29 / 04 / 2024

Borsada kalmak mı zor, çıkmak mı zor? Acemi yatırımcıların kafası karışık!

Borsada kalmak mı zor, çıkmak mı zor? Acemi yatırımcıların kafası karışık!

İsrail-Filistin arasındaki çatışmaların şiddetlenmesiyle borsada satış eğilimi arttı. Şimdi yatırımcı için kritik bir karar verme noktasında…



Borsada son bir haftadır yaşanan düşüş nedeniyle yatırımcıların kafası karışık. Kısa bir süre içerisinde 5 milyon yeni yatırımcıyla tanışan Borsa İstanbul’da özellikle gençlerin yoğun ilgisi gözleniyor. Yaşları 15 ile 29 arasında değişen ve portföylerindeki birikim 3 milyar doları aşan acemi yatırımcıların, borsayı al-tut’tan ziyade tam bir tüccar piyasası gibi işlettiği belirtiliyor.

Ekonomim Gazetesi’nden Serap Sürmeli’nin haberine göre, borsada boğa zamanları işlem yapmak kolay birkaç küçük düzeltme dışında prim yapmaya devam eder. Yeni kuşak yatırımcıların şimdiye kadar para kazanarak yollarına devam ettiklerini belirten Sürmeli, ancak jeopolitik riskler ve haber akışının teknik yorgunluk alanına giren endeksi hırpalamaya başladığını ve bu yeni yatırımcı grubunun elde ettiği kârı piyasaya kaptırmak niyetinde olmadığının altını çizdi. Yeni kuşak yatırımcıların şu anda önünde iki seçenek olduğuna dikkat çekilen haberde, yatırımcılar ya ellerindeki küçük birikimleri tamamen kaybetme riskini nispeten daha kolay göze alıp halka arz fırsatlarını kollayacaklar. Ya da zincirleme bir satış trendini tercih edebilirler.

KAYIPLAR DERİNLEŞTİ

 Borsada kalmak mı zor, çıkmak mı zor? Acemi yatırımcıların kafası karışık!

Ahlatçı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tonguç Erbaş, borçlanma maliyetlerinin yüksek olduğu ve finansmana erişimin kısıtlandığı bu dönemde birbiri ardına gelen halka arzlara şahit olunduğunu belirterek SPK’nın halka arz fırsatlarının yurt içi yatırımcılara eşit olarak dağıtılmasını düzenleyen yeni kararıyla birlikte yatırımcı sayısında da önemli miktarda artış olduğunu kaydetti. Son verilere göre yurt içinde yatırımcı sayısının 7 milyonu geçtiğini belirten Erbaş, büyük kısmının ise 10 bin TL altı bakiyelere sahip küçük yatırımcılardan oluştuğuna değindi. Bu yeni yatırımcı grubunun borsayı ‘al-tut’dan ziyade tam bir tüccar piyasası gibi işlettiğini kaydeden Erbaş, “Yıl sonu beklentilerin yukarı doğru revize edilip, endeks tahminlerinin 10 bine doğru çekildiği bir dönemde, Orta Doğu’dan gelen haber akışı tedirginliği artırdı, risk iştahını azalttı. Bu yüzden borsadaki kayıpların derinleştiğini görüyoruz” dedi.

7 BİN 600 SEVİYESİNE DİKKAT

Gedik Yatırım Müdür Yardımcısı Eda Karadağ da geçtiğimiz 4,5 aylık süreçte endeksin yüzde 60’lık bir getiri sağladığına işaret ederek son zirvenin 8.562 ile ekim ayının başında test edildiğini, sonrasındaki  ivme kaybının ise yatırımcıları tedirgin ettiğini vurguladı. Endeksin 8 bin puanın altına sarkmasının satışların devam etme ihtimalini güçlendirdiğini kaydeden Karadağ, “Endekste 7 bin 600 seviyesini önemli bir destek bölgesi olarak takip ediyorum. Geçtiğimiz ayın son haftalarında 7 bin 600 bölgesine doğru gerileyen endekste tepki alımları gelmişti. Bu nedenle son günlerde yaşanan düşüşlerin yeniden 7 bin 600 desteğinde karşılanması önemli olacak. Eğer 7 bin 600 puan altına doğru sarkmalar başlarsa endeksteki ivme kaybı daha da derinleşebilir” dedi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön