Ekonomi

Borsada yatırım yapmak isteyenler dikkat!

Finansal Piyasalar Uzmanı İris Cibre, sosyal medyada patlayan borsadaki rüşvet skandalıyla ilgili bir yazı kaleme alarak küçük yatırımcıya uyarılarda bulundu.Sedat Peker'in sosyal medya ifşasında adı geçen Mine Tozlu Sineren'in rüşvet istenilen taraf olduğunu, SPK’da rüşvet tarifesi olduğunu ve ondan da bu tarifeye göre taleplerde bulunulduğunu televizyonda açık seçik anlattığına dikkat çeken Cibre, "Senelerdir borsada bazı manipülasyonların görmezden gelindiğini, bazı isimlere yol verildiğini, yabancıların piyasadan çıkması nedeniyle iyice sığlaşan Borsa İstanbul’un birkaç kişinin elinde oyuncak edildiğini iddia ediyorduk fakat bunları birinci ağızdan duymak apayrıydı" ifadesini kullandı

Borsa camiasının rüşvet iddialarıyla çalkalandığını belirten Cibre, bu skandalların aslında borsada uzun zamandır yaşandığını ancak kimsenin elini taşın altına koyup bu çarkları durdurmaya çalışmadığını ifade ettiği yazısında bugüne kadar bu tip iddiaların hep iki tarafı olduğunu ancak her iki tarafın da sessiz kaldığı ancak bu sefer taraflardan birinin çıkıp kendisinden rüşvet istendiğini açıkladığına dikkat çekti.

Sedat Peker'in sosyal medya ifşasında adı geçen Mine Tozlu Sineren'in rüşvet istenilen taraf olduğunu, SPK’da rüşvet tarifesi olduğunu ve ondan da bu tarifeye göre taleplerde bulunulduğunu televizyonda açık seçik anlattığına dikkat çeken Cibre, "Senelerdir borsada bazı manipülasyonların görmezden gelindiğini, bazı isimlere yol verildiğini, yabancıların piyasadan çıkması nedeniyle iyice sığlaşan Borsa İstanbul’un birkaç kişinin elinde oyuncak edildiğini iddia ediyorduk fakat bunları birinci ağızdan duymak apayrıydı" ifadesini kullandı.

Sistemin en önemli ayaklarından birinin de yatırımcıyı soymaya can atan rüşvet veren taraf olduğunu kaydeden Cibre, İstanbul borsasında işlem yapan yatırımcı sayısının 2.6 milyon kişi olduğunu ve bunun yüzde 50'den fazlasının son iki senede geldiğini söyledi. Pandemi döneminde tasarrufunu enflasyona ezdirmek istemeyen yatırımcının borsaya yöneldiğini kaydeden Cibre, bu süreçte borsa şirketleriyle ilgili sosyal medyada yapılan paylaşımların çok canlar yaktığına işaret etti. Cibre gazeteduvar'da yer alan yazısında  "Halka Arzlarda da enteresan dedikodular ve iddialar vardı. Ederi olmayan fiyatlardan yapılan halka arzlar oluyordu fakat küçük yatırımcının 2 senede öğrendiği halka arz = 5 tavandı. Kimse ne izahname bakıyordu ne bilanço. Velhasıl çok canlar yandı" ifadelerini kullandı.

Cibre borsada yatırım yapmak isteyen küçük yatırımcıya yönelik olarak ise borsanın birileri kazanırken diğerlerinin kaybettiği bir mekanizma olduğunu belirterek, "Ben size bir hisse senedi al çok büyük kazanacaksın diyorsam kendi kârımdan bir parça sana vermeye razıyım demektir. Açık söyleyeyim, buna şahsen razı olacağım kişiler bir elin parmaklarını geçmez" dedi. Yatırımcıyı sosyal medyadan yönlendirme yapmaya çalışan "pazarlamacılara" karşı uyaran Cibre bu tarz kişilerin komisyon ve ya yüzde ile çalıştıklarını vurguladı. Geçmişe dönük bir tarama yapılması gerektiğini kaydeden Cibre, 2009 yılından bu yana yapılan halka arzların da mercek altına alınması gerektiğini kaydetti.