Ekonomi

Borsada beklenen oldu 10 kişi hakkında suç duyurusunda bulunuldu

Borsa İstanbul'da manipülasyon yaptıkları iddiasıyla 10 kişi hakkında suç duyurusunda bulunulurken aynı zamanda bu kişilere işlem yasağı da getirildi. İşte o isimler... Uzmanların uzun süre borsadaki oynaklık ve yapılan işlemlerin sağlıksızlığı üzerine yaptığı uyarılan sürecin sonunda ancak uyarılara kulak verildi ve yasal işlem yapılmak üzere harekete geçildi

Borsa İstanbul'da bankacılık hisselerin üzerinden manipülasyon yaparak binlerce kişinin zarara uğratılmasına ve Borsa İstanbul'a duyulan güvenin azalmasına neden olan kişilerle ilgili düğmeye basıldı. Uzmanların uzun süre borsadaki oynaklık ve yapılan işlemlerin sağlıksızlığı üzerine yaptığı uyarılan sürecin sonunda ancak uyarılara kulak verildi ve yasal işlem yapılmak üzere harekete geçildi.

İstanbul merkez olmak üzere 4 ilde, borsada işlem bazlı piyasa dolandırıcılığı yapıldığı iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada SPK'nın suç duyurusunda bulunduğu 10 kişiden 8'i gözaltına alındı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusu sonrasında borsa işlemlerinde örgütlü ve organize biçimde usulsüzlük yapıldığı ve Sermaye Piyasası Kanunu'na muhalefet edildiği iddiaları üzerine başlatılan soruşturma genişletildi.

Soruşturma kapsamında haksız kazanç sağladığı belirlenen 10 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarıldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, İstanbul, Ankara, Muğla ve Balıkesir'de belirlenen 17 adrese operasyon gerçekleştirildi. 10 şüpheliden 8'i yakalanırken, 2 şüphelinin yurt dışına  kaçtığı tespit edildi.

SPK tarafından yapılan açıklamada Borsa İstanbul A.Ş. nezdindeki Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında yer alan sözleşmelerde gerçekleştirilen işlemlerde sorumluluğu bulunan Ahmet Can, Barış Aşçıoğlu, Berke Arpacı, Eda Karayal, Hakan Gençoğlu, Mehmet Akdere, Necip Kaan Karayal, Nihal Kılınç, Poyraz Teoman, Tunç Karayal hakkında suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi. Açıklamada,  6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107 inci maddesinin birinci fıkrası kapsamında işlem yapılmak üzere, 6362 sayılı SPK Kanunu'nun 115 inci maddesi uyarınca Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verildiği ifade edildi. Suç duyurusunun nedeni olarak ise Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında yer alan sözleşmelerde gerçekleştirilen işlemler gösterildi.

 

 

 

Haklarında suç duyurusunda bulunan kişilere aynı zamanda 2 yıl süreyle borsada işlem yapma yasağı getirildi.  SPK açıklamasında Borsa İstanbul A.Ş. nezdindeki Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında yer alan sözleşmelerde gerçekleştirilen işlemler nedeniyle 6362 sayılı SPK Kanunu'nun 101/1 maddesi ve V-101.1 sayılı Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği'nin 5/2 ve 6/2 maddeleri uyarınca; Ahmet Can Teoman, Akdere İnşaat Turizm Tekstil İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret A.Ş,  Barış Aşçıoğlu, Berke Arpacı, Eda Karayal, Hakan Gençoğlu, Mehmet Akdere, Necip Kaan Karayal, Nihal Kılınç, Poyraz Teoman, Tunç Karayal hakkında 03.10.2022 tarihli işlemlerden başlamak üzere borsalarda 2 yıl süreyle işlem yasağı uygulanmasına karar verildiği ifade edildi.

Yatırım Uzmanı Doğan'dan şok uyarı: Çok can yakabilir

İşte çok merak edilen o soru! Borsa'da çok kazananlar aslında kimler?

Borsaya gelen yabancılar kalacak mı? Gidecek mi?