Ekonomi

Borsa yatırımı hala cazip mi? Yatırımcı ne yapmalı?

Borsa İstanbul’da temmuz ortasında bankacılık hisselerinde başlayan ralli yerini sert düşüşlere bıraktı. 14 Temmuz ve 12 Eylül arasındaki süreçte yüzde 150’nin üzerinde değer kazanan bankacılık hisseleri son iki günde üst üste taban oldu. Son üç günde ise bankacılık endeksinde kaydedilen düşüş yüzdecom

Sözcü.com.tr'de yer alan haberde bankacılık hisselerinde yaşanan ralli ve genel olarak Borsa İstanbul'un son iki ayda yaşadığı yükseliş masaya yatırıldı. Kamu bankalarından Vakıfbank hisselerinin fiyatı, son iki ayda yaklaşık yüzde 300’lük artışla 3,5 TL’den 14,25 TL’ye kadar yükselmişti. Bankanın hisse fiyatı, son 3 günde kaydedilen düşüşle 11,54’e kadar geriledi. Son iki ayda değeri neredeyse beşe katlanan Şekerbank hisseleri de bugün borsada taban oldu ve yüzde 10 değer kaybetti.

 

"Arkasında Varlık Fonu olabilir"

Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası Finans Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakkı Öztürk, 13 Temmuz-9 Eylül arasında MSCI gelişen ülkeler bankacılık endeksinde yüzde 5’lik yükselirken, BIST bankacılık endeksinde yüzde 126’lık yükseliş olmasının normal olmadığını belirterek, ekonomide olumlu bir gelime olmadan böyle bir ayrışma olmasının bir temeli olmadığını söyledi. Bu yıl başında itibaren Borsa İstanbul’dan 2,8 milyar dolarlık net yabancı çıkışı olduğunu, son yaşanan rallinin arkasında ise yabancıların değil, büyük yerli grupların olduğunu ileri süren Öztürk, hareketin kamu bankalarıyla başladığına dikkat çekerek Türkiye Varlık Fonu’nun bu temelsiz yükselişin arkasındaki aktör olabileceğini söyledi. Öztürk, "Bankacılık hisseleri çok hızlı geri gelebilir demiştik, öyle de oldu. Sermaye Piyasası Kurulu’nun eğer manipülatif bir operasyon varsa devreye girmesi gerekir” diye konuştu. Bankaların karlılıklarında, enflasyon muhasebesi yapılsa çok farklı tablolar ortaya çıkacağını ifade eden Öztürk, son yükselişin yüksek nominal kârlara dayandırmanın doğru olmayacağını söyledi.

 

"Sürdürülebilir değildi"

Allbatross Portföy Yönetim Şirketi Fon Yöneticisi Gökhan Uskuay da borsadaki yükselişin, yerli kaynaklı bir yükseliş olduğunu, Borsa İstanbul’da özellikle bazı banka hisselerinde halka açıklık ve yabancı oranlarının düşmesinin ve kamunun paylarının artmasına ek olarak yükselen enflasyonla birlikte sert hareket için zemin oluştuğunu söyledi. Uskuay, yükselişin temel gerekçelerle açıklanamayacağını, spekülasyon olabileceğini ifade etti. Uskuay, "Sürdürülebilir değildi, yükseliş tersine döndü. Bundan sonra da aşağı yönlü hareket bekliyorum. Türkiye’de döviz kurları ve tahvil piyasasında olduğu gibi borsada da piyasa dışı unsurların etkili olmuş olabilir. Yanardağın üstünü betonla kapatın yine patlar, piyasa da yine dengeye gelir” şeklinde konuştu.

"Yeni süreç orta ve uzun vadede alım fırsatı olabilir"

Alnus Yatırım Araştırma Direktörü Volkan Dükkancık ise Borsa İstanbul'da 19 Temmuz’da 2450 seviyesinden başlayan rallinin art arda rekorlarla 3700 seviyesini aştıktan sonra sert bir düzeltmeye maruz kaldığını belirterek “Yaşanan süreçte son rallinin öncüsü bankacılık sektörü ile sınai endeksi arasında net bir ayrışma ortaya çıkmıştı. Son 1 haftadır, trend takip modelimiz AL konumunda olmasına ve majör ortalamaların üzerinde olmamıza rağmen ortalamalardan hızlı uzaklaşmış olmamız, aşırı ısınan ve negatif uyumsuzluk sinyali veren göstergeler ve zirve seviyelerde artan hacim ve volatilite nedeniyle endekste bir düzeltmenin gerekli ve de sağlıklı olduğuna işaret ediyorduk” şeklinde konuştu. Borsada yaşanan oynaklığın ardından endeksin bir denge arayışına gireceğini ancak yine dalga boylarının yüksek kalmaya devam edeceğini belirten Dükkancık, bu süreçte minimum risk alarak ve pozisyon azaltarak hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Ana trendde bir bozulma olmadığını ve enflasyon karşısında hisse senetlerinin hâlâ cazip bir alternatif oluşturmaya devam ettiğini kaydeden Dükkancık, yatırımcıların orta-uzun vadeli alım fırsatı olarak değerlendirebilecekleri bir süreç olduğunu ifade etti.  

 

Küçük yatırımcılar için tehlike çanları çalıyor! Ekonomistler birer birer uyardı!  Yatırım yapacaksanız hemen bu habere

Borsada düşüş alım fırsatı mı?

Borsada düşüş başladı bundan sonra ne olacak?