Kent Haberleri

Bodrum Tilkicik Koyu’ndaki projede parsel oyunu!

Akdeniz foklarının barınma alanı olan Tilkicik Koyu’nda inşaat yasağına uyulmuyor. Tilkicik Koyu’ndaki projede ÇED raporundan, parsel oyunlarına kadar pek çok usulsüzlük dikkat çekerken, belediye ise tartışmalı proje için ruhsat vermiş durumda.

Akdeniz foklarının barınma alanı olan Bodrum Tilkicik Koyu’nda, Özelleştirme İdaresi 485 dönümlük araziyi otel, marina ve konut inşa edilmesi için satışa çıkarmıştı. Bölgede ihaleyi alan United A.Ş. de hızlı bir biçimde inşaata başlamıştı.

Söz konusu alanla ilgili pek çok usulsüzlük yapıldığı belirtilirken, bu usulsüzlükler de TMMOB bileşeni olan Çevre Mühendisleri Odası tarafından dava konusu edildi.

Bakanlığa karşı açılmış olan davada pek çok önemli noktaya değinildi. Örnek vermek gerekirse, yat limanı projesi ne ÇED raporu ne de ruhsatı varken başlatıldı Söz konusu inşaatta bir taraftan denize dolgu yapıldığı kaydedilirken, kıyı da kanuna aykırı şekilde tahrip edildi.

PROJEDE 'PARSEL' OYUNU

Sözcü'den Fırat Fıstık imzalı habere göre ÇED yönetmeliğinin 25. maddesi de söz konusu bu proje için ihlal edildi. Çünkü itiraza konu olan ÇED süreci kümülatif biçimde değerlendirilmedi. Her bir parselde ayrı ayrı farklı projeler varmış gibi gösterildi. Bu yolla da ‘ÇED kapsam dışı’ raporu alındı. 

Söz konusu proje küçük küçük ve parsellerde birbirlerinden farklı şekilde gösterildi ve ÇED süreçlerinde olması gereken halkın katılım toplantıları, çevre tahribatına ve risklere dair değerlendirmelerden kaçıldı.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre Çevre Mühendisleri Odası’nın temel eleştirisi de bundan kaynaklanıyor. Yalnızca Bodrum Tilkicik Koyu’nda da değil Türkiye’nin farklı bölgelerinde bu yol izlenerek kapsam dışı raporu alınabiliyor. 

BELEDİYE RUHSAT VERDİ

Yalıkavak Marina’ya 4 kilometre mesafede yer alan Bodrum Tilkicik Koyu’ndaki usulsüzlükler bununla da sınırlı değil. Bölgede hafriyat taşıyan kamyonlar, çalışan iş makinaları dikkat çekiyor, oysa ki 15 Mayıs tarihinden itibaren Bodrum’da inşaat yasağı getirilmişti.

Ancak bu bölgede buna uyulmadığı, belediye de dahil kurumların bu duruma müdahale edilmediği kaydedilirken, çevrecilerin eleştirdiği bir diğer husus da kümülatif değerlendirilmeyerek, parsellere ayrı ayrı rapor çıkarılmasının ardından bu parsellere belediyenin ruhsat vermesi. Özellikle oda temsilcileri tarafından bu durum da eleştiriliyor ve belediyenin bu konuda hata yaptığı kaydediliyor.


"BİZ YAPALIM DAVA ARKADAN GELSİN"

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bodrum Sekreteri Mustafa Erdoğan, Tilkicik Koyu’ndaki usulsüzlükler ile ilgili olarak şunları dile getirdi.

-Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği bileşeni olan Çevre Mühendisleri Odası buraya zaten dava açtı. Bu dava da kabul gördü. Esastan inceleniyor. Bizim mücadelemiz burada yaşanan olumsuzluklar giderilene kadar devam edecek. 

-Burada ÇED süreci işlemesi gerekirken, söz konusu proje ek-1’e tabi olması gerekirken, bakanlıktan rapor alınması gerekirken ÇED alınmadan belediye tarafından ruhsat verildi. 

-Davalarla ilgili eleştirel durum da şu şekilde: Cennet Koyu’nda Cengiz Holding’e açmış olduğumuz dava hala sürüyor. Yargıtay aşamasında şu anda. Burada da dava sonuçları sonradan gelsin müdahale edilemesin mantığıyla hareket ediliyor.

 

1941'de Şişhane-Azapkapı'daki bazı binalar yıkılacakmış!

İki şehirde belediyelerden satılık 7 gayrimenkul! Arsa, konut, iş yeri...

Gayrimenkulde devir değişti, piyasadaki fiyatı satıcı değil alıcı belirliyor!