23 / 11 / 2024

Boğaz'ı kirletene ceza yazılıyor!

Boğaz'ı kirletene ceza yazılıyor!

İstanbul ve Çanakkale Boğazları başta olmak üzere Türk karasularını kullanan gemilerin çevreyi kirletmesine göz yumulmuyor. Hükümet, yılda 15 bin geminin geçtiği Boğazlar'ı korumak için 7 müdahale planı hazırladı.




Hükümet, yılda 15 bin geminin geçtiği Boğazlar'ı korumak için 7 müdahale planı hazırladı. Denizleri kirletenlere ağır cezalar yazılıyor
İstanbul ve Çanakkale Boğazları başta olmak üzere Türk karasularını kullanan gemilerin çevreyi kirletmesine göz yumulmuyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, son 4 yılda gerek kazayla gerekse kasti olarak deniz kirliliğine neden olan 2 bin 103 gemiye 43 milyon lira ceza kesildiğini söyledi. Bakan Bayraktar, denizlerin korunması 7 acil müdahale planı hazırlandığını bildirdi. Boğazlardan yılda 115 bin gemi geçiyor.

7'Lİ PLAN HAZIR
Bayraktar, deniz, boğaz ve kıyılardaki kirlilik denetimlerini artırdıklarını açıkladı. Denizlerde meydana gelen kazalara anında müdahale edilmesi, kirlenmenin önlenmesi ve etkilerinin en aza indirilmesi için 1 ulusal 6 da bölgesel acil müdahale planı hazırladıklarını söyledi. Bayraktar, "Bu planlarla acil müdahale gerektiren çarpışma, kırılma, yangın, patlama gibi nedenlerle gemilerden veya kıyı tesislerinden kaynaklanan kirlenme durumlarında yapılacak işler belli. Kazaya müdahale yöntemleri, kurumların yetki, görev ve sorumlukları detaylı olarak tanımlandı" bilgisini verdi.

11 FİRMAYA YETKİ VERİLDİ
Kazalara karşı denizde bulunan platform ve şamandıralar dâhil olmak üzere 231 kıyı tesisi belirlendi. Bayraktar, "Bunların 222'sine ait risk değerlendirmesi, acil müdahale planı onaylandı. Olaylara müdahale için Ulaştırma Bakanlığı koordinasyonunda 11 adet firmaya müdahale yetkisi verildi. Petrol ve diğer zararlı maddelerle oluşacak deniz kirlenmesine etkin müdahale için gerekli araç, malzeme, personelin belirlendi" dedi. Gemilerin kurallara uygun hareket etmesi için anlık denetimler yapılıyor.

Sabah

Geri Dön