05 / 01 / 2025

Borsaların önerdiği 9 çimento hissesi!

Borsaların önerdiği 9 çimento hissesi!

Çimento sektörü için 2019'un ikinci yarısının ilk yarıdan daha iyi olması bekleniyor. Analistler, dördüncü çeyrekte bir yıl öncesine göre hem satış hem de ihracatta artış olacağı konusunda umutlu...



HAVALARIN ısınmasına paralel inşaat ve alt yapı yatırımlarının da hız kazanması nedeni ile borsada çimento hisseleri yakın takibe alındı. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB)’nin raporuna göre, geçtiğimiz yıl 73 milyon tona yakın üretim ile önceki yıla göre yüzde 11 civarında daralma görülen sektörün, ihracatı da yaklaşık yüzde 6 düzeyinde daralma gösterdi. 2019’un ilk çeyreğinde ise üretim tarafında yüzde 32’nin, toplam satışta yüzde 33’ün üzerinde daralma görülmesine karşın, ihracatta yüzde 41’in üzerinde artış görülmesi dikkat çekiyor. Borsada ise hisse senetleri işlem gören 20 çimento şirketi bulunuyor. Söz konusu şirketler için önemli olan bu verileri değerlendiren uzmanlar, haziran ayı itibariyle seçim sürecinin sona ermiş olması, baz yılının da etkisiyle hem enflasyonda, hem de faizlerde gerileme olması ihtimali bulunması, TL’de hafif de olsa güçlenme emarelerinin ortaya çıkması doğrultusunda çimento sektörü için 2019’un ikinci yarısının ilk yarıdan daha iyi olacağını düşünüyor. Özellikle de hem küresel ticari korumacılık tedbirlerinin kaldırılması, hem de iç taraftaki risk unsurlarının azalmasına yönelik beklentiler ile üçüncü çeyrekten itibaren sektörde toparlanma eğilimi ve dördüncü çeyrek itibariyle de önceki yılın aynı dönemine göre satış ve ihracat tarafındaki rakamlarda artış bekleniyor. Bu kapsamda sektörel toparlanmanın gerçekleşmesi durumunda dokuz çimento hisse senedinin orta ve uzun vadeli trendde yatırımcısını sevindirme ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çekiliyor.

"SEKTÖRDE TOPARLANMA, RAKAMLARDA ARTIŞ"

Para’da yer alan habere göre; 2018’in son çeyreğinde Türkiye ekonomisinde görülen resesyon sonrası 2019’un ilk çeyreğinde bir miktar kıpırdanma görüldüğünü belirten Işık FX Araştırma Uzmanı Yusuf Kavak, inşaat üretimi ve konut satışları tarafındaki iç talep kaynaklı daralmanın da devam ettiğini hatırlatıyor. Yabancılara konut satışında görülen yükselişlerle iç pazarın canlandırılmaya çalışıldığını belirten Kavak, “Sektörde görülen daralma yeni pazarların keşfedilmesi ile ihracat tarafının katkısıyla bertaraf edilmeye çalışılmakta. 2018’de en yüksek ihracatın yapıldığı ilk beş ülke ABD, İsrail, Suriye, Haiti ve Gana olarak kayıtlara geçiyor. Klinker ihracatında ise Gana, Senegal, Fildişi Sahili, Kolombiya ve Gine gibi görece olarak gelişmeye daha açık ülkeler öne çıkıyor” diyor. 2019’un ikinci çeyrek sonuçlarında da iç ve dış taraftaki öncü göstergeler (sanayi üretimi, konut satışları vb.) kapsamında sektördeki daralmanın devamını bekleyen Kavak, hem küresel ticari korumacılık tedbirlerinin kaldırılması, hem de iç taraftaki risk unsurlarının azalmasına yönelik beklentiler ile üçüncü çeyrekten itibaren sektörde toparlanma eğilimi ve dördüncü çeyrek itibariyle ise önceki yılın aynı dönemine göre satış ve ihracat tarafındaki rakamlarda artış bekliyor.

Kavak, dünyanın en büyük çimento üreticisi konumundaki Çin’in üretim azalışına ve buna paralel olarak ithalat artışına gideceğine yönelik beklentilere de dikkat çekerek, bu kapsamda dünya üretiminde ön sıralarda yer alan Türk çimento sektörü açısından toparlanma ile satış ve ihracat rakamlarında yeniden genişleme öngörüyor.

Kavak, hisse senetleri borsada işlem gören çimento şirketleri arasında sektörel toparlanmanın gerçekleşmesi durumunda, Göltaş Çimento, Nuh Çimento, Çimsa, Bursa Çimento, Mardin Çimento ve Ünye Çimento’nun orta ve uzun vadeli trendde yatırımcısını sevindirme ihtimalinin yüksek olduğunu söylüyor.

"İKİNCİ YARI DAHA İYİ OLUR"

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği verilerine göre, 2018’de Türkiye pazarında çimento üretiminin yıllık olarak yüzde 10 azalışla 72.5 milyon ton olarak gerçekleştiğini hatırlatan Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Ali Kerim Akkoyunlu, klinker üretiminde ise yüzde 1’lik daralma yaşanarak toplam 70.3 milyon tonluk üretim kaydedildiğini söylüyor. Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntıların inşaat sektörünü de derinden etkilediğini ve çimento tüketiminde ciddi düşüşlere neden olduğunu hatırlatan Akkoyunlu, “Üretim girdilerinde artan fiyatlar ve yükselen döviz kurları maliyetleri ciddi anlamda etkiledi. Bu olumsuz duruma karşılık imkânı olan şirketler ihracat rakamlarını arttırarak azalan iç satışlarını telafi yolunu arıyor. Nitekim 2018’de iç pazarda çimento satışları yüzde 11 gerilemeyle 64.4 milyon ton olarak gerçekleşirken, klinker ihracatı yüzde 19 oranında artışla 5.9 milyon ton oldu. Çimento ihracatı ise bir önceki yıla göre yüzde 7 oranında düşerek 7.5 milyon tona geriledi” yorumunu yapıyor.

Akkoyunlu, 2019’a gelindiğinde ilk çeyrekte çimento üretiminin yıllık olarak yüzde 33 gerilemeyle 11.4 milyon ton olarak gerçekleştiğini hatırlatarak, iç pazar çimento satışlarının ise yüksek seyreden faizler, artan girdi maliyetleri ve TL’nin değer kaybı nedeniyle inşaat sektöründe talebin oldukça zayıf olmasına bağlı olarak yüzde 42 gerilemeyle 8.9 milyon ton olduğunu belirtti. İhracatın da yüzde 42 artışla 2.27 milyon ton seviyesine yükseldiğini kaydeden Akkoyunlu, ancak 2019’un ikinci çeyreğiyle ilgili veriler henüz açıklanmamış olmakla birlikte, iç pazardaki olumsuz koşulların devam etmesi nedeni ile güçlü satış rakamlarının ortaya çıkamayacağını tahmin ediyor. Ancak Akkoyunlu, haziran ayı itibariyle seçim sürecinin sona ermiş olması, baz yılının da etkisiyle hem enflasyonda, hem de faizlerde gerileme olması ihtimali bulunması, TL’de hafif de olsa güçlenme emarelerinin ortaya çıkması doğrultusunda, çimento sektörü için 2019’un ikinci yarısının ilk yarıdan daha iyi olacağını düşünüyor.

Buna bağlı olarak, son dönemde zayıf bir trend izlemiş olan sektör hisselerinin bir miktar da olsa toparlanma sürecine girebileceğini tahmin ediyor. Ancak kalıcı bir toparlanma için, enflasyonda ve faizlerde daha ciddi gerilemeler ve inşaat sektöründe belirgin canlanma görülmesi gerektiğinin de altını çiziyor. Akkoyunlu, hisse senetleri borsada işlem gören çimento şirketleri arasında sektörel toparlanmanın gerçekleşmesi durumunda, Göltaş Çimento, Nuh Çimento, Çimsa,  Adana  Çimento, Akçansa ve Bolu Çimento’nun orta ve uzun vadeli trendde yatırımcısını sevindirme ihtimalinin yüksek olduğunu söylüyor.

Çimento hisselerinin
Piyasa değeri/defter değeri

Bolu Çimento 1,11
Göltaş Çimento 0,68
Çimsa 0,67
Akçansa 1,33
Bastaş Başkent Ç. 0,51
Çimbeton 0,99
Konya Çimento 2,60
Nuh Çimento 0,83
Adana Çimento (C) 0,44
Ayfon Çimento 1,92
Aslan Çimento 5,99
Ünye Çimento 1,49
Batısöke Çimento 0,92
Batı Çimento 0,53
Bursa Çimento 0,88
Yibitaş İnşaat Malzemeleri 1,84
Mardin Çimento 1,53
Çimentaş 1,47
Adana Çimento (B) 1,88
Adana Çimento (B) 2,66
Niğbaş Niğde Beton 9,60

Çimento ihracatında güçlü artış

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Çalbıyık ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısında ÇEİS tarafından Deloitte Türkiye'ye hazırlatılan "Geçmişten Geleceğe Emin Adımlarla: Türk Çimento Sektörünün Gelişimi ve Stratejik Öneriler Raporu" paylaşıldı.

Geçtiğimiz hafta TÇMB Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı bırakan Özdemir, "Çimento sektörü olarak 2018'de yıllık yaklaşık 71 milyon ton klinker ve 75 milyon ton çimento üreterek ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ettik. Yüzde 76'sı yerli, yüzde 24’ü yabancı sermayeli yatırımcılardan oluşan sektörümüz, üretimde Avrupa'da birinci, dünyada ise dördüncü sırada yer alıyor. 2018 verilerine göre yaklaşık 19 bin kişiye sağladığı doğrudan istihdam ve 614 milyon dolar ihracat geliriyle Türk çimento sektörü, gayri safı milli hasılada önemli bir paya sahip. Sağladığı işgücü ve ekonomiye katkısının yanı sıra sektörde dikkat çeken bir diğer konu ise ihracat" dedi.

Özdemir, 2019'un ilk altı ayında çimento ihracatının yüzde 38 artarak 5.3 milyon ton, klinker ihracatının ise yüzde 116 artarak 6 milyon ton olarak gerçekleştiği bilgisini paylaştı.

En çok ihracat yapılan ülkeleri ise ABD, Gana ve İsrail olarak sıraladı. Sektörün toplam ihracatı bu dönemde yüzde 46 artışla 444 milyon dolar oldu. Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS)

Yönetim Kurulu Başkanı Suat Çalbıyık ise, "Çimento sektörü 2017’de tüm bileşenleriyle 16.2 milyar TL katma değer üreten, 3.7 milyar TL kamu bütçesine katkı yapan, doğrudan ve etki ettiği sektörlerle birlikte 27 bin kişiye istihdam sağlayan bir sektördür. 614 milyon dolara yükselttiği ihracat geliriyle toplam ihracat içindeki payı binde 37'ye çıkmıştır. Çimento sektörünü geleceğe taşımak için ihracat, beton yollar, atık geri dönüşümü ve insan kaynakları yönetimi olmak üzere dört alana odaklanmamız gerektiğini düşünüyor ve her bir alana ilişkin öneriler geliştiriyoruz" dedi.

Çalbıyık, iyi bir ihracat stratejisi çizilmesi gerektiğini de belirterek, "Dünya çimento şirketleri liginde Türkiye ile özdeşleşecek, Türkiye markasına katkı sağlayacak şirketler çıkarmamız gerekir. Stratejik olarak ürün ihracatından çok oyuncu ihracına odaklanmamız gerekiyor. Lokalde üretim yapacak global Türk çimento markalarının çıkarılması için şirketlerin fınansal kaynaklara erişiminin kolaylaştırılması önem taşıyor" şeklinde konuştu. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Yönetim Kurulu, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı görevini üstlenmesi nedeniyle Yönetim Kurulu Başkanlığından ayrılan Nihat Özdemir'in yerine, Sabancı Holding Çimento Grup Başkanı Tamer Saka’yı görevlendirdi. Saka, 4 Temmuz 2019 itibarı ile TÇMB Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlendi. 


Geri Dön