30 / 04 / 2024

Bodrum'da turizm merkezine Danıştay freni

Bodrum'da turizm merkezine Danıştay freni

Danıştay, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Muğla-Bodrum Yarımadası'ndaki gelişim bölgesi planının yürütmesini durdurdu



Danıştay 6. Daire, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca hazırlanan ve 4 yıl önce yürürlüğe giren Muğla-Bodrum Yarımadası Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Planı'nın yürütmesini durdurdu

Kararla Gündoğan Koyu, Adalıyalı Koyu, Torba Kuyucak Koyu, Yalıkavak Tilkicik Koyu, Yalıkavak Küdür Yarımadası, Göltürkbükü Kızılburun büyük koy ve Gündoğan Apostol Adası karşı koyu imara açılmaktan kurtuldu. Plana karşı dava açan Bodrum Yurtsever Cephe Sözcüsü Ayhan Karahan, yarımadanın tümünün turizm bölgesi ilan edilemediğini, parçalanarak ranta ve imara açılmaya çalışıldığını belirterek, "Dünyanın En Güzel Koyları Birliği'ne Türkiye'nin tek üyesi olan Bodrum'un beton cehennemine çevrilmesini istemiyoruz. 9 yıldır aynı oyunu izliyoruz.  Ankara  yanlış hesabın Bodrum'dan döndüğünü gördü" dedi.  

Musa Anter-Milliyet

Basında yer alan diğer haberler

Danıştay 6'ncı Dairesi'nin verdiği kararla iptal edildi...

Danıştay 6. Dairesi'nin aldığı kararla Gündoğan, Adalıyalı, Torba Kuyucak, Yalıkavak Tilkicik, Yalıkavak Küdür Yarımadası, Göltürkbükü Kızılburun ve Gündoğan Apostol Adası koyu imara açılmaktan kurtuldu...

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından dört yıl önce yürürlüğe giren 'Muğla-Bodrum Yarımadası Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi' planı, Danıştay 6'ncı Dairesi'nin verdiği kararla iptal edildi.

Plana karşı dava açan Bodrum Yurtsever Cephe Sözcüsü Ayhan Karahan, "Ankara'nın Bodrum'daki belediyeleri ve sivil toplum örgütlerini, kentin 3 bin yıllık dokusunu, sosyal ve ekonomik yapısını göz önüne almadan üç saatte hazırladığı plan beş katlı yeni otel ve ticaret merkezlerinin önünü açıyor, elde kalan son hazine ve orman arazilerini imara açacak olanak yaratıyordu. Ankara, bir kez daha yanlış hesabın Bodrum'dan döndüğünü gördü" dedi. Bakanlık tarafından hazırlanarak yürürlüğe giren ve Bodrum yarımadasının kuzeyinde kalan Gündoğan, Yalıkavak ve Göltürkbükü beldelerini kapsayan planının yürütmesinin durdurulması sevinçle karşılandı. Yalıkavak Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Saruhan, bakanlığa cennetin beton yığınına dönüşeceğini söylediklerini belirtti .

Bodrum Mimarlar Odası Temsilcisi Mahmut Yıldırım da, "Ocak ayındaki karar elimize bugün ulaştı. Çünkü yaşayan halkı, yerel yönetimleri yok sayarak plan yaparsanız davalık olmaktan kaçamazsınız" dedi. Kararla birlikte Gündoğan Koyu, Adalıyalı koyu, Torba Kuyucak Koyu (Bu yıl açıldı, 1 adet turistik tesis var 2 turistik tesis yapılacak), Yalıkavak Tilkicik Koyu, Yalıkavak Küdür Yarımadası, Göltürkbükü Kızılburun büyük koy ve Gündoğan Apostol Adası karşı koyu imara açılmaktan kurtuldu.
Vatan 

Bodrum'un kuzeyi imara açılamayacak

Bodrum'un kuzeyindeki son bakir koyların turizm yoluyla imara açılmasına yol açacağı savunulan plan, dört yıl sonunda Danıştay'dan döndü. Danıştay 6'ıncı Dairesi, `Muğla-Bodrum Yarımadası Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi' planını iptal etti. Plan Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanarak dört yıl önce yürürlüğe girmişti.
Danıştay'ın kararıyla birlikte Gündoğan Koyu, Adalıyalı koyu, Torba Kuyucak Koyu, Yalıkavak Tilkicik Koyu, Yalıkavak Küdür Yarımadası, Göltürkbükü Kızılburun büyük koy ve Gündoğan Apostol Adası karşı koyunun imara açılması söz konusu olmaktan çıktı. Bu yıl turizme açılan Torba Kuyucak Koyu'nda halen bir turistik tesis var. İki tesisin de yapılması planlanıyordu.
Kültür Bakanlığı'nın planına dava açan Bodrum Yurtsever Cephe Sözcüsü Ayhan Karahan "nkara'nın Bodrum'daki belediyeleri ve sivil toplum örgütlerini, kentin 3 bin yıllık dokusunu göz önüne almadan üç saatte hazırladığı plan beş katlı yeni otelve ticaret merkezlerinin önünü açıyor, elde kalan son hazine ve orman arazilerini imara açacak olanak yaratıyordu. Ankara, bir kez daha yanlış hesabın Bodrum'dan döndüğünü gördü" dedi. Planla turizme açılmak istenen bölgeler arasında Akdeniz foklarının yaşam alanı Küdür yarımadası da vardı.
Yaşar Anter/Radikal


Geri Dön