Ekonomi

Borsanın tıkanarak aşağı doğru baskı yemesinin nedenleri nedir?

Borsa İstanbul yatırımcısı son dönemde borsanın tıkanmasının ve artık aşağı doğru baskı yemesinin nedenlerini sorguluyor. SPK lisanslı borsa analisti Tuncay Turşucu konuya ilişkin 5 kritik maddeyi açıkladı. İşte o maddeler...

SPK lisanslı borsa analisti, Matematik Mühendisi ve Araştırmacı Tuncay Turşucu borsa yatırımcısının soru işaretlerini giderecek bir analiz paylaştı.

Turşucu'nun sosyal medya hesabı X'ten (https://twitter.com/TuncayTursucu) "Borsamızın tıkanmasının ve artık aşağı doğru baskı yemesinin nedenlerini şöyle düşünüyorum" başlıklı analizi şu şekilde:

1. Kredi pozisyonların halen yüksek olması ve zaman geçtikçe maliyet yükünün artık dayanılamaz noktaya gelerek satış yönünde kusması. 

2. Mevduat faizlerinin çok yükselmesi ve faizden gelen yatırımcıların tekrar hisseden faize yönelmesi. 

3. pek çok portföy yönetiminde taktiksel olarak hisse oranlarının azaltılması ve faiz payının arttırılması.

4. Yüksek redi faizleri nedeni ile şirket patronlarının kredi çekmek yerine hisse satışına yönelmesi.

5. Bence en önemlisi, enflasyon muhasebesi öncesi değerleme ve fiyatlamada yaşanan belirsizlik. 

Tüm bunlar piyasada ÇOK SATICI yaratırken, yabancıların beklemesi ile AZ ALICI ortamı yaratıyor. Bunun sonucunda düşük işlem hacmi ve yüksek oynaklık ile Endeks düşüyor. 

2024'de enflasyon muhasebesi sonuçlarının alınması ve kredi notumuzun artması ile yabancıların kademeli girişlerinin hızlanmasını beklerim. Özellikle ikinci yarıda enflasyon düşüşü ile faiz baskısının azalmasını görebiliriz ve bu durum çok daha iştahlı bir piyasa yaratacaktır.

Bu canlanma başlayana kadar borçsuz ve ihtiyacı olmayan bir para ile hissede olanlar bu sürece tahammül edebilir. Ancak kredi ile lazım olan parayla bulunanlar için aynı şeyi söylemek zor. Herkes kendi riskini yönetmelidir. Hep söylüyorum yukarıdaki iki kişinin borsadaki satışları hissetme şiddetleri farklıdır. Ne kadar ölçüsüz risk alırsanız o kadar canınız yanar. Bu sürece katlanabilecek durumda olanların 2024 yılı sonunda iyi bir getiri üzerinde oturacaklarına inanıyorum.

Elbette sadece iyi şirkette olmak yetmez. Hem iyi hem de makul fiyatlamada olan şirketlerde olmak önemli olacak. Bu yüzden enflasyon muhaebesi sonuçları önemli olacak ve düşük piyasa çarpanlı şirketler öne çıkacağını düşünüyorum.

Turşucu'nun sosyal medya hesabı X'ten yaptığı paylaşıma vatandaşın tepkisi şu şekilde:

 

İstanbul gayrimenkulde Londra’dan pahalı mı?

Konya'ya 'Şehir Hastane Konutları' geliyor! Yeni proje