27 / 04 / 2024

Borsada yeni yatırım yapacaklar dikkat! Sektörel olarak nasıl dağılım yapılmalı?

Borsada yeni yatırım yapacaklar dikkat! Sektörel olarak nasıl dağılım yapılmalı?

Uzun vade hisse senedi yatırımcısı Onur Demir resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda borsada yeni yatırım yapacaklara kendi portföyü üzerinden sektörel olarak nasıl dağılım yapılması gerektiğini portföy yönetmenin nasıl yapılacağını anlattı. İşte Onur Demir'in o paylaşımı...



Uzun vade hisse senedi yatırımcısı Onur Demir resmi sosyal medya hesabı https://twitter.com/onurwwdemir üzerinden yaptığı paylaşımda borsada yeni yatırım yapacaklara kendi portföyü üzerinden sektörel olarak nasıl dağılım yapılması gerektiğini portföy yönetmenin nasıl yapılacağını anlattı.

Onur Demir'in paylaşımı şu şekilde:

Borsada yeni yatırım yapacak arkadaşlara kendi portföyüm üzerinden sektörel olarak nasıl dağılım yapılması gerektiğini, portföy yönetmenin nasıl yapılacağını aktaracağım bir yazı olacak.

Portföyümde ki şirketlerin yüzdelik dağılımını aşağıya resim olarak bırakıyorum , şimdi ise bu resim üzerinden dengeli portföy oluşturmayı anlatacağım. Öncelikle ben temettü yatırımı yapıyorum beni takip eden arkadaşlarım biliyor , temettü yatırımı uzun vadeli bir yatırım türüdür ve kısa vade de size bir katkı sağlamaz , temettü yatırımında amaç uzun vade de şirketlerin size verdiği kâr payları (temettü)‘ler ile sürekli geri hisse alımı yaparak bir kartopu etkisi yaratıp bileşik getiriden faydalanmaktır.

Portföye şirket eklerken birkaç sektörden şirket seçmelisiniz öncelikle bunu söyleyebilirim, aynı sektörden 2-3 beğendiğiniz şirketi tabi ki tutabilirsiniz fakat bu 2-3 şirketi tek bir şirketmiş gibi düşünüp o sektörün yüzdelik payını portföyde şişirmemek kaydıyla. Kendi portföyümden örnek veriyorum;

Resim aşağıda. Mesela benim toplam 17 şirketim var fakat 4 otomotiv şirketi var (#FROTO #TOASO #TTRAK ve #DOAS) fakat yüzdelik paylarını toplarsanız ortalama yüzde10 civarı bir rakam çıkacaktır yani 4 otomotiv şirketinde ki payım #TUPRS veya #İSMEN ile aynı ortalama olarak , örneğin 2 çimento şirketim var (#AKCNS ve #CİMSA) bu 2 şirkette ki payımda gördüğünüz gibi yüzde10 civarı , aynısı perakende (#BİMAS ve #MGROS) ve kimya sektörü (#AKSA ve #BRİSA) şirketlerim içinde geçerlidir.

Fakat bunları denge de tutarken mesela #EREGL şirketim demir çelik şirketi olarak tek şirket olmasına rağmen yüzde 5 civarı ile daha az tutuyorum bunun sebebi ise sektör olarak daralma yaşaması , gelecek sene için temettü vermeme ihtimali vs nedenler olabilir, şimdi 2 sene önce #EREGL alan arkadaşlar yandım bittim diyor fakat sen portföyde tek şirkete yüzde 40 yer verirsen yanarsın tabi ki fakat bu şekilde yüzde 5-yüzde 10 arası yer verseydin en fazla düzelmesini beklerdin ve hisse fiyatı yerinde sayarken daha da toplardın değil mi çünkü #EREGL döngüsel bir şirket ve elbet işler düzelecek , oldu da şirket battı diyelim portföyün o zaman en fazla yüzde 5- yüzde 10 etkilenecekti ki işte burada da doğru şirketleri seçmekten geçiyor olay. #EREGL şirketinin batması trafik kazası geçirme riskinden daha düşük fakat bilmediğin rastgele seçtiğin, araştırmadan aldığın bir şirket batadabilir.

Ayrıca benim birde büyüme portföyüm var , orada ise #KMPUR #KCAER #AKSEN gibi şirketler bulunuyor , bu şirketler temettü dağıtıyor gibi ama önce kendini kanıtlaması gereken arka plan şirketlerim ve belli oranda bulunur fakat ana portföy aşağıda ki resimdedir , uzun vadeli temettü yatırımında 10-20 arası şirket idealdir çünkü bu şirketleri yıllarca biriktireceksiniz ve her sene mutlaka 2-3 tanesinin durumu ve bilançoları kötü seyredebilir, yeni başlıyorsanız tabi ki 3-5 şirket ile başlayabilirsiniz fakat portföyünüz büyüdükçe şirket sayınız artmalıdır.

Bu yazım örnek bir portföydür sadece , bu şirketlerin hepsi zaten yıllarca kendini kanıtlamış şirketler ve kimseye yatırım tavsiyesi olarak veremem ve vermiyorum, araştırdığınız zaman temettü yatırımında ortalama önünüze bu şirketler ve birkaç başka şirket daha çıkacaktır, beğendiklerinizi uzun vade kendiniz veya çocuklarınız için biriktirebilirsiniz ve hiç kimseye kulak asmanızı tavsiye etmiyorum çünkü herkes size yatırımı kötüleyecektir, bu ülkede yatırım olmaz diyecekti , dolar bazlı kayıp vs sürekli konuşacaktır, bu yüzden siz sadece önünüze bakıp bir yerden yatırıma başlayınız. 

 

Peki vatandaşlar bu konuda ne düşünüyor? İşte Onur Demir'in o paylaşıma gelen yorumlar...

"Yeni başlayanlar için ideal 3-4 şirket fakat ileride sayı artmalı bence, 4 şirketten ikisi #KORDS #EREGL olsaydı sürünürdün riskli."

"Araba almak için güzelim portföyü bozdum"

"Hangi şirketin ne zaman kaç fiyata gideceğini bilemeyiz"

 

"Aldığınız şirketi 10 sene elimde tutup bu şirkete güvenebilir miyim diye sorun kendinize"

"Tek hisse #TUPRS bile olsa riskli bence ama tabi siz bilirsiniz"

"Neden hiç yenilenebilir enerji şirketi yok portföyünüzde?"

 

Borsa İstanbul'da son 5 yılda getirisi yüzde 1000'in üzerinde olan şirketler!

2023'te BIST 30'un en çok kazandıran ve kaybettiren hisseleri!

14 yıllık borsacı uzun vadede halka arzlarda beklentisini açıkladı!

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön