Borsada neler yaşandı?
Borsa İstanbul’da yüksek kaldıraçlı hamlelerin tersine dönmesinin yüksek teminat ihtiyacına neden olmasıyla başlayan ilk vadeli işlem krizi piyasa mekanizmasının içinde çözülmeye çalışılıyor. Türkiye sermaye piyasaları ilk defa vadeli işlemler kriziyle karşı karşıya
Vadelide spottan daha düşük ücrete satılan hisselerle teminatlar temizlenmeye uğraşılırken Bloomberg’e konuşan bir yetkili bazı patronların zarar edeceğini ifade etti.
Türkiye sermaye piyasaları ilk defa vadeli işlemler kriziyle karşı karşıya. Vadeli işlemler ve opsiyon borsasında bankacılık hisseleri üzerinde uygulanan yüksek hacimli kaldıraçlı işlemlerle birlikte spot piyasadaki hisselerin ücretini oynatan yatırımcılar tavan tavan günlerinin ardından 12 Eylül’deki zirvesinden bu yana düşüşle eğilimiyle yüz yüze.
Yüksek kaldıraçlar devamında sert hisse hareketleri nedeniyle yaşanan teminat tamamlama haberleri yatırımcıların yanı sıra aracı kurumları da çok zor durumda bıraktı. Tavan tavan günlerinde işlemlerle ilgili de açıklama yapmayan ve devreye girmeyen Sermaye Piyasası Kurulu önceki akşam yine zor durumda kalan aracı kurumlar ve diğer kurumlarla toplantı yaptı.
Her ne kadar toplantıdan somut bir adım çıkmasa da kamunun devreye girmesinin verdiği psikolojik etki ile dün borsada dalgalı bir seyre yol açtı. Spot piyasa fiyatının altında vadeli fiyatlamalarıyla hem şirketler hem yatırımcılar hisseleri ellerinden zararına çıkarmaya çabalarken uzmanlar borsada temizlik operasyonunun başlatıldığı yorumlarını yaptı.
BU SÜREÇTE ÖNE ÇIKAN HİSSELER
5 Temmuz ve 13 Eylül tarihleri arasında yaklaşık yüzde 170 oranında olağanüstü yükseliş kaydeden bankacılık endeksi, 12 Eylül’deki tepeden bu yana yüzde 35’in üzerinde, BİST100 endeksleri ise yüzde 12 düşüş kaydetti. Rüzgar tersine döndü ve tavan tavan giden hisseler bir anda taban taban oldular.
Özellikle de dört banka hissesi bu son dönemde en çok değer kaybedenlerin başında geldi. Yükseliş döneminde de iki kamu bankası hisselerde başı çekiyordu.
Düşüşte ise Halkbank, Vakıfbank, TSKB ve Şekerbank hisseleri öne çıktı. Konuya ilişkin bilgi veren bazı piyasa uzmanları yükseliş döneminde bazı aracı kurum ve yatırımcıların özellikle iki kamu bankasından yoğun alım ve kaldıraçlı işlem gerçekleştirdiğine dikkat çekti.
4 banka hissesinin yanı sıra İş GYO hisseleri de yoğun işlem yapılan ve son dönemde sert düşen hisseler arasında yer aldı.