçimlerinde ise tek haneli olacak.
Piyasa beklentileri enflasyonda olası bir düşüşün ancak yılın ikinci yarısında başlayabileceğini, ondan önce ise enflasyonun yüzde 40-60 bandına yükseleceği şeklinde.
FED FAİZ ARTIRIRSA NE OLUR?
Fed'in olası bir faiz artırımı, başta gelişmekte olan piyasalar olmak üzere dünya piyasalarını derinden etkileyecektir. Fed'in faiz artırımının doların değerinde artışa ve büyümede yavaşlamaya yol açabileceği düşünülüyor. Bu nedenle Fed'in kararları piyasalar tarafından endişeyle takip edililiyor.
Döviz kurlarında son durum! Dolar bugün kaç lira?
Bitcoin 6 ayın en düşük seviyesinde!
Altın fiyatlarında şok iddia! İkinci çöküş geliyor!
2022'de emlakta ne prim yapacak? Ne prim yapmayacak?