Ekonomi

Borsada düşüş başladı bundan sonra ne olacak?

Borsa İstanbul'da dün (13 Eylül 2022) yüzde 6'ya yaklaşan düşüş nedeniyle devre kesici uygulanmış ve ikinci seans tamamlanamamıştı. Bugüne de (14 Eylül 2022) düşüşle başlayan BIST'te ibre yukarı mı aşağı gidecek.  Yatırımcı nasıl hareket etmeli?01 oranında geriledi ve BIST 100 endeksi 3392 puanı gördü

Borsa güne düşüşle başladı endeks yüzde 1.01 oranında geriledi ve BIST 100 endeksi 3392 puanı gördü. Bu düşüş, bankacılık hisseleriyle sürdürülen rallinin bittiği anlamına mı geliyor yoksa bir düzeltme yaşanacak ve arkasından yükseliş devam mı edecek?

Borsa İstanbul'da aralık ayından bu yana iki ralli yaşandı. Ekim-Aralık 2021 rallisi 42 gün sürdü. Ardından gelen Aralık 2021-Şubat 2022 düzeltmesi 50 gün sürdü. Düzeltmeden sonra yeni bir ralli başladı. Mart -Mayıs 2022 arasında süren ralli 39 gün devam etti. Ardından gelişen Mayıs-Temmuz 2022 düzeltmesi ise 53 gün sürdü. Ardından da Temmuz ayında başlayan ve düne (13 Eylül 2022) kadar süren 40 günlük ralli yaşandı. Peki bundan sonra Borsa İstanbul'da neler olacak?

Milliyet Yazarı Zeynep Aktaş bundan sonra yaşanacaklara dair iki senaryo çizdi. Bir hafta içinde yeni bir düzeltme hareketinin geleceğini tahmin eden Aktaş şunlara dikkat çekti:

Düzeltme Aralık ayına kadar devam edecek mi?

Son yaşanan iki rallide yani aralık ve mart rallisinde yükselişler 39-42 gün arasında sürmüştü. Endeks son hareketinde 40 gündür yükseliyordu. Bir hafta içerisinde (dün başladı) aralık ayına kadar sürecek bir düzeltme sürecine girilebilir. Bu düzeltme 50 gün sürebilir. Hisse bazında bazı hareketler olabilir. 50 gün sonra ise yeni bir ralli başlar ve 42 gün de bu ralli sürer. Aktaş'ın ikinci senaryosu ise borsada yükselişin sürmesi ve rallinin 42 gün daha sürerek toplam da 84 gün sürmesi şeklindeydi.  

Borsa yatırımcısı bundan sonra nasıl hareket etmeli?

1 Borsada oluşabilecek senaryoları göz önünde bulundurarak riskli gün içi işlemlere girilmemeli.

2 Kredili işlemler ve açığa satışlar bu dönemde oldukça riskli.

3 Aynı sektör içerisinde değerleme oranları ucuz kalan hisselerdeki ppotansiyel göz önünde bulundurulabilir.

4 Hisseler enflasyonist dönemlerde yüzde 400’lere varan getirilere ulaşabiliyor. Bu nedenle güçlü hisselerde kalıp sabırlı hareket etmek uzun vadede kazanç kapılarını açacaktır.

5 Hisse senedi seçmekte zorlananlar hisse fonlara yönelebilir.

 

İşte çok merak edilen o soru! Borsa'da çok kazananlar aslında kimler

Yatırım Uzmanı Doğan'dan şok uyarı: Çok can yakabilir

Borsada neler oluyor, yükseliş devam edecek mi?