Ekonomi

Borsada umutlu bekleyiş! Borsa her deprem sonrası bir ay içerisinde kayıplarını telafi edip artıya geçiyor

Kahramanmaraş depreminin ardından borsada dalgalı seyir devam ediyor. Endeks düzenleyici otoritelerin aldığı önlemlerle toparlanmaya çalışırken, geçmişte yaşanan depremlere bakıldığı zaman borsanın bir ay içerisinde kayıplarını telafi ettiği gözleniyor. Borsa İstanbul, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem felaketlerinin ardından ‘depo şartı ve açığa satma yasağı’ gibi önlemlerle işlemlere başladı

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketlerinin ardından satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul,  alınan önlemler ile dengelenme çabaları içerisinde. Borsa İstanbul, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem felaketlerinin ardından ‘depo şartı ve açığa satma yasağı’ gibi önlemlerle işlemlere başladı.

Depremin ilk gününde yüzde 1,35 değer yitiren, ikinci günde ise yüzde 8,62 oranında gerileyen BIST 100 endeksi, 8 Şubat Çarşamba günkü açılışın ardından sağlıksız fiyat dengesi nedeniyle işlemlere 5 iş günü ara verdi. 5 günlük aranın ardından 15 Şubat’ta yeniden işlemlere açılan Borsa İstanbul’da, açılış öncesi Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) gibi düzenleyici otoriteler peş peşe önlem mekanizmalarını açıkladı. Bu önlemlerle birlikte yeniden açılan Borsa İstanbul da yeniden toparlanma sürecine girdi.

15 Şubat Çarşamba günü yüzde 9,88 oranında prim yapan BIST 100 endeksi, perşembe gününe yüzde 7'den fazla yükselişle başlamış ancak daha sonra gelen satışlar ile günü 1,17’lik artışla kapatmıştı. Borsa İstanbul’da geçen hafta da dengelenme çabaları öne çıktı. BIST 100 endeksi, haftalık bazda yüzde 0,63 yükselişle 5.058,75 puana çıkarak deprem öncesi seviyesinin üzerine ulaştı.

GEÇMİŞTE DE AYNISI YAŞANMIŞTI

17 Ağustos 1999'da Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde gerçekleşen deprem nedeniyle Borsa İstanbul 7 iş günü boyunca işleme kapatılırken, BIST 100 endeksi 26 Ağustos’ta işleme açılmasının ardından yüzde 10,4 oranında gerilemiş, ancak bir gün sonra bu kayıplarının bir kısmını telafi ederek yüzde 1,4 oranında prim yapmıştı. Endeks, 1999 depreminin ardından geçen bir aylık sürede ise yüzde 6,4 oranında değer kazanmıştı. BIST 100 endekisinin geçen süreçte kayıplarını telafi etmesinde ise taş,  toprak ve metal ana sektörlerindeki yükseliş etkili olmuştu.

KAYIPLARINI BİR AYDA TELAFİ ETTİ

23 Ekim 2011'de Van'ın Erciş ilçesinde gerçekleşen depremin ardından ise sınırlı bir şekilde tepki veren BIST 100 endeksi, 23 Kasım'a kadar geçen bir ayda ise bölgede yeni depremlerin yaşanması ile yüzde 10'un üzerinde düşüş kaydetmişti. Yine Elazığ'da 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen deprem öncesi zirve yapan BIST 100 endeksinde günlük kayıp yüzde 0,3 olurken, aylık bazda yüzde 6'nın üzerinde değer kaybetmişti. Borsa endeksi, 30 Ekim 2020 tarihindeki depremin ardından da günlük bazda yüzde 1,3 oranında değer yitirirken, haftalık bazda yüzde 7,2’lik artış ile kayıplarını telafi etmiş, aylık bazdaki değer artışı ise yüzde 15,4 olmuştu.