Ekonomi

Borsa'da 5 ayda en çok hangi hisse kazandırdı?

Borsa İstanbul 100 endeksi, mayıs ayını yüzde 3,53 artış ile 10.400 puandan tamamlarken, yılbaşından bu yana da yüzde 39,23 oranında değer kazandı. Endeks dolar bazlı ise, yüzde 27,41 artış yaşandı. Yılbaşından buna yana en fazla yükseliş kaydeden hisse yüzde 124 ile Tav Havalimanları oldu.

Analistler, para piyasalarındaki fiyatlamaların Fed'in faiz indirimine gitme ihtimalinin senenin son çeyreğine ötelendiğine işaret ettiğini belirterek, diğer önemli merkez bankalarının Fed'den önce faiz indirimlerine başlamasına kesin gözü ile bakıldığını anımsattı. Avrupa Merkez Bankasının (ECB) ilk faiz indiriminin ardından nasıl adımlar atacağına yönelik belirsizliğin devam ettiğini aktaran analistler, söz konusu bankanın gevşeme hızının, doların diğer önemli para birimleri karşısındaki değerini etkileyebilir.

Analistler, olası bir "güçlü dolar" senaryosunda, pay piyasalarında oynaklığın artabileceğini ifade ederek, bu yüzden Fed'in faiz indirim zamanlamasının yatırımcıların odağında kalmayı sürdürdüğüne dikkati çekti.

EN ÇOK HANGİ HİSSELER KAZANDIRDI?

Yılbaşından bu zamana kadar en fazla yükseliş kaydeden hisseler arasında yüzde 124 ile Tav Havalimanları, yüzde 93 ile Garanti BBVA, yüzde 91 ile Anadolu Sigorta ilk üç sırada yer alırken, Qua Granite yüzde 41, Hektaş yüzde 27, Europower Enerji yüzde 27 ile en çok değer kaybeden firmalar oldu.

Bu yıl BIST 100 endeksinde, günlük ortalama 108,1 milyar liralık işlem hacmi olurken, geçen sene ise gün başına ortalama işlem hacmi 97,8 milyar lira olmuştu. Geçen sene, 224,9 milyar dolar ile 24 Ağustos'ta hacim rekoru kıran endeks, bu yıl 21 Mayıs'ta 215,5 milyar dolar ile tüm zamanların en yüksek ikinci hacimli gününü kaydetmiş oldu.

CDS'İ 261 BAZ PUANA KADAR GERİLEDİ

ekonomim.com'da yer alan habere göre; Analistler söz konusu seyirde, ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele kapsamında attığı adımların etkili olduğunu vurgulayarak, ortodoks ekonomi politikalarına dönüşün ardından yerli ve uluslararası yatırımcılar arasında güvenin iyileşmesiyle beraber Türk Lirası varlıklara yükselen ilginin devam ettiğini belirtti.

Uluslararası kurum ve kuruluşların da Türkiye ekonomisi için açıkladığı olumlu raporlara dikkati çeken analistler, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin kredi notunu yükselttiğini anımsattı.

Standard & Poor's (S&P), geçen hafta Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, kuruluş yaptığı değerlendirmede, Türkiye'de yerel seçimlerin ardından dış dengelenmenin de etkisiyle para, maliye ve gelirler politikası arasındaki koordinasyonun iyileşeceğinin düşünüldüğünü belirterek, gelecek 2 yıl içinde portföy girişlerinin artacağını, cari açığın daralacağını, enflasyon ve dolarizasyonda düşüşün öngörüldüğünü bildirmişti.

Fitch Ratings de mart başında Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltmiş, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çıkarmıştı. Moody's de bu yılın başında Türkiye'nin kredi notunu "B3" olarak teyit ederek not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirmişti.

Analistler, gelecek dönemde enflasyonda kalıcı yavaşlamanın sağlanabilmesi ve cari açıkta düşüşün gerçekleşmesi durumunda Moody's'in 19 Temmuz'da açıklaması beklenen Türkiye değerlendirmesinde, not artışı gelebileceğine yönelik beklentilerin sıcaklığını koruduğunu söyledi.

Söz konusu gelişmelerle Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) de düşüş eğilimine devam ederken, cuma günü 261 baz puanla Şubat 2020'den bu yana en düşük seviyeye indi.

Borsa İstanbul’da son 6 ayda yüzde 80’nin üzerinde kazandıran hisseler!

Borsada kritik süreç, halka arzlara ara verilsin

Halka arzlarda milyarlarca para patronların kasasına gitti! Küçük yatırımcı zarar etti!

Bu hafta hangi yatırım aracı kazandırdı? Dolar mı, euro mu, borsa mı, altın mı?