Kira

BMD Başkanı Sinan Öncel: Fahiş kira artışları, yatırımcılar için büyük bir yük haline geliyor!

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel yaptığı açıklamada, fahiş kira artışlarının yatırımcılar için büyük bir yük haline geldiğini söyledi.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya ile Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten’in düzenlediği basın toplantısında özellikle emek yoğun sektörlerde fiyat tutturamamaya bağlı pazar kaybı, ihracattaki düşüş ve ithal ürünlerin iç pazarda edindiği hakimiyetin, ülke ekonomisi için ciddi bir tehdide dönüşmesiyle ilgili sorunlar masaya yatırıldı.. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre söz konusu üretici, ihracatçı ve perakendecilerin her geçen gün daha da ağırlaşan ekonomik zorluklar ve riskler karşısında yaşadığı sorunlar konuşuldu.

Toplantı sonrasına Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, fahiş kira artışları ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Fuar Dergisi’nden Sude Yılmaz imzalı habere göre söz konusu toplantıda üç sektörün—ayakkabı, hazır giyim ve perakendenin—ayrıca kesişen sorunlarına değindiklerini kaydeden sinan Öncel, sektörlerin en önemli sorunları arasında üretim maliyetlerindeki artış ve kira artışlarının geldiğini söyledi.

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada üretim ve perakende sektörlerinde kira artışlarının büyük bir yük oluşturduğunu ve maliyet kalemlerini olumsuz etkilediğini dile getiren Sinan Öncel, bu sorunların çözümü için kamuoyuna taleplerini ilettiklerini belirtti.

Sinan Öncel açıklamasında 2021 yılında 100 bin Türk Lirası şeklinde olan bir dükkan kirasının, 2024 Ocak ayında 400 bin Türk Lirası’na yükseldiğini ve 2025 yılında da  yaklaşık olarak 600 Türk Lirası’nı bulacağını belirtti. Söz konusu bu artış oranının sürdürülebilir olmadığını kaydeden Sinan Öncel, sektörel düzenlemelerin yapılması halinde ekonomik toparlanma ve turist harcamalarının Türkiye’ye çekilmesi konusunda adımlar atılabileceğini söyledi.

Kira artışları ve diğer sektörel sorunlarla ilgili destek taleplerine de değinen Sinan Öncel, ham madde aramaları ve gümrük vergilerinin makul seviyelere çekilmesini, ayrıca kira artış taleplerinde 10 uzama senesiniı sonundaki sebepsiz fesih durumunun ortadan kaldırılmasını istediklerini söyledi.

Sinan Öncel açıklamasında “Fahiş kira artışları, özellikle yeme içme sektöründeki yatırımcılar için büyük bir yük haline geliyor. Çiro kirası ödeyen firmalar, sabit kira artışıyla beraber ekonomik olarak zorlanıyor" ifadelerini kullandı.

Sinan Öncel açıklamasında bu tür artışların enflasyonu da olumsuz şekilde etkilediğini belirterek, “Yatırımcılar, yüksek kira artışları sebebiyle kalmak veya çıkmak arasında kalıyor. Bu da sektörde büyük bir belirsizlik yaratıyor" dedi.
 

 

Sakarya’da kira fiyat ortalaması, Türkiye’nin altında kaldı!

Her şeye rağmen konut!

Altın mı, gümüş mü? İslam Memiş 2024'ün kralını açıkladı!