AVM

BMD Başkanı Sinan Öncel: AVM'lerde kira sorunu resmen memleket meselesi! 

AYD Başkanı Nuri Şapkacı’nın açıklamalara ilişkin konuşan BMD Başkanı Sinan Öncel, ortak giderler ve kira sorunu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte Öncel'in o açıklamaları...

Türkiye’de faaliyette bulunan 446 AVM’de temsiliyet oranı yüzde 65-70 seviyesinde olan Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) üyeleri ile AVM'ler arasında, ortak gider ve fesih hakkına ilişkin tartışmalar devam ediyor. 
Ekonomimcom'dan Yener Karadeniz'in haberine göre; on olarak Alışverişmerkezleri ve Yatırımcıları Derneği’nin (AYD) Alışveriş Ekonomisi Zirvesi’nde AYD Başkanı Nuri Şapkacı’nın "Hayır kurumu değiliz, istiyorlar ki anahtarı da verelim" açıklamalarına ilişkin BMD Başkanı Sinan Öncel, gerek ortak gider, gerekse kira bedeli ile ilgili üye markaların yüzde 90’ının yine AVM’lerin yüzde 80- 90’i ile sorun yaşadığına dikkat çekti. 

Sinan Öncel, önce şeffaf olunmasını ve bu konuda yalnızca bu sene 45 AVM’ye ortak giderler ile ilgili verilen 65 milyon TL’lik cezayı işaret etti ve "“Bu verilen ceza, bizim senelerdir dikkat çekmeye çalıştığımız genel gider konusundaki yanlışları ve yanlış uygulamaların oldukça güzel bir işareti. İddia ediyoruz ki bu buzdağının görünen bölümü. Biz nerede yanlış yaptık da bu kadar ceza verildi. Önce bu durum konuşulsun. 45’te 45 yapmışlar. Bu, bir yerde bir yanlışlık olduğunu gösteriyor. Biz de yardım edelim ve düzeltelim. Bu doğru bir şey değil. Madem adil ticaret istiyorlar, adil ticareti birlikte oluşturalım" şeklinde konuştu. 

HAKSIZ KAZANÇ SÖZ KONUSU 

Bir diğer önemli konu olarak ortak giderlerin her ayın başında toplanmasına rağmen ödemelerin bir sonraki ay gerçekleştirildiğinin altını çizen BMD Başkanı Sinan Öncel,  AVM’lerin 30 gün boyunca milyonlarca TL'ye ulaşan faiz geliri elde edildiğini ileri sürdü ve şunları söyledi:

"Benden 5’ine kadar ortak giderlerin ödenmesi talep ediliyor. Ödemediğimde temerrüde düşüyorum, tahliye durumu ortaya çıkıyor. Ben ödüyorum. Sen ya ay sonu ya da bir sonraki ay başı ödemeleri gerçekleştiriyorsun. Zaten şeffaf da değilsin. Bugün AVM’ler 14 milyon metrekare alanı buldu. Metrekare başına 150-200 lira tutarında ortak gider alınıyor. Bu, ayda 2,1-2,8 milyar TL anlamına geliyor. Yalnızca bu miktarın faiz geliri ile çok büyük haksız kazanç sağlanıyor. AVM'lerin yüzde 90’ı ile ilgili bu alanda problemler oluyor. Bunun düzeltilmesi gerekiyor ve biz de iş birliğine açığız."

KİRA SORUNU RESMEN MEMLEKET MESELESİ 

Kira konusunda ise Öncel, AVM’lerin yüzde 99’unun hem ciro hem de sabit kira aldığının altını çizerek, rayiç bedelden bahsedildiğine ama ciro kiralarından bahsedilmediğine dikkat çekti. 

İşletmelerin kira giderlerinin cirolarına oranı konusunda ise geniş bir aralığın olduğuna vurgu yapan Öncel, şu açıklamada bulundu:

"Yüzde 10 ile 20 arasında değişiyor. Şu an belirli sektörlerde işler çok iyi değil. satışlar düşünce markanın gelirinin yüzde 20-25-30’u kiraya gidiyor. Bu markalar için ciddi bir yük oluşturuyor. Zaten bunlardan dolayı kira sorunu ‘memleket meselesi’ diyoruz. Dünyanın pek çok ülkesinde insanlar bunun için büyük yürüyüşler düzenliyorlar. Bugün üreten, ürettiren, satan, ihraç eden, tüm perakende işletmeleri ve gıda marketleri önemli bir dar boğazla karşı karşıya, yüksek faiz döneminde perakende sektörünün kullandığı kredi miktarı bir önceki yılın eylül ayına oranla yüzde 40 artışla  446 milyar TL’yi aştı. Takipteki kredi miktarı 6 milyar 667 milyon TL’ye çıktı. Bütün bu şartlarda sürekliliği sağlayabilmek bile büyük başarı."

Gayrimenkul sertifikasında ilk ihraç Mart’ta! 5 bin konutluk proje için gayrimenkul sertifikası ihracı yapılacak!

İnşaat sektöründe son iki yılın demir, çimento ve beton maliyeti hesaplandı! 

Köy Kanunu değişti: Evlerinizin yerine düşük değerli ve şerefiyeye sahip yerler verilebilir!