Ekonomi

Borsa şirketlerinin karı yüzde 200'e yakın arttı

Borsa şirketlerinin karlılığını gösteren MKK Kar Endeksi bir yıllık dönemde yüzde 197 oranında artarken, ikinci çeyrekteki artış oranı ise yüzde 41,69 oldu.BIST'te işlem gören şirketlerin karlılığını gösteren endeks, 2022 yılının ikinci çeyreklik periyoduna ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 41,69 oranında artış gösterdi

Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin KAP'a yaptıkları açıklamalar baz alınarak hesaplanan MKK Kar Endeksi bir yılda yaklaşık yüzde 197 oranında arttı. BIST'te işlem gören şirketlerin karlılığını gösteren endeks, 2022 yılının ikinci çeyreklik periyoduna ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 41,69 oranında artış gösterdi.

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin 2. çeyrek kar,ciro, dönemsel oranlar ve finansal oranlarına ilişkin tablolar MKK'nın internet sitesinde yayımlandı. 2. çeyrekte MKK Kâr Endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 41,69 artarken bir önceki yılla karşılaştırıldığında ise yüzde 196,72 artış gösterdi.

Merkezi Kayıt Kuruluşu'ndan yapılan açıklamada BIST'te işlem gören şirketlerin Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımladıkları finansal veriler kullanılarak hesaplanan endeksler, her çeyrek dönem için son bir yıllık karların/hasılatların toplamı esas alınarak, nominal bazda hesaplanıyor.
 Aynı kapsamda hesaplanan MKK Ciro Endeksi ise 2. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 29,26, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 113,39 oranında artış gösterdi. Merkezi Kayıt Kuruluşu ayrıca Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlere ve BIST'e ilişkin ekonomik göstergelerin artırılması, yatırımcılara ve şirketlere bilgi akışının sağlanabilmesi amacıyla hazırlanan Dönemsel Finansal Oranlar ve 2016-2022 Ortalama Finansal Oranlar sayfaları da hazırlıyor. Hazırlanan bilgilendirme sayfalarında ise 30 finansal oran ile varlıklar, yükümlülükler, öz sermaye, dönem kârı ve hasılat kalemleri bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırılarak yatırımcılara ve akademik çalışma yapanlara yönelik kullanabilecekleri 5 değişim oranına yer veriliyor.
 

Dönemsel Finansal Oranlar sayfasında, finansal tablolarını yayınlamış şirketlere ait cari yıl ve döneme ilişkin oranların aritmetik ortalamaları, 2016-2022 Ortalama Finansal Oranlar sayfasında ise; çeyrek periyotlar için hesaplanan Dönemsel Finansal Oranların aritmetik ortalamalarına hem toplu olarak hem de sektörel olarak yer veriliyor.  Yapılan açıklamada, 2022 yılına ait 9 aylık finansal rapor verilerini içeren endekslerin ve finansal oranların, konsolide finansal raporların KAP'a son gönderim tarihini takip eden 10. işgünü olan 5 Aralık 2022'de ilan edilmesinin planlandığı kaydedildi.

 

Borsa İstanbul’dan tüm zamanların rekoru! İşte yeni rakam

Bakan Nebati'den flaş borsa açıklaması

Borsa İstanbul rekorlara ve artışlara doymuyor!

Borsada son 13 yılın en iyi Ağustos ayı