30 / 04 / 2024

Boğaziçi etkilenme bölgesi nedir?

Boğaziçi etkilenme bölgesi nedir?

Boğaziçi Kanunu; İstanbul Boğaziçi Alanının kültürel ve tarihi değerlerini ve doğal güzeliklerini kamu yararı gözetilerek korumak ve geliştirmek için uygulanacak imar mevzuatını düzenliyor. Peki, boğaziçi etkilenme bölgesi nedir?



Boğaziçi etkilenme bölgesi nedir?

2960 sayılı Boğaziçi Kanunu; İstanbul Boğaziçi Alanının kültürel ve tarihi değerlerini ve doğal güzelliklerini kamu yararı gözetilerek korumak ve geliştirmek ve bu alandaki nüfus yoğunluğunu artıracak yapılanmayı sınırlamak için uygulanacak imar mevzuatını düzenliyor.


Boğaziçi Kanunu gereğince etkilenme bölgesi; öngörünüm ve geri görünüm bölgeleri dışında 2/7/1983 tarihli ve 1/500 ölçekli nazım planında gösterilen ve Boğaziçi sahil şeridi, öngörünüm ve geri görünüm bölgelerinden etkilenen bölge olarak tanımlanıyor.


Öngörünüm bölgesi; Boğaziçi sahil şeridine bitşik olan ve 2/7/1983 tarihli 1/100 ölçekli imar uygulama planında gösterilen bölgeye deniyor.


Geri görünüm bölgesi; öngörünüm bölgesine bitşik olan ve 2/7/1983 tarihli 1/500 ölçekli nazım planındagösterilen coğrafi bölgeyi ifade ediyor.


Genel esaslar:

Made 3 – Boğaziçi Alanının korunması ve geliştirilmesinde ve imar mevzuatının uygulanmasında aşağıdaki hususlar esas alınır.

 

a) Boğaziçi Alanında yeralan kültürel ve tarihi değerler ve doğal güzlikler muhafaza edilr ve doğal yapı korunur.

 

b) Boğaziçi Alanı bu Kanunun amaçlarına uygun olarak ve doğal ve tarihi çevreye uyumu gözetilerek güzeleştirilir ve geliştirilr.

 

c) Boğaziçi Alanında tarihi ve mili kültürümüze dayanan yaşamın yeniden canlandırılması, mesire yerlerinin geliştirilmesi ve gezinti alışkanlıklarının sürdürülmesi teşvik edilr.

 

d) Boğaziçi Alanındaki kültür ve tabiat varlıklarının onarımına öncelik verilr.

 

e) Boğaziçi Alanındaki yapılar bu Kanun hükümlerine ve imar planları esaslarına göre yapılr, aykırı olanlar derhal yıkılr veya yıktırılr.

 

f) (Değişik : 3/5/1985 - 3194/47 md.) Boğaziçi alanında mevcut planda nüfus ve yapı yoğunluğu gözönüne alınmak kaydı ile plan değişikliği yapılabilr.

 

g) (İptal : Ana. Mah; 1/12/1986 tarih ve E. 1985/1, K. 1986/29 sayıl Kararı ile.)

 

h) Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesinde turizm ve rekreasyon amacı ile ayrılan alanlara toplumun yararlanmasına ayrılan yapı yapılr ve bu husus tapu sicilerine işlenir. Toplumun yararlanmasına ayrılan bu yapılar amaç dışı kulanılamaz.

 

i) Boğaziçi Alanında kıyılar ancak kamu yararına kulanılr.

 

j) Boğaziçi sahil şeridinde ancak toplumun yararlanacağı dinlenme, gezinti ve turizm tesisleri mar planlarına uygun olmak şartı ile yapılabilr.

 

k) Boğaziçi Alanında kıyıda ve sahil şeridinde boş alanlar veya boşaltılacak sahalar "j" fıkrasındaki esaslara göre değerlendirilr.

 

l) Boğaziçi Alanında kömür ve akaryakıt depoları, tersaneler ve sanayi tesisleri kurulamaz.

 

m) Boğaziçi su yolunda hurda gemi ve benzeri araçlar bırakılamaz.

 

n) Boğaziçi Alanında imar planlarında parseler için belirlenen kulanım kararları tapu sicilerine işlenir.

 

o) Boğaziçi Alanında kamu hizmet ve tesislerine ayrılan alanlarda geçici nşat müsadesi verilmez. Ancak; Boğaziçi öngörünüm, geri görünüm ve etkilenme bölgelerinde kamu hizmet ve tesislerine ayrılan alanlarda 40 m2'yi geçemeyen bekçi kulübesi, büfe, çay ocağı gibi yapılara imar uygulama programı uygulanana kadar Boğaziçi İmar İdare Heyetince müsade

edilr.



Geri görünüm nedir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön