05 / 01 / 2025

Boğaz'a 10 yeni otel daha geliyor!

Boğaz'a 10 yeni otel daha geliyor!

Boğaziçi otel yatırımlarının ilgi odağı haline geldi. Bölgedeki eski fabrika binaları, Arena arazisi gibi kalan son arsalar ile yalılar, bir bir otele dönüştürülüyor. Boğaziçi'nde, şu anda yürüyen 10 otel projesi var...




Boğaziçi otel yatırımlarının ilgi odağı haline geldi. Bölgedeki eski fabrika binaları, Arena arazisi gibi kalan son arsalar ile yalılar, bir bir otele dönüştürülüyor. 5 yıldızlıdan butik otele kadar 15 otelin bin 834 oda ve 3 bin 668 yatak ile faaliyet gösterdiği Boğaziçi'nde, şu anda yürüyen 10 otel projesi var. 


Boğaz hattına 10 yeni otel gelecek!


- Alarko tesisleri arazisi - Kuruçeşme - Ali Ağaoğlu 

- Raffles İstanbul Zorlu Center - Zincirlikuyu - Zorlu Grubu - Ferko Otel projesi - Kuzguncuk - Ferko İnşaat 

- Ritz Carİton arazisi - Yeniköy - Ali Ağaoğlu 

- Do&Co Oteli - Ortaköy - Do&Co 

- Amcazade Hüseyin Paşa Yalısı -Anadoluhisarı - Ali Ağaoğlu 

- Viceroy Hotel - Bebek -  Nef İnşaat 

- Eski Poaş arazisi - Çubuklu -  Aydın Doğan 

- Mandarin Oriental Bosphorus Hotel - Kuruçeşme - Vedat Aşçı

- Torunlar Oteli (Eski Tekel Fabrikası) - Paşabahçe - Torunlar GYO 


İstanbul Boğazı, sadece İstanbul'un değil Türkiye'nin de dünyada en çok bilinen yeridir. Yalıları, eğlence mekanları ve restoranları ile dikkat çeken Boğaz, kente gelen turistlerin mutlaka ziyaret ettikleri bölgelerin başında yer alıyor. Ayrıca turistler en çok Boğaz hattındaki otellerde konaklamak istiyor. Bu da yatırımcıların Boğaz hattında yeni oteller yapmak için yarışmasına yol açıyor. Bölgede yer alan otellerin oda fiyatlarının her zaman istanbul ortalamasından yüksek olması ve doluluk oranlarının yüksekliği de yatırımcıların iştahını kabartan unsurlar arasında yer alıyor. 


YENİ PROJELER 


Aydın Doğan'dan Ali Ağaoğlu'na, Nef înşaat'tan Ferko Inşaat'a kadar çeşitli yatırımcılar, bu bölgede 5 yıldızlıdan butik otele kadar 10 yeni otel projesini önümüzdeki iki yıl içinde devreye alma planları yapıyor. Toplam yatırım tutarının yaklaşık 1,5 milyar doları bulması beklenen bu yatırımlarla birlikte Boğaz hattındaki 3 bin 668 olan yatak kapasitesine yaklaşık 2 bin yeni yatak eklenmesi bekleniyor. 

Planlanan bu yatırımlarla birlikte Cevahir Holding'in, Er Yatırım Genel Müdürü Ferzan Çelikkanat, Türksped Nakliyat'ın sahibi Mehmet Pir'in ve Metar Grup'un sahibi Mehmet Tatar'ın çocukları Gıilşah ve Mert Tatar'ın Boğaz'da otel açmak üzere yer arayışında oldukları da belirtiliyor. 


Boğaz hattında yer alan otellerin büyük bir kısmı bölgede yaşanan arsa ve bina bulma sıkıntısı nedeniyle butik otellerden oluşuyor. Yeni otellerin de daha çok butik olması bekleniyor. 


LÜKS MARKALAR VAR 


Turistik Otelciler, Yatırımcılar ve İşletmeciler Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, İstanbul'da suya kıyısı olan tüm otellerin her zaman tercih edilen oteller olduğunu, özellikle Boğaz hattının yerli ve yabancı turistler tarafından çok tercih edildiğini söylüyor. 


Son yıllarda uluslararası lüks otel zincirlerinin de Boğaz hattıyla ilgilenmeye başladıklarına işaret eden Bayındır, "Viceroy, Mandarin, Raffles gibi uluslararası lüks otel zincirlerinin Boğaz'da otel açacak olması diğer lüks zincirlerin de istanbul'a ilgisini artırdı. Birçok uluslararası markanın buradan yer baktığını duyuyoruz. Önümüzdeki yıllarda da yeni markaların burada yer alması muhtemel" diyor.


ARAYIŞTAKİ GRUPLAR


Dünyanın lüks otel zincirlerinden olan Shangri-La, bu yıl Beşiktaş'ta Boğaz'a nazır otelini açmıştı. Bununla birlikte Marriot Grubu'nun lüks segment markası Bulgari Hotel, The Rezidor Group'un Missoni markası ile İstanbul Boğazı'nda son birkaç yıldan bu yana yer baktığı biliniyor. Ayrıca Armani de oteli ile İstanbul Boğazı'nda yer almayı planlayan markalar arasında yer alıyor. Las Vegas'ın ünlü otel grubu MGM de son yıllarda Boğaz'a gelmeyi planlayan markalardan birini oluşturuyor. 


Boğaz'da üç otel açma planı olan Ağaoğlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, iki otellerini yalıları butik otele dönüştürerek yapmayı planladıklarını, üçüncü otellerini de eski Alarko tesislerinin bulunduğu alanda büyük 5 yıldızlı bir otel olarak panladıklarını söylüyor. 

Alarko tesislerinin arazisinin üçte ikisinin kendisine ait olduğunu, geri kalan üçte birlik kısmında ise eski sahipleriyle davalık olduklarını belirten Ağaoğlu şöyle devam ediyor: "Bu davanın yakın zamanda sonuçlanmasını bekliyoruz. Davanın tamamlanmasının ardından burada çok daha büyük 5 yıldızlı lüks bir otel yapabiliriz. Butik otelleri kendimiz işletmeyi planlıyoruz ama diğer tesis belki uluslararası lüks bir zincire işletmeye verilebilir. Bu oteller İstanbul'un en pahalı otellerinden olacak. Bu işi bir prestij meselesi olarak görüyoruz." İstanbul'da otel yatırımlarının her geçen yıl arttığı bu süreçte, kent merkezinde Taksim, Basın Ekspres Yolu gibi kimi bölgeler otel bölgeleri olarak ön plana çıkıyor. Boğaz hattı da önümüzdeki dönemde otel yoğun bir hat olma yolunda... 


SON ARAZİLER 


Geçtiğimiz yıllarda Torunlar GYO Beykoz Tekel Fabrikası arazisini 355 milyon TL'ye alıp otel yapmaya başladı. Osmanlı tarzı ile inşa edilen ve İstanbul'un en pahalı otellerinden biri olması planlanan bu butik otelin uluslararası lüks bir otel zincirine kiralanması konusunda görüşmeler yapılıyor. 


İstanbul'un özellikle de Boğaz'ın uluslararası lüks otel zincirlerinin ilgi odağı haline geldiğini belirten Torunlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, Beykoz'da inşa ettikleri otelin çok özel bir mimari ile tasarlandığını ve İstanbul'un en pahalı otellerinden birisi olacağını söylüyor. Otellerinin işletmesi için yerli-yabancı lüks zincir markalarla görüşmeler yaptıklarını vurgulayan Torun, önümüzdeki aylarda otelin işletmesinin kime verileceğinin belli olmasını beklediklerini de belirtiyor. 


Boğaz hattında faaliyet gösteren Ayıkcan Emlak'ın sahibi Yüksel Ayıkcan, İstanbul'un lansmanının Boğaz ile yapıldığını ancak buna rağmen Boğaz hattında yeterince otel bulunmadığını, bu nedenle yatırımcıların bu hatta yatırım planları yaptıklarını söylüyor. 


İstanbul'a gelen turistlerin özelikle Boğaz hattında yer alan otellerde kalmayı tercih ettiklerini belirten Ayıkcan, "İstanbul'a gelen turistler özellikle Boğaz hattında, tarihi dokunun içinde özel butik otellerde kalmak istiyorlar. Bu talebi gören yatırımcılar da son dönemde yalıları butik otele çevirme eğilimindeler. Bu konuda son dönemde çok talep alıyoruz" diyor.


LÜKS ZİNCİRLER SIRADA


Dünyanın en lüks otel zincirlerinden biri olan Mandarin Oriental Hotel Group'u Bodrum Cennet Koyu'na getirmeyi başaran Aştaş Holding, geçtiğimiz yıl İstanbul'un en değerli arazileri arasında gösterilen Kuruçeşme Arena arazisini alarak dikkat çekmişti. Bu arazide inşa edecekleri lüks otelin işletmesini de Mandarin Group'a vermek üzere anlaşma imzalayan Astaş Holding, bu otel için başka uluslararası lüks otel zincirleri ile de görüşmeler yapmıştı. 


Astaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Aşçı, Arena arazisi üzerinde inşa edecekleri otelin Mandarin Oriental Hotel Group tarafından işletileceğini ve İstanbul'un en pahalı otellerinden biri olacağını söylüyor. 


Ekonomist


Geri Dön