19 / 05 / 2024

Borsa İstanbul yükselişini üst üste 5. haftaya taşıdı! Borsada beklenen rakamlar tek tek açıklandı! 

Borsa İstanbul yükselişini üst üste 5. haftaya taşıdı! Borsada beklenen rakamlar tek tek açıklandı! 

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, artış eğilimini üst üste 5. haftaya taşırken, analistler, genel seçimlerin ikinci turu sonrasında endeksin yaklaşık yüzde 46 yükseldiğinie ve yatırımcıların temkinli hareket etmesinin yararlı olduğuna dikkat çekti.



Analist Cüneyt Paksoy, konu ile ilgili yaptığı açıklamasında, borsada yaşanan artışın en önemli hikayesinin Türkiye'nin büyüme tarafında kalma çabası ile bu çabaya bilançoların hala destek vermesi olduğuna dikkat çekti ve "Dolar bazlı grafiklerdeki görece ucuzluğun devam etmesi ve enflasyona karşı yatırımcıların alternatif arayışının sürmesi, yukarı yönlü trendin başlıca sebebi" diye konuştu. 

Son dönemde yabancı yatırımcıların borsaya ilgisinin yeniden yükseldiğini vurgulayan Paksoy, son 5 haftada hisse senedi piyasasında 1,5 milyar dolar seviyesinde yabancı sermaye girişi olduğuna ve yabancı takas oranının yüzde 30'lara yaklaştığına dikkat çekti. 

Paksoy, Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk priminin de (CDS) 450 baz puana kadar düşmesinin önemine işaret ederek, bu hafta ABD ve Avrupa'da açıklanacak para politikası kararları ile perşembe günü yurt içinde yapılması planlanan Enflasyon Raporu sunumundan alınacak mesajların piyasaların yönünde etkili olabileceğini aktardı. 

Her ne kadar arada kar satışları gelse de ana trendin yukarı yönlü ve bu trendin uzun süre sürme olasılığının yüksek olduğunun altını çizen Paksoy, söz konusu açıklamasında "Fiyat/kazanç oranlarıyla da baktığımızda, Borsa İstanbul'da ucuzluk izliyoruz. Orada da yukarı yönlü potansiyel var. Yani teknik ve temel rasyolarla yukarı yönlü hikaye güçlü ama arada kar satışları gelecektir. Özellikle bu hafta buna çok dikkat edeceğiz. Lira bazlı grafiklerde 6.850-7.000 bandı içinde bir kar satışı ihtimali masada" ifadelerine yer verdi. 

Borsa İstanbul yükselişini üst üste 5. haftaya taşıdı! Borsada beklenen rakamlar tek tek açıklandı! 

Açıklamasında "O kar satışı gelse de daha önce özellikle 6.500-6.550 altında kalırsak ki orası önemli bir destek, 6.300, hatta 6.000 puan seviyeleri potansiyel olabilir. Burada en alt desteğimiz 5.700-5.800 bulunuyor. Özellikle 7.000 puan üzerine geçişler başlarsa 7.500, hatta 8.000 seviyesine kadar bir alan da mümkün görünüyor" diye konuşan Paksoy, kar satışlarının önemli olduğunu, dolar bazlı bakıldığında önemli bir eşiğe gelindiğini dile getirdi. 

250-255 puan bandının çok önemli olduğuna, bu seviyenin yukarısında hareketin ivmelendiğinin görülebileceğine dikkat çeken Paksoy, özellikle bankacılık endeksinin şu ana kadar sınırlı, sınai endeksinin ise BIST 100 endeksindeki yükselişe çok güçlü destek verdiğinin altını çizdi. aksoy, bankacılık endeksinin bu artışa destek olması amacıyla 6.000-6.200 bandını aşmasının da önemli olduğunu söyledi.

Borsa İstanbul yükselişini üst üste 5. haftaya taşıdı! Borsada beklenen rakamlar tek tek açıklandı! 

Alnus Yatırım Araştırma Direktörü Volkan Dükkancık da Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında imzalanan 50,7 milyar dolar değerindeki mutabakat zaptı ile anlaşmaları işaret ederek, "Haberin yayınlanması ile geçen hafta salı günkü işlem gününde gerileyen endekste haftanın geri kalanında önemli yükselişler gerçekleşti" açıklamasında bulundu. 

Ana senaryoları olan "öngörülebilirliğin arttığı çerçevede endekste yukarı yönlü hareketlerin devam edeceği" düşüncelerinin hala geçerliliğini koruduğuna vurgu yapan Volkan Dükkancık, söz konusu açıklamasında, "İçinde bulunduğumuz bilanço dönemi ile güçlü sonuçlar beklenen şirketlerin genel endekse göre pozitif ayrışacağı, zayıf finansallara sahip şirketlerde realizasyonların daha keskin görülebileceği, hülasa hisse bazlı hareketlerin ön planda olacağını düşünüyoruz" ifadelerine yer verdi ve yatırımcıların daha dikkatli olmasını söyledi. 

Dükkancık, teknik olarak bakıldığında, 6.800-7.100 bandının kısa vadede endekste bir "soluklanma bölgesi" olabileceğinin düşünüldüğünü aktardı ve bilanço döneminin de etkisiyle bu bölgede hisse değişimleri yaşanabileceğine, hızlı giden sektör ve şirketlerden görece geride kalanlara bir geçiş yaşanabileceğine dikkat çekti. 

Olası geri çekilmelerde 6.300 ve 6.000 puan seviyelerini destek şeklinde izleyeceklerini dile getiren Dükkancık, "Orta-uzun vadede dolar bazlı 225 puan (6.000 puan) üzerinde kalındıkça dolar bazında 300 puan (8.000-8.500) hedefte kalmaya devam edecek" diyerek açıklamasını tamamladı. 

Yatırımcılar dikkat! Borsa, haftanın ikinci gününe yükselişle başladı!

Suudi Arabistan ve Türkiye arasındaki 50 milyon dolarlık gayrimenkul yatırımı için imzalar atıldı

Gübre firmalarına para cezası talebi! Hangi firmalara ne kadar ceza kesilecek?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön