Ekonomi

Borsada kan kaybı derinleşti! Devre kesiciler 2 kez çalıştı İşte son durum!

Kahramanmaraş merkezli olarak dün meydana gelen 7.7 ve 7.6’lık depremlerden piyasalar da oldukça etkilendi. Deprem haberinin duyulmasıyla haftanın ilk işlem gününe düşüşle başlayan Borsa İstanbul’da bugün de kayıplar derinleşti ve devre kesici çalıştı. Dün güne düşüşle başlayan ve kayıpları yüzde 4’ü aşan Borsa İstanbul BIST 100 endeksinde kayıplar bugün de artmaya devam ederek yüzde 7’yi aştı ve devre kesici çalıştı

Türkiye’yi yasa boğan deprem felaketinde bilanço her geçen dakika daha da artarken, büyük yıkım getiren sarsıntının etkileri finansal piyasalara da yansıdı. Dün güne düşüşle başlayan ve kayıpları yüzde 4’ü aşan Borsa İstanbul BIST 100 endeksinde kayıplar bugün de artmaya devam ederek yüzde 7’yi aştı ve devre kesici çalıştı.

 

Konuyla ilgili KAP’a bir açıklama yapan Borsa İstanbul AŞ, Endekse Bağlı Devre Kesici Sisteminin iki kez devreye girdiğini duyurdu.

BIST 100’de kayıpların yüze 7’yi aşması nedeniyle Borsa İstanbul AŞ, Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin uygulamaya girdiğini ve pay piyasasındaki tüm sıralarda işlemlerin geçici olarak 2. kez durdurulduğunu açıkladı.

Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin devreye girmesiyle ilgili Borsa İstanbul AŞ tarafından, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) bir açıklama yapıldı

Borsa İstanbul AŞ tarafından yapılan açıklamada, saat 13.04.18 itibarı ile Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi’nin devreye girdiği duyuruldu.

Açıklamada, "Borsamız Pay Piyasasındaki tüm sıralarda, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında işlem gören pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası Pay Repo Pazarı’nda işlemler geçici olarak durdurulmuştur" ifadelerine yer verildi.

BORSA İSTANBUL’DE DEVRE KESİCİ UYGULAMASI NEDİR?

Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi, Borsa İstanbul’da anlık olarak endekste yüzde 5 ve yüzde 7'lik değer kayıplarının oluşması ile tetiklenerek yatırımcıların panik işlemleriyle zarar görmesini en aza indirmek için kullanılmakta.

Borsa İstanbul’da Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi düşüşün yüzde 5'i aşmasıyla saat 12.11.30'da da devreye girmişti.

Diğer yandan  Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ise bugün yaptığı bir açıklama ile yeni kararlar aldığını duyurmuştu. SPK açıklamasında, açığa satış yasağının devam edeceğini, depo şartı uygulamasının sonlandırıldığını duyurulmuştu.