İmar

Mehmet Kocadon'a imar kirliliğine neden olduğu için 15 ay hapis cezası!

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, "imar kirliliğine neden olduğu ve ruhsata aykırı imalatlar yapıldığı" iddiasıyla hakkında açılan davada 15 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Bodrum 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanıklar Kocadon ile belediyenin eski İmar Müdürü Haluk Aytı ve İmar Müdürlüğü personeli Emin Gümüş katılmazken, tarafları avukatlar temsil etti.


Kocadon'un avukatı Mehmet Akif Türkoğlu, iddianamede müvekkili hakkında yapı kullanma izin belgesini imzaladığının yer aldığını belirterek Kocadon'un bunu imzalamadığını söyledi.


Sadece yapı ruhsatında müvekkilinin imzasının bulunduğunu savunan Türkoğlu, Bodrum Belediye Başkanı görevini yürüten Kocadon'un belediyeyi temsili nedeniyle yapı ruhsatlarını imzaladığını kaydetti.


Türkoğlu, müvekkilinin her gün yüzlerce belge imzaladığını dile getirerek "İddianamede belirtilen imar aykırılıkları bilgiyi gerektirdiği için müvekkilimin bu hususu bilmesi mümkün değildir. Alt birimler tarafından hazırlanıp kendisine sunulan yapı ruhsatının müvekkilim Belediye Başkanı göreviyle belediyeyi temsil sıfatı ile imzalamıştır." dedi.


Bu nedenle müvekkiline yönelik suçun kastının oluşmadığını öne süren Türkoğlu, Kocadon'un beraatine karar verilmesini talep etti.


Duruşmada kararını açıklayan mahkeme, sanıklar Kocadon, Aytı ve Gümüş'ün, eylemlerine uyan TCK'nın "görevi kötüye kullanma" suçunu düzenleyen 257/1 maddesi uyarınca 1 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına hükmetti.


Sanıkların sosyal ilişkileri, yargılama sürecindeki olumlu davranışları ve cezanın gelecekleri üzerindeki olumsuz etkilerini göz önünde bulunduran mahkeme, sanıkların bu cezasını 1 yıl 3 aya indirdi.


"Türk adaletine sonsuz inandık"


Karara ilişkin basın mensuplarına açıklama yapan Kocadon, Türk yargısının verdiği her türlü karara sonuna kadar saygılı olduklarını söyledi.


Mahkemenin 15 ay hapis cezası verdiğini hatırlatan Kocadon,  "Tabii burada yargılama süresi devam ediyor. Temyizi var. Tabii ki yargının verdiği karara uyacağız" dedi.


Kocadon, yeniden belediye yasalarının ve anayasanın gündeme geldiğine işaret ederek şöyle konuştu:


"Vatandaşlarımızın haklarına uymadan yapmış olduğu evler, iskanı olduktan sonra ek ilaveler, bunlar dönüp dolaşıp geliyor bir belediye başkanına ceza aldırıyor. Türk vatandaşları, yabancı vatandaşlar, lütfen haklarına uysunlar çünkü onlar ceza almıyor, belediye başkanları, belediyede çalışanlar ceza alıyor. Onun için ileride tekrar bu belediye yasalarının gündeme geleceğine inanıyorum. Temyiz yolunda da çıkacak karar neyse hep birlikte bekleyeceğiz."


Kocadon, mahkemenin verdiği kararın yorumlanmaması gerektiğine de işaret ederek, "Güzel Muğlamı, Bodrum'u, ülkemi terk edecek halim yok. Mücadele etmeye devam edeceğim" dedi.


Daha önce de bu tür süreçlerden geçtiklerini vurgulayan Kocadon, "Her zaman dediğim gibi, Türk yargısına, Türk adaletine sonsuz inandık, inanmaya da devam edip kendimizi savunacağız. Temyiz süresi, 6 aydan 3 yıla kadar da sürebilir" görüşünü kaydetti.


AA



Haber Sözcü'de şu şekilde yer aldı


Muğla’nın Bodrum İlçesi’nin CHP’li Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ile iki belediye çalışanı, görevlerini kötüye kullanıp, imar kirliliğine neden olma ve ruhsata aykırı olarak yapılara izin verme iddiasıyla haklarında açılan davada, 1 yıl 3′er ay hapis cezasına çarptırıldı.


Başkan Kocadon, aldığı cezayla ilgili olarak, mahkemenin kararına saygılı olduğunu belirtip, temyiz yolunun açık olduğunu söyledi.


Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrum Belediyesi İmar İşleri eski Müdürü Haluk Aytı ve İmar müdürlüğü’nde görevli personel Emin Gümüş hakkında, görevlerini kötüye kullandıkları, imar kirliliğine neden oldukları ve ruhsata aykırı olarak yapılan yapılara izin verdikleri iddiasıyla dava açıldı. Kocadon ve iki belediye çalışanının TCK’nın 27/1′inci maddesi uyarınca 3 yıl kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın 6′ıncı duruşması dün Bodrum 2′nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, suçun işleniş şekli ve özelliği, sanıkların kasıtlarının yoğunluğu, suçun işlenmesiyle ortaya çıkan tehlikenin ağırlığını dikkate alarak, sanıklara önce 1 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Ardından sanıkların sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki olumlu davranışları, cezanın gelecekleri üzerindeki olası etkileri göz önüne alınıp, ceza 1 yıl 3 ay hapis cezasına indirildi.


“TEMYİZİ VAR”

Fransız gazetecilerle Bodrum Trafo Hakan Aykan Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen turizm toplantısının ardından konuyla ilgili gazetecilere bir açıklama yapan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Türk yargısının verdiği kararlara sonuna kadar saygılı olduklarını belirtip, “15 ay hapis cezası ile cezalandırıldım. Kararın sonunda gördüğünüz gibi daha yargılama süresi devam ediyor. Temyizi var. Burada şunu da söylemek istiyorum; yeniden belediye yasaları gündeme geliyor. Anayasa, gündeme geliyor. İşte burada bunların tekrar gözden geçirilmesi lazım. Vatandaşlarımızın, yasalara uymadan yapmış olduğu evler, iskanı aldıktan sonra ek ilaveler, dönüp dolaşıp bir belediye başkanına ceza aldırıyor. Artık Bodrum’da yaşayan vatandaşlar yasalara uysunlar. Çünkü onlar değil belediye başkanları, belediyede çalışanları ceza alıyor. İleride belediye yasalarında bunların gündeme geleceğine inanıyorum. Artık, temyize gitmemizden sonra ne kadar çıkacak bekleyip hep beraber göreceğiz” dedi.


“MUĞLA’MI, BODRUM’U, GÜZEL ÜLKEMİ TERKEDECEK HALİM YOK”

Kocadon şöyle devam etti:

“Belediye olarak, biz üzerimize düşen görevi yapmışızdır. Ama yüce mahkememiz böyle takdir etmiştir. Bunu yorumlamaya, uzatmaya da gerek yok. Sonunda adalet ne olursa uyacağız buna. Bırakıp da güzel Muğla’mı, güzel Bodrum’u mu, güzel ülkemi terkedecek halim yok. Dediğim gibi mücadele etmeye devam edeceğiz. Onun için ben karara saygılıyım. Daha önce de bu süreçlerden geçtik. Türk adaletine, yargısına sonsuz inandık. Yargı, zor süreçler geçirse de inandık. İnanmaya da devam edeceğiz. Hep beraber de kendimizi savunacağız.”


Sözcü



Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı


Bodrum 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 2015/324 esas numaralı ‘ruhsata aykırı olarak yapılan imalatlara’ ilişkin davanın 6. duruşması görüldü.


İmar planına aykırılık iddasıyla Mehmet Kocadon, Haluk Aytı ve Emin Gümüş hakkında açılan davanın kararında, Mehmet Kocadon, Haluk Aytı ve Emin Gümüş’ün subüt bulan eylemlerine uyan TCK 257/1 maddesi gereğince suçun işleniş şekli ve özelliği, sanıkların kasıtlarının yoğunluğu, suçun işlenmesiyle ortaya çıkan tehlikenin ağırlığı dikkate alınarak, takdiren ve teştiden ayrı ayrı 1 yıl 6 ay hapis cezasıyla çarptırılmalarına, ancak sanıkların sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki olumlu davranışları cezanın gelecekleri üzerindeki olası etkileri göz önüne alınarak, TCK’nın 62. maddesi gereğince sanıkların cezasında takdiren 1/6 indirim yapılmak suretiyle sanıkların ayrı ayrı 1 yıl 3 ay hapis cezalasıyla cezalandırılmasına karar verildi.


Yine kararda, “5237 sayılı TCK’nın 53/1a maddesindeki hak ve yetkiyi kötüye kullanmak süretiyle atılı suçu işleyen sanıklar hakkında aynı kanunun 53/5 maddesi gereğince cezanın infazından sonra başlamak üzere takdiren 1 yıl süre ile bu hak ve yetkinin kullanılmasının yasaklanmasına sanıkların adli sicil kaydına yansıyan sabıka kaydı ve bu dosya kapsamı gözetilerek tekrar suç işlemeyecekleri yönünde mahkemenin olumlu kanat oluşmadığından verilen cezanın TCK’nın 51. maddesince ertelenmesine yer olmadığına, hükmün açıklanmasına yer olmadığına karar verildi” denildi.


TEMYİZ YOLU AÇIK

Müşteki Efendi Can’ın vekili avukat Sinan Gültekin, dava sonucuna ilişkin yaptığı açıklamada; “Mahkeme vermiş olduğu kararında tekrar suç işlemeyecekleri yönünde mahkemeye olumlu kanaat oluşmadığından verilen cezanın ertelenmesine yer olmadığına, ayrıca sanıkların adli sicili gözetilerek benzer suçlardan haklarında kesinleşmiş hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararları bulunduğu, sanıkların ileride tekrar suç işlemekten çekinecekleri yönünde mahkemede olumlu kanaat oluşmadığından sanıklar lehine hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar vermiştir. Mahkeme sanıklar hakkında verilen cezayı ertelememiştir” dedi.


"YARGIYA GÜVENİYORUZ"

15 ay hapis cezasına çarptırılan Bodrum Belediye Başkanı Kocadon ise yargıya sonsuz güven duyduklarını belirterek, “15 ay gibi bir hapis cezası ile cezalandırıldım. Kararın daha yargılama süresi devam ediyor, temyizi var. Tabiki de yargının verdiği karara uyacağız. Yeniden belediye yasaları gündeme geliyor. Anayasa gündeme geliyor, tabii ki bunların yeniden gözden geçirilmesi lazım. Vatandaşlarımızın yasalara uymadan yaptıkları evler, iskan aldıktan sonra yapılan ek ilaveler. Bunlar dönüp dolaşıp geliyor ve bir belediye başkanına ceza aldırıyor. Lütfen vatandaşlarımız verilen haklarına uysunlar. Çünkü vatandaş ceza almıyor belediye başkanı ceza alıyor. ileride belediye yasalarının tekrar gündeme geleceğine inanıyorum. Temyiz yolundan da çıkacak karar neyse onu bekleyeceğiz. Biz belediye olarak üzerimize düşen görevi yapmışızdır. Ama yüce mahkememiz böyle takdir etmiştir. Sonunda adalet ne derse uyacağız bu karara. Güzel Muğla’mı, güzel Bodrum’u ve ülkemi terk edecek değilim. Mücadele etmeye devam edeceğiz. Biz daha önce de bu süreçlerden geçtik. Türk yargısına Türk adaletine sonsuz güvendik” dedi.


Hürriyet 



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


MUĞLA Bodrum'un CHP'li Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ile iki belediye çalışanı, görevlerini kötüye kullanıp, imar kirliliğine neden olma ve ruhsata aykırı olarak yapılara izin vermed iddiasıyla haklarında açılan davada, 1 yıl 3'er ay hapis cezasına çarptırıldı. Konuyla ilgili gazetecilere bir açıklama yapan Bodrum Belediye Başkanı Kocadon, "Vatandaşlarımızın, yasalara uymadan yapmış olduğu evler, dönüp dolaşıp bir belediye başkanına ceza aldırıyor. Belediye olarak üzerimize düşen görevi yaptık" dedi. 


Sözcü



Haber, Ayrıntılı Haber'de şu şekilde yer aldı


 Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrum 2. Asliye Ceza Mahkemesinde "imar kirliliğine neden olmak, taşınmazlarda ruhsata aykırı olarak yapılan imalatlara ilişkin 11 açılan davada 15 av hapis cezasına çarptırıldı. Bodrum 2.Asliye Ceza Mahkemesinde görülen 2015/324 esas numaralı davada "ruhsata aykırı olarak yapılan imalatlara" ilişkin suçlamalarla yargılanan Bodrum Belediye Başkam Mehmet Kocadon, Bodrum Belediyesi eski İmar Müdürü Haluk Aytı ve İmar Müdürlüğü personeli Emin Gümüşim bugün yapılan duruşmada üzerlerine atılı suçlardan dolan cezalandırılmalarına karar verildi. Davanın görülen 6.  duruşması sonunda açıklanan kararda; sanıklar Mehmet Kocadon, Haluk Altı ve Emin Gümiiş'ün subüt bulan eylemlerine uvan TCK 257/1 maddesi gereğince suçun işleniş şekli ve özelliği, sanıkların kasıtlarının yoğunluğu, suçun işlenmesiyle ortaya çıkan tehlikenin ağırlığı dikkate alınarak, takdiren ve teşdiden, ayn ayrı 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarpılmalarına, ancak sanıkların sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki olumlu davranıştan, cezanın gelecekleri üzerindeki olası etkilen göz önüne alınarak, TCK'nın 62. maddesi gereğince sanıkların cezasında takdiren 1 /6 indirim yapılmak suretiyle sanıklarının ayrı ayrı 1 yıl 3 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verildi. 


Ayrıntılı Haber