23 / 12 / 2024

Borç yapılandırması iş dünyasına kazandıracak!

Borç yapılandırması iş dünyasına kazandıracak!

İş dünyası temsilcileri, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun'un hem devletin hem de işletmelerin yükünü hafifleteceğini belirtti.



İş dünyası temsilcileri, vergi ve vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, gümrük vergileri, trafik, askerlik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti, RTÜK idari para cezaları, Yurt-Kur öğrenim ve katkı kredisi alacakları, SGK ve belediyelerin alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun ile ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu. 


İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, İTO'nun bir süredir dile getirdiği önerinin karşılık bulmasından memnuniyet duyduklarını ifade ederek, şunları kaydetti: 


"Vergi ve sigorta primi gibi kamu alacaklarının yapılandırılması piyasalara verilmiş güçlü bir istikrar mesajıdır. Devletimizin bu olağanüstü dönemde ekonomik istikrarın devamına verdiği güçlü desteğin teyit edilmesi açısından da ayrıca önemlidir. Çünkü biliyoruz ki ülkemizdeki firmaların yüzde 90’a yakını küçük ve orta ölçekli. Çoğunun da finansal kaynaklara erişimi zor. Borç yapılandırması ile hem devletimizin alacak tahsili hızlanacak hem de KOBİ'lerin üzerindeki yük hafifleyecektir."


Düzenlemenin piyasaları hızlandırıcı ve canlandırıcı etki göstereceğini ifade eden Çağlar, "Yapılandırma ile devlete borcunu makul şartlarla öderken, firmalarımızın girişimcilik ve yeni yatırım motivasyonunun artacağına inanıyorum. Çünkü geçmiş borçlarını vadeye bağlayan KOBİ'ler rahat bir nefes alabilecek, önünü daha net görebilecek. Taze bir başlangıç yapabilecekler. Bu açıdan etkisi şüphesiz büyük olacaktır." diye konuştu. 




- "Devlet kısa vadede en azından 75 milyar lirayı alsa hepsi kar"




Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu da vergi barışı ile devletin kasasına girecek kaynağın kamu yatırımlarında kullanılacağını belirterek, "Devlet baba affediyor, diyor ki 'ben faizini siliyorum.' Bunu vadeye de yayıyor." dedi.


Zorlu, vergi konusunda 150 milyar lira gibi bir büyüklükten söz edildiğini ifade ederek, şu görüşleri dile getirdi: 


"Devlet bu 150 milyar liranın en kötü yarısını alsa, 75 milyar lira... Benim de alacağım olsa 'kardeşim faizini silerim, parayı öde' diyorum, sermayesinden de, varlığından da siliyorsun icabında... Devlet kısa vadede en azından 75 milyar lirayı alsa, hepsi kar... Almadığı parayı ne yapacak? Ne yapabiliyor? Hiçbir şey yapamıyor. Alabiliyor mu adamlardan parayı? Alamıyor." 


Alacakların düzenlenmesi konusunda polemiklerden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Zorlu, "Madem, devlet böyle bir şey çıkardı. Buna saygı duymak gerekiyor. Polemiklerden kaçınılmalı. Devlet bu gelirle yatırımlar yapar, teşvikler verir, her şeyi yapar. Bu para hayata geçmiş olur." ifadelerini kullandı. 


Zorlu, kamu borçlarının büyük kısmını yeni düzenlemelere göre ödeyecek KOBİ'lere danışmanlık almaları tavsiyesinde de bulundu.




- "Öncekilerle aynı fayda elde edilir"




Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ise vergi barışının 15 Temmuz'dan çok önce planlanmaya başlandığını hatırlatarak, "Vergi barışı yeni bir şey değil. Bundan öncekilere bakmak lazım. Bu düzenleme ilk defa gelmiyor. Çok defa geldi. Bundan evvel nasıl bir fayda elde edildiyse bundan sonra da aynısı elde edilir." cevabını verdi. 


İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Üyesi Hüseyin Bozdağ da vergi alacaklarının yapılandırılmasının ekonomide sinerji oluşturacağını ifade ederek, "Düzenli vergi ödeyenlerin de vergilerinde indirim yapılsın, yüzde 5 indirim gibi bir ödüllendirmeye gidilsin. İşveren, yüzde 5'i alıp yatırıma dönüştürecektir. Kaynak yine devlete dönecektir." dedi. 




AA


Geri Dön