Borçlar ödenecek mi? İflasa mı gidilecek?
Türkiye, yıl sonunda yaklaşık 40 milyar dolarlık cari açığını kapatmaya çalışırken bir yandan da dış borcunu ödemeye çalışacak. Kısa vadede bulunması gereken 50-55 milyar dolarlık bir para var. Peki bu para MB'nin kasasında mevcut mu? Türkiye kaynak bulmak için ne yapmalı?
Merkez Bankası'nın rezervlerindeki artış dikkat çekerken ekonomistler yıl sonunda 40 milyar dolara ulaşacak cari açığa, özel sektörün 10-15 milyar dolarlık borcunun da eklenmesiyle toplamda 50-55 milyar dolarlık bir kaynağa ihtiyaç olduğunu ancak buna karşın Merkez Bankası'nın kasasındaki kullanılabilir rezervin 30 milyar dolar olduğuna dikkat çekiyor.
Türkiye'nin kısa vadeli dış borç stoğunun 182.5 milyar dolar olduğu bunun büyük bir bölümünün yeni borçlanmalarla döndürülebileceği ancak yıl sonuna kadar cari açığın 40 milyar dolara ulaşmasının beklendiğine işaret edilirken özel sektörün yıl sonuna kadar 10-15 milyar dolarlık borç ödemesi gerektiği vurgulanıyor.
MB'nin kasasında 100 milar dolar var
Merkez Bankası'nın brüt rezervinin 100 milyar lira civarında olmasına karşın bu rakamın hepsi kullanılabilir değil. Bu rezervin 6-7 milyar doları IMF'nin verdiği rezerv desteği, 26 milyar doları yabancı merkez bankalarıyla yapılan takaslar, 40 milyar doları ise altın. Toplam rezervden bunlar düşüldüğünde geriye kalan yaklaşık 30 milyar dolar. Bu durumda Türkiye cari açığını kapatmaya çalışırken bir yandan da dış borcunu ödemeye çalışacak.
Toplam dış borç 182,5 milyar dolar
Türkiye'nin toplam dış borcu 182.5 milyar dolar. Borçların büyük kısmı alınacak yeni borçlarla kapatılabiliyor ancak ekonomistlere göre burada kritik olan konu özel sektörün borçları. Bunu 10-15 milyar dolarının bir yıl içinde ödenmesi gerektiği belirtiliyor buna cari açığı da eklediğimizde yaklaşık 50-55 milyar dolarlık ödenmesi gereken bir borç rakamına ulaşılıyor. Buna karşılık kullanılabilir rezerv miktarı ise 30 milyar dolar.