28 / 04 / 2024

Borsa İstanbul'dan 4 GYO hissesine tedbir!

Borsa İstanbul'dan 4 GYO hissesine tedbir!

Borsa İstanbul (BİST), Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında, Martı GMYO, Reysaş GYO, Trend GMYO ve Trend GMYO hisselerine tedbir getirdi...



Borsa İstanbul (BİST), Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında 5 hisseye, Piyasalarda Uygulanacak Gözetim Tedbirleri Yönergesi'nin ilgili maddeleri uyarınca da 2 hisse ve 2 yatırımcıya tedbir uygulanmasına karar verdi. Borsa Gündem'de yer alan habere göre; 4 GYO hissesine tedbir getirildi. İşte detaylar;

1-Martı GMYO (MRGYO)

MRGYO.E payları 14/01/2020 tarihinden (seans başından) itibaren 28/01/2020 tarihine (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecek.

2-Reysaş GYO (RYGYO)

RYGYO.E, payları 14/01/2020 tarihinden (seans başından) itibaren 28/01/2020 tarihine (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecek.

3-Reysaş Lojistik (RYSAS)

RYSAS.E, payları 14/01/2020 tarihinden (seans başından) itibaren 28/01/2020 tarihine (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecek.

4-Trend GMYO (TDGYO)

TDGYO.E payları 14/01/2020 tarihinden (seans başından) itibaren 28/01/2020 tarihine (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecek.

5-Yeşil Yapı (YYAPI)

YYAPI.E payları 14/01/2020 tarihinden (seans başından) itibaren 28/01/2020 tarihine (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecek.

VBTS kararlarına ilişkin KAP'ta yer alan açıklamada ayrıca şu bilgilere yer verildi:

VBTS kapsamında getirilen tedbirler; pazar değişimi ve diğer nedenlerle uygulanacak olan açığa satış ve kredili işlem yasaklarından ve brüt takas uygulamasından ayrı olarak değerlendirilmelidir. Piyasa yapıcılı sürekli işlem yöntemiyle işlem gören paylarda, tedbir nedeniyle tek fiyat işlem yöntemi uygulandığı süre boyunca piyasa yapıcılık faaliyeti yapılmaz.

6-Sinpaş GMYO (SNGYO)

Borsa İstanbul Piyasalarında Uygulanacak Gözetim Tedbirleri Yönergesi'nin ilgili maddeleri çerçevesinde, Tedbir Yönetim Sistemi kapsamında Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (SNGYO) pay piyasasında gerçekleşen işlemler nedeniyle SNGYO hisselerinde 14/01/2020 tarihinden itibaren 1 ay süreyle "Açığa Satış ve Kredili İşlem Yasağı", "Brüt Takas" ile "İnternetten Emir İletilmesinin Kısıtlanması" önleyici tedbirleri uygulanacak.

Tedbirlerin uygulanacağı son tarih ise 13/02/2020 olacak.

7-Global Menkul Değerler (GLBMD)

Borsa İstanbul Piyasalarında Uygulanacak Gözetim Tedbirleri Yönergesi'nin ilgili maddeleri çerçevesinde, Tedbir Yönetim Sistemi kapsamında Global Menkul Değerler (GLBMD) pay piyasasında gerçekleşen işlemler nedeniyle GLBMD hisselerinde 14/01/2020 tarihinden itibaren 1 ay süreyle "Açığa Satış ve Kredili İşlem Yasağı", "Brüt Takas" ile "İnternetten Emir İletilmesinin Kısıtlanması" önleyici tedbirleri uygulanacak.

Tedbirlerin uygulanacağı son tarih ise 13/02/2020 olacak.

GLBMD HİSSESİNDE 2 YATIRIMCIYA TEDBİR

BİST kararına göre, GLBMD hissesindeki emir ve işlemleri nedeniyle Hülya Sözübir isimli yatırımcıya borsadaki emir ve işlemlerine yönelik olarak 14/01/2020 tarihinden itibaren 3 ay süreyle "Açığa Satış ve Kredili İşlem Yasağı", "Brüt Takas" ve "İnternetten Emir İletilmesinin Kısıtlanması" önleyici tedbirleri uygulanacak.

Ayrıca, Burak Sözübir'e uygulanan "Açığa Satış ve Kredili İşlem Yasağı", "Brüt Takas" ve "İnternetten Emir İletilmesinin Kısıtlanması" tedbirlerinin ise 14/01/2020 tarihinden itibaren 3 ay süre ile uzatılmasına karar verildi.

Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) nedir?

Sermaye Piyasası Kurulu'nun ilgili kararları uyarınca, Borsa İstanbul Pay Piyasasında işlem gören paylarda işlemlerin adil ve dürüst bir şekilde gerçekleşmesinin sağlanması ve yatırımcıların aşırı volatilitenin getirdiği risklerden korunmaları amacıyla Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi devreye alındı. Bu kapsamda ilgili paylarda gerekli koşulların oluşması halinde kademeli olarak ve bir sonraki seviye tedbir uygulanırken önceki seviye tedbirin veya tedbirlerin uygulanmasına devam edilmek suretiyle;

1) 15 gün süre ile birinci seviye "Açığa Satış ve Kredili İşlem Yasağı" tedbiri,                              

2) 15 gün süre ile ikinci seviye "Brüt Takas" tedbiri,                              

3) 15 gün süre ile üçüncü seviye “Tek Fiyat Yöntemi ile İşlem Görme” tedbiri uygulanıyor.

Hisselere ilişkin alınan tedbir kararları ise Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) duyuruluyor.


Geri Dön