Kent Haberleri

Bölgede yaşayanlar dikkat! Uzmanlardan yeni deprem uyarısı!

Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerle ilgili konuşan uzmanlar, ardı ardına gelen böylesi iki büyük depremin Türkiye’de ilk kez meydana geldiğini belirtirken, yeni depremler olabileceği konusunda da uyarı yaptı. Dr

Konuyla ilgili konuşan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Özmen, bölgede bir deprem beklendiğini ancak bu kadar büyük olmasının beklenmediğini söyledi.

Aynı bölgede 9 saat sonra 7’nin üzerinde ikinci depremin olmasının da şaşırtıcı olduğuna vurgu yapan Özmen, bunun çok ender rastlanacak bir olay olduğunun altını çizdi.

Hürriyet'ten Levent Kulu’ya konuşan Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Ziyadin Çakır ise bölgede hareketliliğin sürdüğünü hatırlatarak uyarıda bulundu.

“BÜYÜK BİR DEPREM DAHA OLABALİR!”

Halen büyük çapta artçılar oluşumuna dikkat çeken Çakır, bölgedeki yerkabuğunun çok büyük bir şiddette sarsılıp hareket ettiğine işaret ederek, “Yani burada yer yerinden oynadı. “Büyük bir deprem daha olabilir. Çünkü bölgede büyük deprem potansiyeline sahip faylar bulunmakta ve tehlike halen var” uyarısında bulundu.

Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Namık Çağatay ise Anadolu levhasının yaklaşık 3 metre batıya doğru kaydığı bilgisini verdi. Bunun, Orta Anadolu’da küçük faylarda bazı depremler oluşturabileceğini ancak bunun etkisinin Kuzey Anadolu Fayı’nda olmayacağını öngördüğünü söyledi.

Hareketin bölgede 4 civarında küçük depremlere neden olabileceğine vurgu yapan Çağatay, “Hatay’ın güneyinde olabilir belki ama başka yerde olacağını düşünmüyorum. Stres daha çok oraya yüklenmiş gibi gözüküyor. O yüzden orada olabilir. Ancak analizlerini yapmak gerekiyor” dedi.

Bilim Akademisi Üyesi Yerbilimci Prof. Dr. Cahit Helvacı da, mevcut depremin artçıları olabileceği gibi, apayrı bir deprem olmasının da mümkün olduğunu kaydetti.

“Deprem, Türkiye’nin her tarafında olabilir” diyen Helvacı,  Kuzey Anadolu Fayı’nın Erzincan’dan başlayarak kırıla kırıla Körfez’e kadar geldiğini bildirdi.

Helvacı, şimdi onun güneye giden Doğu Anadolu Fay sistemi Muş Karlıova’dan Hatay’a iniyor ve kırılmadık yerler var. Kahramanmaraş ve Hatay beklenen yerlerdi. Şu anda stres birikimi var. Tespit edilmesi lazım, buralarda deprem olabilir. Güneyde hala kırılmamış yerler var. Eğer hepsi kırılsaydı çok daha şiddetli deprem olabilirdi” ifadelerini kullandı.

"ARTÇILAR AYLARCA SÜRER"

Artçıların aylarca sürebileceğini savunan İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji ve Endüstri Mühendisliği emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Yücel Yılmaz da artçıların aylarca devam edeceğini vurguladı. Yılmaz, “Bu kadar büyük bir depremin artçıları aylar sürer ve azalarak sönümlenir. Şiddeti giderek azalır. Yeni depremler değil, artçı depremlerin olması mümkün. şeklinde konuştu.