Ekonomi

Borsadaki feci düşüşün ardından yeni haftada ne yapmak gerek?

Borsa’da geçtiğimiz hafta yaşanan sert düşüşün ardından yeni bir dönemin kapısı aralandı. Devre kesicilerin devreye sokulmasının ardından yatırımcılar da temkinli hareket eğilimine geçti. Fakat son durum VİOP’ta kaldıraçla kısa veya uzun işlem yapan için felakete yol açabilecek sonuçlar içeriyor.Ve BİST tamamen devre keserek seansa ara verildi

Geçtiğimiz Çarşamba günü önce bankalar ve onların aşağıya çektiği fiyatlarla diğer şirketlerin de birçoğu devre kesme işlemi uyguladı. Ve BİST tamamen devre keserek seansa ara verildi. 

Fakat bu tedbire rağmen bankaları tabana kadar çeken satışlar bir sonraki gün de devam etti. Birkaç haftadır seans içerisinde azalır gibi izlenim veren ama seans kapanışına yakın tavan yapan bankacılık hisseleri bu defa tam tersi bir görüntüyle seans içinde sanki yükselecekmiş izlenimi verip yeniden tabanı gördü. 

Haftalardır sağlıklı bir borsada bu türden hareketlerin normal olmadığını gösterebilmek için piyasada yeterince eski olanlar, bireysel yatırımcıları dikkatli olmaları konusunda uyarsa da bir kesim yerli yatırımcı en azından yüzde 10-15 yukarıdan bankacılık hisseleri satın almış oldu.

UZUN VADECİLER ŞU AN STRESSİZ

Elbette bütün bunların daha ucuza hisse alabilmekle alakası var. 

Kaldı ki zaten uzun vadeli olarak bu seviyelerden çok daha düşük, dip fiyatlardan bankacılık hissesi satın alanlar son yaşanan tavanları da tabanları da en sakin ve stressiz izleyen kesimdi. 

Çünkü bu piyasalarda uzman olan herkesin de söylediği gibi biliniyor ki Borsa İstanbul asla ve asla pahalı değil. 
Üstelik borsanın ucuzluğu şahsi bir görüş veya inanış de değil. Ülkedeki enflasyondan, finansal performansların hak ettiği değerlemelerden, global borsaların piyasa değerlerine, dolar bazlı performans analizlerine kadar her matematiksel veri ortaya koyulduğunda bunu yerli yabancı her uzman durumu bu şekilde değerlendiriyor.

Bu nedenle borsada yaşanan son düşüşler de yükselişler de aslında uzun vadeli borsa yatırımcısı için pek de bir sorun ifade etmiyor. 

Fakat VİOP’ta kaldıraçla kısa veya uzun işlem yapanlar için felakete yol açabilecek sonuçlar içeriyor. Bu nedenle spot piyasaya giren parayı doğru değerlendirmek, yabancı alımı beklentisi ve yükselişi kaçırma korkusuyla agresif pozisyonlar açmak asla ama asla önerilmiyor.

Editörün Notu: Bu bir yatırım tavsiyesi değildir. BIST 100 endeksi, hafta kanışında banka hisselerinde sert satışların devam etmesiyle yine toparlanamadı. Günlük işlem hacmi ise kapanışa doğru 75 milyar lira seviyesindeydi.