25 / 11 / 2024

"Boğaziçi Kanunu yeniden gözden geçirilmeli!"


TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2016 yılı bütçesi görüşmelerinde, Boğaziçi Kanunu ile ilgili yeni bir çalışmaya ihtiyaç olduğu belirtildi. İşte konuşulanlar...




TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2016 yılı bütçesi görüşmeleri sürüyor.


CHP  İzmir  Milletvekili Musa Çam, Bakanlığın, sadece Çevre Bakanlığı olarak yeniden kurulması gerektiğini savundu.


Çam, Bakanlığın, yatırım ve betonlaşma bakanlığı olmaması, çevreyi koruması gerektiğini ifade etti.


HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, imar mevzuatının merkeziyetçi olduğunu, yereli görmediğini, bunun değiştirilmesi gerektiğini savundu. Yıldırım, 1/100000 ölçekli çevre düzenleme planlarının, yerelin ortaklığı, rızasıyla hazırlanması gerektiğini ifade etti.


Yıldırım, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Mardin'de açıkladığı master planın etkisinin, haber bültenlerinden sonra bittiğini, planın afaki, soyut olduğunu iddia etti. Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bütçesinden master planına gidecek kalemin olmadığını öne sürdü.


AK Parti Kırşehir Milletvekili Mikail Arslan, kentsel dönüşüm projeleri yapıldığını, bazı yerlerde doğru uygulamalar bulunduğunu, ancak birçok yerde de rant amaçlı uygulamalara geçit verildiğini söyledi. Arslan, bunların kontrol edilmesinin Bakanlığın görevleri arasında olduğunu dile getirdi.


İstanbul'un nefes alamaz duruma getirildiğini, koridorların üzerinde inşaatların sürdüğünü belirten Arslan, şehrin rüzgarını, ormanını, güneşini korumak için radikal önlemlere ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.


Boğaziçi Kanunu ile ilgili yeni bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Arslan, "Kanun çıktıktan sonra oradaki eski binaların hiçbiri yenilenemiyor, sağlıksız, depreme dayanıksız binalar. Boğaziçi'nin tekrar değerlendirilmesi gerekir. Rant amaçlı değil, Boğaz'ın incisi sayılabilecek bir alanın ada bazında değil, bölgesel bazda, uluslararası yarışmalarla, uluslararası plancılarla çalışılarak, tekrar kanuni düzenlemelerle tekrar bir yapılandırma olması gerekir" dedi.


HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, 3. köprünün, İstanbul'un akciğerlerini yardığını, ciddi bir yapılaşma olduğunu söyledi.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'ya, İstanbul'un üzerinde bir helikopter uçuşu yapmasını öneren Paylan, rüzgar kanallarının kapandığını, sahil yolunun tamamının ranta açıldığını öne sürdü.


Paylan, TOKİ'nin, girdiği kentin mimarisine bakmadan, kent kültürünü, özgünlüğünü yok ettiğini de öne sürdü.


AA




Geri Dön