Ekonomi

Borsada kaldıraç oranlarına yeni ayar

Takasbank tarafından yapılan son düzenlemeye göre pay ve paya dayalı endeks vadeli işlemlerinde kaldıraçlar düşürüldü. Açıklamada söz konusu kararın risk parametrelerinin ve piyasa koşullarının dikkate alınarak verildiği belirtildi. Yapılan yeni düzenlemeye göre pay ve paya dayalı endeks vadeli işlemlerinde kaldıraçlar düşürüldü

Takasbank yaptığı son açıklamada merkezi karşı taraf veya teminat yönetimi hizmeti verilen piyasalar için işlem teminatı hesaplamalarında kullanılan risk değeri taşıyan parametrelerinin piyasa koşullarını dikkate alarak güncellendiğini duyurdu. 

Yapılan yeni düzenlemeye göre pay ve paya dayalı endeks vadeli işlemlerinde kaldıraçlar düşürüldü. 
Takasbank “Risk Parametrelerinin Güncellenmesi” başlığına ilişkin yaptığı duyuruda “Değişen parametreler sonucunda teminat yükümlülüklerinden olası yükseliş veya düşüler 12 Ekim 2022 tarihinde gün içi ilk risk hesaplama işlemleri sonrasında üye ekranlarından izlenecek. Yeni parametreleri içeren risk parametre dosyası 12 Ekim 2022 gün içi ilk risk hesaplama anı itibariyle Takasbank internet sitesinde duyurulacaktır” ifadelerine yer verildi.

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda işlem gören pay vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin bağlı olduğu dayanak varlıkların ücret ve/veya miktarında öz sermaye hallerine ilişkin düzeltmelerin söz konusu paya dayalı vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin risk parametrelerine yansıtılacağı dile getirildi.

12 Ekim 2022 Çarşamba günü anlık teminat tamamlama çağrısı takiplerinin 11 Ekim 2022 tarihli risk parametrelerine göre yapılması gerektiği, 12 Ekim 2022 günü akşamı hesaplanacak teminat tamamlama çağrısı yükümlülüklerinin ise yeni parametrelere göre olacağı belirtildi.
 

Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu, eylül ayına yönelik finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı.

Buna göre, eylül ayında en yüksek reel getiri, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 10,34 ile BIST 100 endeksinde oldu. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi ile indirgendiğinde de BIST 100 endeksi yüzde 8,55 oran ile yatırımcısına kazanç sağladı.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde, yatırım araçlarından Devlet İç Borçlanma Senetleri yüzde 6,64 oran ile yatırımcısına reel getiri sağlarken, dolar yüzde 3,03 oran, mevduat faizi (brüt) yüzde 3,41 oran, euro yüzde 5,18 oran ve külçe altın yüzde 6,8 oranla yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde DİBS yüzde 8,4 oran ile yatırımcısına reel getiri sağlarken, dolar yüzde 1,43 oranda, mevduat faizi (brüt) yüzde 1,81 oranda, euro yüzde 3,62 oran ve külçe altın yüzde 5,26 oranla yatırımcısını üzdü.