Ekonomi

Borsada son 13 yılın en iyi Ağustos ayı

Borsa yatırımcısının yüzü Ağustos ayında bankacılık finans sektörü endeksi ile güldü. Sektörel bazda en yüksek getiriyi ise ulaştırma endeksi sağladı.Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'inin "yabancılar geliyor, borsada kazanç ve işlem hacmi artıyor" diyerek tasarruf sahiplerini yatırıma davet ettiği BIST 100 endeksi, rekor üzerine rekor kırdı

Borsa İstanbul (BIST) Ağustos ayında gösterdiği performansla son 13 yılın en iyi rakamlarına ulaştı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'inin "yabancılar geliyor, borsada kazanç ve işlem hacmi artıyor" diyerek tasarruf sahiplerini yatırıma davet ettiği BIST 100 endeksi, rekor üzerine rekor kırdı. Bu yükselişte açıkladıkları bilançolarla karlılıklarını yüzde 500'e yakın bankacılık sektörünün hisseleri önemli rol oynadı.

BIST 100 endeksi ağustosta ayında yüzde 22,33 değer kazandı. Endeks 3.171,21 puana yükselirken endeksin kaydettiği bu yükseliş ayık bazda Nisan 2009'dan beri kaydedilen en güçlü artış oldu. Endeksin zirvesi de bu rallide 3.198,99 oldu.

Dolar bazında ise BIST 100 endeksi Ağustos ayını yüzde 20,4 primle, 174,25 puandan tamamladı ve böylece geçen yılın aynı ayından bu yana en yüksek kapanışı gerçekleştirdi. BIST 100 endeksi dolar bazında da Aralık ayından bu yana en iyi aylık performansı kaydetmiş oldu.

Sektör endeksleri karşılaştırıldığında ağustos ayında en yüksek getiriyi finansal kiralama ve faktoring sektörleri sağladı. Bu sektörlerin sağladığı getiri yüzde 63,1 olurken borsada kaybettiren tek sektör yüzde 1,65 düşüle madencilik olarak kayıtlara geçti. 

2022 yılı başından beri sağladığı yüzde 221,7 getiriyle yatırımcısına en çok kazandıran ulaştırma sektörü oldu. Ulaştırma sektörü endeksi aylık bazda da yüzde 40,2 arttı. 

Yabancılar döndü

Yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul'a olan ilgisi de bu dönemde dikkat çekti. Merkez Bankası verilerine göre yabancılar 29 Temmuz - 19 Ağustos tarihleri arasında 724 milyon dolarlık net alım yaparak Kasım 2021'den bu yana en yüksek alımı gerçekleştirdi. Yabancıların BIST'teki oranı Ağustos ayında yüzde 32,71 ile en düşük seviyedeydi ardından gelen 2 puanlık yükselişle yüzde 34,61'e çıktı ve düşüş eğilimi sonlanmış oldu.

BIST İstanbul performansıyla dikkat çekerken yurt dışı piyasalarda düşüşler kaydedildi. New York borsası S&P 500 endeksi yüzde 4,2 düştü. Nadaq yüzde 4,6, Dow Jones yüzde 4,1 düştü. Avrupa borsalarında ise İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,9, Almanya'da DAX endeksi yüzde 4,8, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 5 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 3,8 düştü.  

Borsa İstanbul rekorlara doymuyor! En yüksek seviye rekoru tazelendi

Borsa İstanbul rekorlara doymuyor! Tüm zamanların en yüksek kapanışı gerçekleşti

Borsa 9 ayın en yüklü yabancı girişi ile karşı karşıya!