Kentsel Dönüşüm

Bodrum'da 25 bin konut kentsel dönüşümle yenilenmeli!

Lüks turizm devleri Bodrum’u keşfetti. Bunda ‘TAV’ etkisi büyük. 12 ay doluluk için kongre ve sanat turizmine odaklanma planı yapan Bodrum, Mandarin sonrası Swiss, Bulgari, W Hotel gibi lüks markalarla anılıyor.

Lüks turizm devleri Bodrum’u keşfetti. Bunda ‘TAV’ etkisi büyük. 12 ay doluluk için kongre ve sanat turizmine odaklanma planı yapan Bodrum, Mandarin sonrası Swiss, Bulgari, W Hotel gibi lüks markalarla anılıyor.


Dünyanın önde gelen lüks otel zincirleri Bodrum’da adeta yatırım rüzgarı estiriyor. Havaalanı işletmesinde Türkiye’nin bu alandaki markası TAV’ın “Bodrum” için 20 yıllık işletme hakkına 717 milyon euro’luk bütçe çıkarması sonrası, turizm yatırımlarında da karar alma süreci hız kazandı.

Geçen hafta Bodrum’da bir araya geldiğim Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, bölgenin Mandarin, Swissotel, Kempinsky, Four Seasons, W Hotel ve Bulgari gibi uluslararası markalarla anılmaya başladığını ifade ederek, “Swiss’i Bulgari’si Bodrum’a yakışıyor” diyor.


Kongre ve sanat üssü

Başkan Kocadon, Bodrum’u kongre ve sanat merkezi yapmak için mesai harcıyor. Sadece yazın değil, yıl boyunca misafir ağırlayan bir merkez olmak istediklerini anlatıyor. Konacık’ta 15-20 dönümlük bir alanda 60 milyon dolar yatırımla ulaşım ve otopark sorunu olmayan bir kongre merkezi kurulması planlanıyor.

Yatırımcı tarafında Batılı devlerin ilgi odağı olan Bodrum’a şu sıralar en fazla Türk Cumhuriyetleri ve Körfez bölgesinden ziyaretçi akını yaşanıyor. Avrupalı turistler ise geçtiğimiz yıllardaki yoğunluklarını koruyor.


25 bin konutluk ‘dönüşüm’ planı

Bodrum’da kentsel dönüşümün zorunlu olduğunu ifade eden Mehmet Kocadon, “1983-1993 yılları arasında yapılan 25 bin konutu dönüşüme sokmak gerek” dedi. O zaman yapılan binalardaki betonun kalitesinin kötü olduğunu ve elle döküldüğünü söyleyen Kocadon, “Kentsel kimliği koruyarak bu binaların yenilenmesi gerekiyor” diyor. Başkan, bu yolla Bodrum’da 3.5 milyon euro’ya satılan villalar ile 70 bin liralık evler arasındaki fiyat makasının kapanacağına inanıyor.


Dev yatırım: 35 milyar $

Bodrum’un ekonomiye yılda 2 milyar dolarlık katkı sağladığını ifade eden Mehmet Kocadon, 5 yılda 7-8 milyar doların yakalanabileceğini  anlatıyor. En önemli yatırımların turizmde olduğunu anlatan Kocadon, devam eden projelerin toplamının 35 milyar dolara ulaştığının bilgisini veriyor.

Bodrum’a yatırım yapan gruplar arasında Eczacıbaşı, Doğuş, Ağaoğlu, Rönesans, Ofton, Dap Yapı, Nef, Bayraktar, Polimex, Mar Yapı, Varyap ve Astaş gibi firmaların olduğu belirtiliyor.

Başkan Kocadon, İstanbul’daki Conrad oteliyle anılan işadamı Erdal Aksoy’un da Yalıkavak’ta otel ve rezidanstan oluşan en az 500 milyon dolarlık bir projeye başladığını bildirdi.


Turgutreis Swissotel açılıyor

İsviçreli otel zinciri Swissotel Bodrum’da iki yatırıma birden imza atıyor. Çağdaş Holding’in yatırımıyla birlikte Bodrum merkezde ve Turgutreis sahilinde proje üstlenen Swissotel’in rezidans ve otel projesinin açılış töreni yarın düzenlenecek. Diğer otel gelecek yıl açılacak.

Yapımı bitirilen otel için 75 milyon euro’luk yatırım yapıldı. İki otelin toplam yatırım tutarı 175 milyon euro’yu bulacak.  

Turgutreis Swissotel Resort Bodrum Beach’i mimar Gökhan Avcıoğlu tasarlarken, iç mekanlarında Çağdaş Design Works’den Irmak Çağlar’ın tasarımları kullanıldı.

Tesisin 66 misafir odası ve suit odası ile 72 adetten oluşan rezidans ve vilları bulunuyor.


‘Bodrum diye’ satıyorlar...

Bodrum’da 4-5 yıl içinde yapılacak inşaat ve turizm yatırımlarıyla, fiyatların 2-3 kat artacağını ileten Kocadon, “İstanbul’un taşı toprağı altın ise Bodrum’unki pırlanta” diyor, bir konuda uyarıyor: “Bazıları her yeri Bodrum gibi pazarlıyor. Kıyıkışlacık Bodrum değil. Ancak her yer Bodrum diye satılıyor.”

Bodrum için yaşanan en önemli sorunun yetki karmaşası olduğunu ifade eden Kocadon, “Yeni yasayla birçok iş Muğla’ya bağlanınca kendimi paslanmış belediye başkanı gibi hissediyorum.  Bodrum’u ben yönetmiyorum, idare ediyorum” şeklinde konuşuyor.


Milliyet/Şükrü Andaç