28 / 04 / 2024

Borsa yatırımcıları kayıplarını kaç günde telafi edecek? BIST 100 endeksinde kısa vadede kritik seviyeler nerede?

Borsa yatırımcıları kayıplarını kaç günde telafi edecek? BIST 100 endeksinde kısa vadede kritik seviyeler nerede?

Borsa İstanbul 2023 yılına kötü bir performans ile başladı. 23 Ocak’ta başlayıp tam 8 işlem günü aralıksız değer kaybını sürdürdü. 2008 küresel ekonomik krizinden bu yana yaşanan en uzun soluklu düşüşün ardından şimdi bu düşüşlerin nasıl telafi edileceği merak ediliyor.



Borsa İstanbul, geçtiğimiz ay 2008 yılında yaşanan küresel ekonomik krizden bu yana en kötü aylık performansa imzasını attı. Geçen yılı yüzde 200’e yakın primle 5 bin 509 puandan tamamlayan borsa, 2 Şubat’ta 4 bin 480 puanın altını görmüştü. Böylece BIST 100 endeksi 31 Aralık-2 Şubat tarihleri arasında yüzde 18,67 değer kaybetmiş oldu.

Borsa yatırımcıları kayıplarını kaç günde telafi edecek? BIST 100 endeksinde kısa vadede kritik seviyeler nerede?

Dünya Gazetesi köşe yazarı Ufuk Korcan, ‘Paranın Rotası’ adlı köşesinde, endekse yaşanan sert geri çekilmelere ve önümüzdeki aylardaki seyrine ilişkin beklentilerini aktardı. Endekste yaşanan sert geri çekilmenin hisseler bazında çok daha ağır kayıplara neden olduğuna değinen Korcan, bu düşüşün nedenlerine ilişkin piyasa çevrelerinin somut bir gerekçe öne süremediğini belirtti. Ancak Korcan’a göre, piyasanın iç dinamiklerinde yaşanan gelişmeler son geri çekilmeleri bir miktar açıklıyor. Bunlar; kredili ve robot işlemlerdeki yükseliş, son aylarda artan yeni yatırımcı sayısına bağlı olarak bu kitlenin geri çekilmelerde paniklemesi ve yabancı yatırımcının azalmasıyla yerli büyük yatırımcıların etkinliğinin artması olarak sıralanıyor.

YUKARI ADIM KURALI

Borsa İstanbul’da yılbaşından bu yana yaşanan ikinci sert satış dalgasının son iki işlem gününde hız kestiğini yazan Korcan, özellikle Borsa İstanbul’un perşembe akşamı aldığı karar sonrası BIST 100 Endeksinin haftanın son işlem gününü yüzde 5.16’lık primle güçlü bir kapanış yaptığını vurguladı. Sözkonusu kararla, Borsa İstanbul BIST 100 Endeksi’nin yüzde 3 veya üzerinde düşmesi halinde açığa satış yapılan hisselerde yukarı adım kuralı seans sonuna kadar otomatik olarak uygulanacak.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön