23 / 12 / 2024

Bodrum Belediyesi'nden çevrecileri sevindiren RES kararı!

Bodrum Belediyesi'nden çevrecileri sevindiren RES kararı!

BODRUM Belediye Meclisi, Bodrum Yarımadası'nda Rüzgar Enerji Santrali (RES) kurulmaması yönünde oybirliğiyle karar aldı. Belediye Meclisi'nin bu kararı çevreciler tarafından sevinçle karşılandı.



BODRUM Belediye Meclisi, Bodrum Yarımadası'nda Rüzgar Enerji Santrali (RES) kurulmaması yönünde oybirliğiyle karar aldı. Belediye Meclisi'nin bu kararı çevreciler tarafından sevinçle karşılandı.


Bodrum Belediye Meclisi'nin Eylül ayı olağan toplantısı bugün Herodot Kültür ve Sanat Merkezi'nde yapıldı. Bodrum Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Kocadon başkanlığında yapılan toplantıda CHP'li, MHP'li ve bağımsız meclis üyelerinin tamamı katılırken toplantıya Bodrumlular ve çevrecilerin ilgisi büyük oldu. Toplantının gündem maddeleri arasında birinci sırada yer alan ilçenin çeşitli yerlerinde kurulmak istenen Rüzgar Elektrik Santralleri (RES) yer alırken, bu konuya ilişkin İmar Komisyonu Raporu okundu. Ardından Bodrum'un doğasına, kültürüne, mimari yapısına ve çevreye vereceği zararlar anlatılarak RES'lerle ilgili karar oylamaya sunuldu. Bodrum Belediye Meclisi'nin Başkanı Kocadon ile 22 CHP'li, 9 MHP'li ve tek bağımsız üyesinin tamamı RES'lerin Bodrum Yarımadası'na kurulmaması için oybirliğiyle karar verdi. Karar salondaki çevreciler tarafından alkışlarla karşılandı.

'BODRUM'UN KENTSEL KİMLİĞİ VAR' 

Kararın ardından DHA muhabirine açıklama yapan Bodrum Belediye Başkan Mehmet Kocadon, "Bu karardan RES'lere karşı olduğumuz anlaşılmamalı. Asla RES'lere, temiz enerjiye karşı değiliz. Bodrum'u Bodrum yapan kentsel kimliği var. Bodrum bugün dünyada marka haline geldiyse bunu kentsel kimliğini koruması nedeniyle elde etti. Sadece Bodrum'un kentsel ve tarihi kimliğine dokusuna uymayan devasa direklerin hem kentin mimari yapısına hem doğasına hemde turistik kentin turizm kimliğine görüntü yaratacağı gerekçesiyle ve onlarca sivil toplum örgütü ve vatandaşlarımızın aylar süren görüşleri doğrultusunda RES'lerin Bodrum Yarımadası'na yapılmaması konusunda meclis kararı aldık. Çünkü Bodrum'un kentsel kimliğini korumak zorundayız, Bodrum'un kimliğine ters düşen hatta bazı yerlerde 30 santimetre fazlalık nedeniyle yıkım yaparken bu kentin kimliğini korumaya çalışırken Yarımada'yı yüz metreye yakın yüksekliğinde dev tribünlerle doldurmak feci şekilde dönülmez zararlara neden olacaktır. Bu kararı başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere, Turizm, Kültür Bakanlıkları, Anıtlar Koruma Genel Müdürlüğü'ne göndererek Yarımada'nın ve geleceğinin korunması açısından meclisin kararının dikkate alınmasını ve Bodrum'un RES'lerle doldurulmasının önlenmesini isteyeceğiz, kurulmaması için elimizden geldiği kadar mücadeleyi sürdüreceğiz" dedi.

ŞİRKETLER İNADINDAN VAZ GEÇSİN BU KARAR ONLARA YETER

Bodrum Yarımadası Çevre Koruma Platformu üyesi Mehmet Çilsal da, 550 kilometrekare olan Bodrum Yarımadası'nın yüzde 20'sinin lisans alan RES?'erin işgali altında olduğuna dikkati çekip, "Bölge İdare Mahkemesi'ne yaptığımız başvurularla bir kısmının inşaatını durdurmayı engelledik. Şu ana kadar yedi şirket lisans alarak RES kurma hazırlığı içinde. Bunların en küçüğü 14 bin dönüm arazi tahsisli. Yani Yarımada'yı RES mezarlığına çevirecekler. Bugün meclisin almış olduğu karar aslında Bodrum halkının sesidir. Bu nedenle RES kuracak şirketlere önerimiz, halkı karşılarına almak istemiyorlarsa bir an önce vazgeçmeleridir. Meclis bu kararı aldıysa vatandaşın sağduyusunu dinleyerek aldı. Görünüyor ki Bodrum'da tek bir kişi bile RES istemiyor. Şirketlerde bu yönde inatlarını sürdürmemeleri gerekir. Lisans alan şirketlerle hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.


Hürriyet


Geri Dön