27 / 12 / 2024

Bodrum'da 150 milyon TL'lik altyapı yatırım yapılacak!

Bodrum'da 150 milyon TL'lik altyapı yatırım yapılacak!

Bodrum'da özellikle yaz aylarında yaşanan içme suyu ve altyapı sorunları bölge halkını canından bezdirdi. MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen sorunlarla ilgili, "Sorunun köklü bir şekilde çözülmesi için çalışıyoruz. 2017'de 150 milyon TL'lik yatırım yolda" dedi



Bodrum'da özellikle yaz aylarında yaşanan içme suyu ve altyapı sorunları bölge halkını canından bezdirdi. MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen sorunlarla ilgili, "Sorunun köklü bir şekilde çözülmesi için çalışıyoruz. 2017'de 150 milyon TL'lik yatırım yolda" dedi


Türkiye'nin tatil denilince akla ilk gelen yerlerden biri olan Bodrum'da yaşanan su sıkıntısı ve altyapı problemlerini yerinde araştırdık. Bodrum sakinlerinin şikayetlerine Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürü Baki Ülgen cevap verdi. Halk, Bodrum'un büyükşehir belediye olmasını isterken, bir yandan da kalıcı projelerin hayata geçirilmesini arzuluyor. Ülgen ise, 26 Ağustos'ta DSİ ana şebeke hattında yaşanan patlama nedeniyle turistik yarımada da su sıkıntısının yaşandığını fakat giderilmesi için depolara su takviyesi yapıldığını ve bölgelere kuyulardan su verildiğini söyledi.


'Yanlış boru kullanıldı'


Ülgen sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:


Su sıkıntısı yaşandığı doğru mu?


Baki Ülgen: Bodrum'da 26 Ağustos Cuma günü Torba kavşağı bölgesinde bulunan ve içme suyunu karşılayan DSİ ana şebeke hattında yaşanan patlama nedeniyle su sıkıntısı yaşanıyor. Sıkıntının giderilmesi için depolara su takviyesi yapılırken aynı zamanda bölgelere kuyulardan da su verilmekte. Sorunun köklü bir şekilde çözülmesi içinde DSİ adına çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Daha önce yaptığımız açıklamalarda da belirttiğimiz gibi bu bölgenin DSİ tarafından içme suyu hattı 2011'de yapıldı. Bize ise 2014 mart ayında teslim edildi. Yapmış olduğumuz kontrollerde yanlış boru kullanıldığını DSİ yetkililerine bildirdik. Ancak alınmayan önlemlerden dolayı yaşanan arıza nedeniyle Bodrum'da su sorunu yaşanmakta. Bodrum'un içme suyu Mumcular ve Geyik Barajı'ndan sağlanıyor. Son yıllarda bu barajlarımızın su seviyesinin düşmesi ve yaz mevsiminde artan nüfus ile yoğun bir su kullanımı yaşanıyor. Yaşanan bu nüfus yoğunluğundan ve su rezervinin az olmasından dolayı da Bodrum'un bazı noktalarında su sorunu yaşanmakta. Bunun nedeni ise bahçe sulamaları ve havuzların doldurma aşamalarında yaşanan su tüketimi. Vatandaşlarımızın su tüketiminde dikkatli olmaları sıkıntının önüne geçecektir.


150 milyon TL'lik yatırım


Altyapının yetersiz olduğu iddia ediliyor. Bununla ilgili çalışmalarınız var mı?


Baki Ülgen: 2014'te bize 12 tane atıksu arıtma tesisi devredildi. Bunların toplam kapasitesi 140 bin 176 kişilik bir nüfusa karşılık gelmekte. Bodrum yaz mevsiminde 3 milyon nüfusa ulaşmakta. Bu rakamlara baktığımız zamanda Bodrum'un altyapı sorunu yok dememiz yanlış olur. Bu sorunu bildiğimiz için acil ihtiyaç durumunda olan Turgutreis mahallesine Atıksu Arıtma Tesisi yapımına başladık. Bunun yanı sıra Gündoğan'a da bir terfi merkezi yapıyoruz. 41 bin metreküp olan kapasiteyi 101 bin metreküpe çıkaracağız. Bodrum'da 2017'de yaklaşık 150 Milyon TL tutarında yatırım yapmayı planlıyoruz.


Şikayetler alıyor musunuz?


Baki Ülgen: Yapacak olduğumuz projelerimiz 2017 yılı itibariyle hayata geçecek, bu süre zarfında şikayetler olacaktır. Burada da vatandaşlarımızın sabrına sığınıyoruz. En kısa sürede onları alt yapı sorunlarından kurtarmayı planlıyoruz. İdaremiz bu sorunların üzerine giderek çözmekle uğraşan bir birim. Muğla halkı için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.


Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, 30 Mart 2014 seçimlerinden sonra altyapı işlerinin büyükşehire geçmesinden dolayı bazı aksaklıkların yaşandığını belirtti. Kocadan, büyükşehir ekipleriyle koordineli çalışarak vatandaşları mağdur etmemeye çalıştıklarını söyledi.


Bodrum'a bu yıl kaç turist geldi?


Mehmet Kocadon: Ülkemizin en önemli turizm bölgesi Bodrum da, tüm dünyayı etkisi altına alan olumsuzluklardan etkilendi ancak turizm faaliyetlerimizi en iyi şekilde sürdürmekteyiz. 2016 Ocak-Temmuz döneminde Milas-Bodrum Havalimanı Dış Hatlar Terminali'ne 268 bin 687, Bodrum limanlarına 122 bin 762, Dalaman Havalimanı Dış Hatlar Terminali'ne ise 498 bin 877 ziyaretçi geldi.


Nüfus yoğunluğunun üstesinden gelmek için neler yapıyorsunuz?


Mehmet Kocadon: Bodrum'da yaz ve kış nüfusu büyük oranda farklılık gösteriyor. Yaz döneminde 7 gün 24 saat çalışarak, vatandaşlarımızın ve yerli, yabancı misafirlerimizin mağdur olmamaları için büyük bir çaba sarf ediyoruz. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinden sonra yaşadığımız büyükşehir sürecinde ise tüm ilçemize tek belediye olarak hizmet vermekteyiz. Gelirlerimizde de buna keza azalma meydana geldi. Dolayısıyla bu süreçte hizmetlerimizi ulaştırırken aksamalar meydana gelebiliyor. Su başta olmak üzere altyapı işleri artık büyükşehirin kontrolünde. Büyükşehir ile koordineli bir şekilde belediye ekiplerimizle çalışmalara yardımcı oluyoruz. Belediye olarak vatandaşlarımızı ve misafirlerimizi mağdur etmemeye çalışıyoruz.


Vatandaş ne diyor?


Yaşanan alt yapı ve içme suyu sorunlarını en çok yaşayan ilçelerden olan Gündoğan'da emekli memur Mustafa Sakar, su ve kanalizasyon sistemlerinin yetersiz olduğundan yakındı. Sakar, "Alt yapı, kanalizasyon, içme suyu ve kullanma suyunda sıkıntı yaşıyoruz. Daha önce yapılan kanalizasyon arıtma sistemi yeterli bir sistem değil ve kesinlikle buraya hizmet etmiyor. Demek ki olması gereken kaliteli malzeme kullanılmıyor" dedi.


'Belediyelerin niyeti iyi'


Bodrum sakinlerinden Ramazan Erkut, sorunların olduğunu ama belediyelerin niyetinin iyi olduğunu belirtti. Erkut, "847 bin olan Muğla'nın nüfusu yazın 3 milyonun üstüne çıkıyor. 847 bin kişi için bütçeden alınan para ile hizmet karşılanmıyor. Sorunlar Muğla'ya yapılacak ekstra yardımlarla çözülebilir. Projeler hazırlandı, uygulanmaya başlandığı zaman sorunların ortadan kalkacağını düşünüyorum" diye konuştu.


'Büyükşehir olmalı'


Bodrum'da su ve kanalizasyon konusunda genel anlamda şikayet olduğuna dikkat çeken Sencar Anar, "Nüfus yazın 3 milyonu buluyor ve ister istemez altyapı yetersiz kalıyor. Çevre halkı bundan genel anlamda şikayetçi. Belediye Muğla'ya bağlandığı için eski ilgi ve titizlik yok. Problemin çözülmesi için Bodrum'un büyükşehir olması lazım" dedi.


'Problem hemen giderilmiyor'


Su sıkıntısının Torba'daki şebekenin patlamasından sonra yaşanmaya başladığını belirten Olgun Karakurt ise, "Yapılanma çalışmaları devam ediyor ama su sıkıntısı giderilemedi. Kanalizasyon şebekesi kış için yeterli fakat yazın tatilci geldiği zaman sıkıntı yaşanmaya başlıyor. Bir sıkıntı olduğunda belediye hemen müdahale ediyor ama problem hemen giderilmiyor" diye konuştu.


İsale hattı yine patladı


Muğla'nın Bodrum ilçesine içme suyu taşıyan isale hattının Bitez Mahallesi'ndeki bölümünde, önceki gün saat 19.00 sıralarında patlak meydana geldi. Tonlarca su Bitez Caddesi'ne akarak, sahildeki restoranları bastı. Su baskını nedeniyle çökme meydana gelen yolda, 2 metre derinliğe çukur oluştu. Motosikletiyle evine gitmekte olan Ömer Değercan ise bir anda neye uğradığını şaşırarak çukura düştü.


Ölümden döndüler


Değercan, çukurdan kendi imkanıyla kurtulurken, 9 gencin içinde bulunduğu bir minibüs de çöken yolda oluşan çukurda asılı kaldı. Halat bağlanarak çekilen minibüs çukara düşmekten kurtarıldı. Bitez Caddesi çukur nedeniyle trafiğe kapatıldı. DSİ tarafından yapılan ve 2011'de başlanan içme suyu isale hattı üç yıl sonra Muğla Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi. İçme suyu isale hattında bugüne kadar 46 kez patlak meydana geldi.


Milliyet


Geri Dön