24 / 11 / 2024

Boeing'den İran’a 35 yıl sonra ilk satış!

Boeing'den İran’a 35 yıl sonra ilk satış!

Ambargo sebebiyle 1979'dan önce satın aldığı uçaklarla hizmet veren İran Air artık uçak parçalarını yenileyebilecek. Amerikan uçak şirketi Boeing'in, İran’la ticaretine 35 yıl aradan sonra yeniden başladığı bildirildi





Amerikan uçak şirketi Boeing'in, İran’la ticaretine 35 yıl aradan sonra yeniden başladığı bildirildi.


ABD hükümeti rehberlik edecek


Boeing firması üç aylık değerlendirme raporunda, İranlı havayolu şirketi İran Air’e bazı uçak parçalarının satışını gerçekleştirdiğini duyurdu. Boeing, yapılan satışın, 'Devam eden müzakereler kapsamında ABD hükümetinin rehberliğinde' gerçekleştiğini bildirdi.


İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleri arasındaki nükleer müzakerelerde varılan geçici anlaşma çerçevesinde ABD Hazine Bakanlığı, Nisan ayında ABD’nin iki büyük uçak şirketi Boeing ve General Electric’e bazı uçak parçalarının “kısa süreliğine” İran’a satılmasına izin vermişti.


Amerikan şirketi Boeing’in henüz İran’a uçak satış izni bulunmuyor ancak şirket İran’a uçak parçası satışına devam edebileceğini açıkladı.


2 binin üzerinde insanın hayatını kaybetmesine neden oldu


ABD, 1979’da 52 Amerikalı diplomatın 444 gün boyunca Tahran’daki elçiliğinde rehin alındığı kriz sonrasında, İran ile bütün diplomatik ilişkilerini kesmişti. ABD sonrasında İran'a yaptırım uygulamaya başlamış, daha sonra ise İran’ın nükleer programı gerekçe gösterilerek ambargonun kapsamı genişletilmişti.


İran Air, ambargo sebebiyle 1979'dan önce satın aldığı uçaklarla hizmet veriyor. Uçak filosu yenilenemediği için kaza riskinin artması son 35 yıl içerisinde 200'den fazla uçak kazası yaşanmasına ve 2 binin üzerinde insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. 


İran ile 5+1 ülkeleri arasında İsviçre'nin Cenevre kentinde 24 Kasım 2013 tarihinde yapılan müzakerelerde geçici anlaşmaya varılmış ve bu anlaşma uyarınca İran'a uygulanan bazı ekonomik yaptırımların hafifletilmesi kararı alınmıştı.


Dünya


Geri Dön