01 / 05 / 2024

Kentsel dönüşüm inşaat yatırımcılarına umut oldu!

Kentsel dönüşüm inşaat yatırımcılarına umut oldu!

Tüm Türkiye’de başlatılan kentsel dönüşüm furyası inşaat yatırımcılarının umudu oldu. Patronlar, 2014 yılında kentsel dönüşüm çalışmalarının oluşturacağı ivmenin sektöre büyük bir hareket katacağı inancında….



2013 yılını geride bırakmaya son 10 gün kaldı. Kentsel dönüşüm, mütekabiliyet, yeni tüketici ve yeni imar planı derken sektör oldukça hareketli bir yıl geçirdi. Şimdi gözler 2014’te. Yeni yıl yeni umut… İnşaat yatırımcılarının umudu kentsel dönüşüm oldu. Patronlar 2014’te kentsel dönüşüm projelerinin sektöre büyük bir hareket katacağı inancında. 2014’e dair oldukça olumlu bir hava içinde olan patronları heyecanlandıran bir diğer husus ise yabancıya satış. 2013’te yabancıya satış beklentilerin biraz altında gerçekleşti. Fakat 2014 yılında yabancıya satış rakamlarının ivedilikle artacağı düşünülüyor. Özetle beklentiler yüksek... Bunlar sadece bir öngörü tabi.. Yaşayıp göreceğiz. 



İşte patronların 2014 beklentileri…


Kentsel dönüşüm inşaat yatırımcılarına umut oldu!


2013 yılında ekilen tohumlar 2014’te meyvesini verecek

2014 yılı içerisinde sektörün kentsel dönüşüme daha da yoğunlaşacağını belirten Ege Yapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, 2013 yılında bu konuda atılan önemli adımların 2014’te meyvesini vereceğini belirtti. Sektördeki bir diğer önemli konunun ise yabancıya satış olduğunu vurgulayan Kabadayı, yabancıya satışların 2014 yılında önemini artırarak devam edeceğini söyledi. Kabadayı, “Faiz oranlarında normal dışı bir gelişme olmazsa 2014 yılı 2013 paralelinde bir yıl olacak. 2013 yılının ikinci yarısına damgasını vuran yabancıya satışların 2014 yılında sektör için önemini arttırarak devam edeceğini düşünüyoruz. 2014 yılı içerisinde sektörün üzerinde daha da yoğunlaşacağı önemli bir konu da kentsel dönüşüm olacaktır. Kamunun da konu üzerinde hassasiyetle ve önem vererek durması sebebiyle kentsel dönüşüm bölgelerinde yaşayan halk artık bu konuda önemli oranda bilgilendirildi. 2013 yılında bu konuda atılan önemli adımların 2014 yılı içerisinde meyvesini vereceğini düşünüyoruz. Tüm bu veriler ile birlikte sektör büyümesinin genel ekonomide oluşacak büyüme ile paralel olacağını öngörüyoruz” şeklinde konuştu.


Kentsel dönüşüm inşaat yatırımcılarına umut oldu!


Yatırım artışı devam edecek

2014 yılında kentsel dönüşümle birlikte gayrimenkul sektöründe yatırım artışının devam edeceğini belirten Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur, 2014’te de markalı konut projelerinin gündemde olacağını söyledi. İstanbul’un merkezi lokasyonlarında yer alan nitelikli projelerin değerlenmeye devam edeceğinin altını çizen Timur, “İnşaat sektöründeki büyümenin 2014 yılında da devam etmesi bekleniyor. Devam eden ve başlaması planlanan birçok konut projesi var. Ayrıca tüm Türkiye’de devam eden kentsel dönüşüm politikaları, inşaat sektörünün büyüme ve gelişme potansiyelini canlı tutacaktır. Devletin bu konudaki desteğiyle şehirlerimize değer katacak gelişmelerin olduğu bir döneme girdik.  Biz de kurmuş olduğumuz Kentsel Vizyon Platformu ve geliştirdiğimiz 81 Kent, 81 Vizyon projelerimizle çalışmalarımıza Türkiye genelinde devam edeceğiz” dedi.


Kentsel dönüşüm inşaat yatırımcılarına umut oldu!


Talep artışını destekleyecek

Kentsel dönüşümle birlikte devletin ulaşım konusundaki yatırımlarının da gayrimenkul projelerini desteklediğini vurgulayan Fer Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Ramadan Kumova, dönüşüm çalışmalarının talebin artmasını da sağladığını söyledi. Kumova, “2013 yılında arz talep oranında dengenin sağlanması, her ihtiyaca uygun konut ve ödeme şeklinin sağlanması gibi etkenler ile yakalanan olumlu havanın 2014 yılında da süreceğine inanıyoruz. Devletin toplu taşıma konusundaki yatırımları ve kentsel dönüşüm yatırımları farklı bölgelerde geliştirilen gayrimenkul projelerini desteklemekte ve talebin artmasını sağlamaktadır. Tüm bu pozitif etkiler ve kentsel dönüşüm projeleri sayesinde 2014 yılında da sektörün büyümeye devam edeceğini düşünüyoruz. İnşaat sektörünün lokomotif özelliğini koruyacağını düşünüyoruz. İnşaat sektörü olarak; ekonomik büyüme beklentilerinin 2 ya da 3 puan üzerinde sektörel büyüme rakamı yakalayacağız” ifadesinde bulundu. 


Kentsel dönüşüm inşaat yatırımcılarına umut oldu!


Ekonomiye katkısı artacak

Kentsel dönüşüm projelerinin oluşturacağı ivmenin sektörde oldukça etkili olacağının altını çizen Çalık Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Feyzullah Yetgin, güçlü ekonomisiyle Türkiye gayrimenkul yatırımcıları için cazibesini artıracak, kentsel dönüşüm projelerinin oluşturacağı ivme de etkili olacak dedi. Mütekabiliyet yasası ile yabancı yatırımcının Türkiye’ye aktaracağı kaynak ve iç dinamikleri hareketlendirecek olan kentsel dönüşüm ile birlikte inşaat sektörünün oldukça hareketli ve canlı bir dönem geçireceğinin altını çizen Yetgin, “Türkiye, ekonomide yakaladığı istikrarlı büyüme ve lider karakteriyle doğuyla batıyı birleştiren bir konuma sahip. İnşaat sektörü de bu istikrarlı yapı içerisinde önemini korumaya devam ediyor. Özellikle önümüzdeki dönemde mütekabiliyet yasası ile yabancı yatırımcının Türkiye’ye aktaracağı kaynak ve iç dinamikler hareketlendirecek olan kentsel dönüşüm ile birlikte inşaat sektörünün oldukça hareketli ve canlı bir dönem geçireceğini düşünüyorum. Sektörün 2014 yılında da hareketliliğini daha da artırmasını böylece ekonomiye olan katkısının da sürmesini bekliyoruz” diye konuştu. 


 Kentsel dönüşüm inşaat yatırımcılarına umut oldu!


Yeni tüketici yasası tüm oyunları pozitif etkileyecek

2014 yılında inşaat sektörünün daha güçlü ve pozitif bir ivme ile yoluna devam edeceğini belirten Şua İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nimetullah Kaya, özellikle yeni yürürlüğe girecek olan tüketici yasasının sektördeki tüm oyuncuların üzerinde pozitif etki yapacağını düşünüyorum dedi. Kaya, “2013 yılına sektörümüz güzel bir ivme ile girmiş olsa da 1. çeyrekten sonra bu hareketlilik yerini durağanlığa bıraktı. Özellikle yabancı ilgisinin beklenenden daha aşağıda seyrettiğini söyleyebilirim. 2014 yılında inşaat sektörünün daha güçlü ve pozitif ivme ile yoluna devam edeceğini  ve özellikle yürürlüğe girecek olan yeni tüketici yasasının sektördeki tüm oyuncuların üzerinde pozitif etki yapacağını düşünüyorum” diye konuştu.


Kentsel dönüşüm inşaat yatırımcılarına umut oldu!


Önümüzdeki 10 yıla damgasını vuracak

Kentsel dönüşümün itici güç olarak gayrimenkul sektörünü canlı tutacağının altını çizen Tahincioğlu Genel Müdür Yardımcısı Soner Akpınar, dönüşüm önümüzdeki 10 yıla damgasını vuracak dedi. Akpınar, “Kentsel dönüşüm yasasının kaynak yaratmaktan daha önemli olarak deprem bölgesindeki ve eski yöntemlerle inşa edilmiş yapıların yenilenmesine bir çözüm olarak üretildiğini unutmamak ve bu sebeple bir an önce harekete geçmek gerektiğini hatırlatmak isterim” dedi.  Yine mütekabiliyet düzenlemesinden sonra 2014 yılında yabancı yatırımcıların kurumsal ve bireysel ölçekte gayrimenkul sektörüne çok daha fazla ilgi göstereceğine dikkat çeken Akpınar, “Özellikle İstanbul’un oturum alanlarının son 10 yıl içerisinde genişlemesi ve il sınırlarına ulaşması ile birlikte daha fazla yayılacak alan kalmadı. Bu sebeple önümüzdeki 10 yıl boyunca şehir merkezinden uzaklaşmaktansa merkez ve çevresinde yer alan eski ve kötü yapılaşmaya odaklanılarak günümüz standartlarına uygun sürdürülebilir ve yeşili önemseyen yapıların üretilmesi artacaktır” şeklinde konuştu.


Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön