Turizm

Bodrum mu Rodos mu hangisi daha ucuz? Yerli turistler adalara mı tercih ediyor?

Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan anlaşma sonrası yürürlüğe giren kapıda vize uygulaması ile birlikte Yunanistan'ın 10 adasına olan talebi artırmış durumda. 

Türkiye'de iç turizmde yaşanan düşüş ile beraber turizmciler arasında memnuniyetsizlik yarattığı iddiasını gündemden düşürmüyor. 2023 Aralık ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in gerçekleştirdiği Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısının ardından, Doğu Ege'deki 10 Yunan adasına Türkiye’den kapıda vize uygulaması ile 7 günlük vizesiz geçiş imkanı tanınmıştı.

Bu uygulama kapsamında, Türk turistler arasında büyük ilgi gördü ve özellikle Bodrum ile Çeşme gibi Türk turistik destinasyonların yaz sezonunda boş kalmasına neden olduğu kaydedildi. 

ekonomim.com'da yer alan içeriğe göre; Turizmciler, Türk turistlerin bu adalara yoğun ilgisi nedeni ile yerel turizmde yaşanan düşüşten rahatsızlıklarını belirtti. Fakat, seyahat özgürlüğünü kısıtlamak gibi bir taleplerinin olmadığını belirttiler. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, kapıda vize uygulamasının kaldırılmasına yönelik taleplerin gerçeği yansıtmadığını ve turizmdeki sorunların çözümünün turist memnuniyetsizliğini anlamaktan geçtiğini belirtti.

ARTAN FİYATLAR TURİSTLERİ YUNAN ADALARINA YÖNELTTİ

Turizmciler, sorunun kaynağı olarak sosyal medya üzerinden yapılan fiyat karşılaştırmalarını gösteriyor. Çeşme ve Bodrum gibi popüler Türk turistik destinasyonlarında artan fiyatlar, turistleri Yunan adalarına yönlendirdi. Örneğin, Çeşme’de bir yemeğin 7.800 Türk Lirası iken, aynı yemeğin Sakız Adası’nda 2.800 Türk Lirası olduğu sosyal medyada paylaşıldı. Bodrum’da her şey dahil 4 gecelik konaklama fiyatları 31 bin TL’den başlarken, Rodos’ta sadece oda ve kahvaltı fiyatları 17 bin TL’den başladığı kaydedildi.

YERLİ TURİST İÇİN ARTAN MALİYETLER

Yerli turistler, yurt içinde artan fiyatlar ile karşılaşarak alternatif tatil seçeneklerine yönelmeye başladı. Kamp, yazlık kiralama ve karavan tatilleri popüler hale geldi. Tatil maliyetleri geçtiğimiz yıla göre yüzde 60 oranında yükseldi ve bu durum yeme içme mekanlarını da etkilediği belirtildi.

Öte yandan, Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkanı Ömer Faruk Dengiz, fiyat karşılaştırmalarının yanlış olduğunu belirterek, Bodrum’da yüksek fiyatlı işletmelerin bile ayakta kalmak için fiyatlarını makul seviyelerde tuttuğunu savundu. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler ise maliyetlerin yüksek olmasının, döviz artışının olmamasının ve alım gücünün düşmesinin fiyatları artırdığı ifade edildi.

Acun Ilıcalı’nın eski eşi Zeynep Yılmaz, Bodrum'daki villasını 16 milyon Euro'ya satıyor! 

Bodrum Mavi Arya'nın 2. etabı satışa çıktı! Teslimler 2025'te!

Fahiş kiralar 'turizm karşıtı' hareket başlattı! Tüm dünyaya yayılabilir!