21 / 12 / 2024

Köy Kanunu değişti: Evlerinizin yerine düşük değerli ve şerefiyeye sahip yerler verilebilir! 

Köy Kanunu değişti: Evlerinizin yerine düşük değerli ve şerefiyeye sahip yerler verilebilir! 

Köy Kanunu ile uygulamaya alınan imar hakkı aktarımı ile mülkiyet hakkı ihlallerinin ve suistimallerinin ortaya çıkabileceği belirtiliyor. İşte ayrıntılar...



Köy Kanunu'ndaki değişiklikle getirilen imar hakkı aktarımı ile ilgili tartışmalar hız kesmeden devam ediyor. İmar hakkı aktarımı ile mülkiyet hakkı ihlallerinin ve suistimallerinin ortaya çıkabileceği belirtiliyor. 

Köy Kanunu ile bazı kanunlarda yapılan değişiklikler, Türkiye'deki kentsel dönüşüm sürecinde önemli etkilerde bulunabilir. Yeni yasayla getirilen "imar hakkı aktarımı" uygulaması, mülkiyet hakkı ihlalleri ile ilgili büyük soru işaretleri oluşturdu. 

Özellikle 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinin ardından kurulan Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'nın, dönüşüm sürecindeki yapılara el koyması riski gündeme geliyor. Bunun yanı sıra, konut sahiplerinin mevcut konutlarının yerine daha düşük değerli yerler verilmesi olasılığı da tedirginlik yaratıyor. 

Köy Kanunu değişti: Evlerinizin yerine düşük değerli ve şerefiyeye sahip yerler verilebilir! 

SUİSTİMALE AÇIK BİR SÜREÇ 

Sözcü'den Hülya Keskin Oruçoğlu'nun haberine göre; kentsel dönüşüm süreçlerinde uygulanabilecek imar hakkı aktarımı, hukuki açıdan bakıldığında oldukça tartışmalı bir durum. 

Kentsel dönüşüm avukatı Çiğdem Kezer, konu ile ilgili konuştu ve bu düzenlemenin suistimallere yol açabileceğine ve mülkiyet hakkı ihlallerinde artışa neden olabileceğine dikkat çekti. Kezer, "Gayrimenkulün olduğu yer, konumu, değeri gibi faktörler çok önemli. İmar hakkı aktarımında bu özellikler korunacak mı?" sorusunu yöneltti. 

Kezer, ayrıntıların netleşmeden sürecin başlatılmasının risk taşıdığının altını çizdi. 

Köy Kanunu değişti: Evlerinizin yerine düşük değerli ve şerefiyeye sahip yerler verilebilir! 

MÜLKİYET HAKKI VE DEPREM RİSKİ 

Avukat Kezer, mülkiyet hakkının Anayasa'nın 35. maddesiyle güvence altına alındığına vurgu yaparak,  depremin önemli bir tehdit oluşturduğuna fakat mülkiyet hakkının da ihlal edilmemesi gerektiğine dikkat çekti. 

Yeni yasa ile konut sahiplerinin karşılaşabileceği en büyük sorunlardan birinin de konutlarının yerine daha düşük değerli ve şerefiyeye sahip yerlerin verilmesi olabileceğini söyledi. Kezer, "Bu durum, hak kayıplarına yol açabileceği için kamuoyunda büyük bir endişeye neden oluyor" dedi. 

İmar hakkı aktarımına ilişkin uygulamaların detayları, gelecek günlerde kesinleşmesi beklenen bir durum. Kezer, şu an için hangi bölgelerde uygulanacağı, mülk sahiplerinin nereye geçeceği ve sürecin nasıl işleyeceği gibi soruların yanıtlarının belirsiz olduğunu vurguladı. 

Bunların yanı sıra "Rezerv alan" şeklinde isimlendirilen  yerlerin kamuoyundaki endişeleri de büyütüyor. Bu belirsizlikler, sürecin başlangıcındaki belirsizliklerin daha da derinleşmesine neden oluyor. 


Konut fiyatlarının yüzde 8 artması beklenen Dubai’de 2025’te 19 bin 700 villa inşa edilecek!

İNDER Başkanı Engin Keçeli: Artık ezbere değil, ta­lebe göre konut üretmeliyiz!

'Dolar nasıl sabit tutuluyor? sorusuna Mahfi Eğilmez'den çarpıcı açıklama geldi! Sonsuza kadar sürmez!


Geri Dön