Bodrum'daki 10 bin bina için flaş karar: Protokol imzalandı!
Bodrum Belediyesi ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, Bodrum’da 10 bin binanın depreme karşı dayanıklılığında inceleme yapacak. Peki neler değerlendirilecek?
Bodrum Belediyesi ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Muğla Şubesi "Mevcut Yapı Stoku Envanterinin Oluşturulması ve Yapı Güvenliğinin Deprem Riski Açısından Değerlendirilmesi Ortak Hizmet Projesi Protokolü"ne imza attı.
İlçe sınırları içinde yer alan 10 bin yapının envanterinin oluşturulması ve bu yapıların deprem riski açısından güvenliğinin değerlendirilmesi için hazırlanan ortak hizmet projesi protokolü 6 ay yürütülecek.
Gazete Duvar'dan Ümit Buget'in haberine göre; TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Muğla Şube Başkanı Engin Fırat Ata, konu ile ilgili yaptığı açıklamasında Muğla’nın deprem açısından oldukça riskli bir bölgede olduğunun altını çizdi. "İmza altına alacağımız protokol yapı envanterinin çıkarılmasına ilişkin" Bodrum’daki 10 bin adet binanın incelemesini gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullanan Engin Fırat Ata, bunların depreme karşı dayanıklılığını da birinci derece gözleme dayalı şekilde risk teşkil edip etmediğine ilişkin ellerinde veri oluşmuş olacağını belirtti.
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Bodrum Temsilcisi Metin Soylu da gerçekleştirilecek çalışmalar ile ilgili bilgi verdi ve "On bin blok için bir tarama gerçekleştireceğiz. Buradaki temel amaç depremin afete dönüşmeden, daha risk aşamasında planlamasının oluşturulması. Riskli bölgeleri, yaklaşık kaç binamızın hasar göreceğinin tespiti yapılacak" dedi ve gözlemsel ve yönetmelikler açısından binaların değerlendirileceğini söyledi.
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras da dirençli şehirler açısından yapılan iş birliği için teşekkürlerini iletti ve "İlk planda 1999 öncesi inşa edilen 10 bin blokta analiz yapılacak. Bu analiz ilk planda depremsellik riskini biraz daha ana hatlarıyla ortaya çıkaracak" açıklamasında bulundu.
Ardından eğer o binalarda gerekirse bina sahiplerinin de rızası alınarak daha ayrıntılı analizler yapılabileceğinin altını çizen Ahmet Aras, açıklamasını "Burada önemli olan konu vatandaşlarımızın yuvalarında güvenle oturabildiklerini hissedebilmeleri. Herhangi bir deprem riskinde binaların insanı öldürmeyeceği, onların hayatını koruyabileceğini düşünmeleri. Biz bu güveni vermek zorundayız. Biz bu çalışmayı Bodrum’un direncini ölçmek amacıyla yapıyoruz. 6 aylık bu çalışmanın ardından hazırlanacak rapor doğrultusunda inşaat mühendisleri odamızla ve diğer sivil toplum örgütlerimizle çalışmalara devam edeceğiz" diyerek tamamladı.
TOKİ'den 4 bin 732 TL taksitle konut fırsatı! Başvurular işte bu tarihte başlıyor!