27 / 04 / 2024

Bornova'da evlerin yıkıldığı alanda hobi bahçesi kurulacak!

Bornova'da evlerin yıkıldığı alanda hobi bahçesi kurulacak!

İzmir Bornova'daki Eğridere mahallesinde yolların ayrılıp evlerin yıkıldığı heyelanının nedeninin arazide hobi bahçesi kurma çalışmaları olduğu iddia edildi.



İzmir'in Bornova ilçesine bağlı Eğridere mahallesinde meydana gelen heyelan sonrası 27 ev boşaltıldı. Evsiz kalan mağdur vatandaşlar heyelanının nedeninin tapu kayıtlarında tarla olarak gözüken arazi üzerine kurulmak istenen hobi bahçesi olduğunu söyledi. 

Yeni Asır Gazetesi'nden Metin Burmalı'nın haberine göre, iddialar hakkında konuşan Jeofizik Mühendisleri Odası  İzmir  Şube Başkanı Sinancan Öziçer, eğer hobi bahçesi için alanda yapılmış bir kazı çalışması varsa bunun yer altı suyunun yön değiştirmesine yol açmış olabileceğini ifade etti.

Öziçer, "Heyelanın en büyük sebebi yeraltındaki sularının aşırı yağmurlarla birlikte artmış olması ve zeminin kütle halinde yer değiştirmesidir" diye konuştu. 

İki ayrı parselden oluşan toplam 59 bin metrekarelik tarla vasfındaki araziyi Sınırlı Sorumlu Eğridere Gayrimenkul İşletme Kooperatifi adına satın alan Nihat Çiftgül ise iddiaları yalanladı. Çiftgül, "Biz bölgede ağaç kesmedik. Arazi üzerinde sadece örtü temizliği yaptık. Toprak kaymasının nedeni bizim arazimiz değil" diye konuştu.

Eğridere'de oluşan toprak kaymasının ardından köydeki yollar çöktü, bazı ev ve hayvan damları ile elektrik ve su hatları zarar gördü. Yıkılan ya da riskli görülen 27 ev tahliye edildi. Hasar gören ahırlardaki hayvanlar için de AFAD ile Bornova Belediyesi'nce iki çadır kuruldu.

Heyelan suçlamalarını reddeden Sınırlı Sorumlu Eğridere Gayrimenkul İşletme Kooperatifi eliyle satın alan Nihat Çiftgül, "Ağaç kesmedik. Sadece örtü temizliği yaptık. Toprak kaymasının nedeni bizim arazimiz değil" ifadelerini kullandı.

Bornova Kaymakamlığı'nın mağdur ailelere kira yardımı yapacağı, Dokuz Eylül Üniversitesi yetkililerinin bölgede teknik incelemelerden sonra bölgenin afete maruz kalıp kalmadığına karar verileceği kaydedildi.

Bornova'da 27 ev daha tahliye edilecek!


Geri Dön